Politica, Politici europene — iulie 8, 2013 at 19:57

Atacuri cibernetice: Parlamentul European adopta pedepse mai stricte in UE

by

Cyber crime, conceptual imageInfractorii din mediul cybernetic vor primi pedepse mai drastice in UE, conform noilor reguli adoptate de Parlamentul European joi, 4 iuliea.c. Proiectul de directiva, agreat deja informal cu statele membre, are ca obiectiv facilitarea masurilor de prevenire si crestere a cooperarii intre politie si sistemele judiciare. In situatia unui atac cibernetic, statele membre UE vor fi obligate sa raspunda cererilor urgente de ajutor, in termen de opt ore.

Proiectul de directive cere statelor UE sastabileasca pedeapsa maxima la nu maiputin de doi ani pentru infractiuni de accesare sau interferenta ilegala cu sistemele de informatii, de interferenta ilegala cu datele, de interceptare ilegala a comunicatiilor sau de producer sau vânzare intentionata de instrumente care sa ajute la comiterea acestor infractiuni. Cazurile “minore” sunt excluse, insa depinde de fiecare stat sa stabileasca ce reprezinta un caz “minor”.

“Botneturi”

Textul stabileste o pedeapsa de cel putin trei ani de inchisoare pentru utilizarea botneturilor, adica implementarea unui control la distant asupra unui numar semnificativ de computer prin infectarealor cu softuri.

Atacuri la infrastructura critica

Atacurile impotriva “infrastructurii critice”, cum ar fi centralele energetice, retelele de transport si retelele guvernamentale, pot fi sanctionate cu pedepse de pâna la cinci ani de inchisoare, la fel ca si atacurile comise de organizatii criminale sau care au consecinte grave.

Termen de opt ore pentru cererile urgente

Punctele de contact identificate in statele member vor fi obligate sa raspunda in termen de opt ore la cererile urgente de ajutor in cazul unor atacuri cibernetice, astfel incât cooperarea fortelor de politie sa fie mai eficienta.

Raspunderea persoanelor juridice

Persoanele juridice, cum ar fi companiile, vor fi raspunzatoare pentru infractiunile comise in beneficial lor (de exemplu, pentru angajarea unui hacker care sa obtina acces la bazele de date ale unui competitor). Pedepsele pot include sa nu mai fie eligibile pentru contracte publice sau sa le fie inchisa activitatea.

Ce urmeaza?

Textul, adoptat cu 541 de voturi pentru, 91 impotriva si 9 abtineri, va fi adoptat oficial de Consiliu in cel mai scurt timp. Noua directiva se bazeaza pereguli care au fost implementate din 2005. Dupa adoptare, statele member vor avea la dispozitie doi ani pentru transpunerea in legislatiile nationale.

Sursa: Parlamentul European

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page