Lifestyle, Sănătate — octombrie 19, 2014 at 13:26

Astenia de toamnă – simptome şi remedii

by

Astenia este un tip de depresie care apare in acelasi sezon, in fiecare an. De regula simptomele incep sa apara odata cu lunile de toamna si se pot prelungi pana in perioada de iarna, lasandu-va fara energie si cu o stare de tristete permanenta. Suntem convinsi ca toata lumea stie macar o persoana care sufera de astenia de toamna. Aceasta “stare” alterata are ca semne instalarea unei oboseli fizice si psihice neobisnuite, iritabilitate,letargie si pofta crescuta/scazuta de mancare. Totusi, cel mai greu de suportat pentru majoritatea oamenilor este lipsa somnului si faptul ca incep sa intampine dificultati atunci cand incearca sa adoarma.

toamna1Specialistii nu pot preciza cu exactitate ce cauzeaza astenia de toamna, dar presupun ca este vorba despre aportul scazut de lumina naturala. De asemenea datele genetice si varsta sunt alte elemente pe care medicii le iau in considerare in atribuirea diagnosticului de astenie. Anumite substantele neurochimice sunt hotaratoare pentru starile noastre de spirit. Spre exemplu, melatonina este un hormon produs de creier in timpul noptii. Acesta este implicat in reglarea somnului, a temperaturii corpului si in degajarea altor hormoni. Cantitatea de melatonina produsa de creier este foarte importanta. Persoanele care sufera de astenie produc mai multa melatonina decat au nevoie, fapt care le deregleaza ceasul biologic si cauzeaza episoade depresive, potrivit Mayo Clinic.

Simptomele asociate asteniei de toamna sunt:

 • depresie: apatie, subapreciere, sentiment de vina, nefericire
 • anxietate: neputinta de a face fata stresului
 • schimbari ale starii de spirit: treceri bruste de la o stare de spirit la alta
 • tulburari de somn: dorinta de a dormi foarte mult si dificultatea de a sta treaz pe parcursul zilei
 • letargie: senzatia de oboseala si neputinta de a face fata activitatilor zilnice
 • supraalimentarea: pofta excesiva de mancare si in special dulciuri sau junk food
 • probleme de ordin social: iritabilitate si dorinta de a evita socializarea
 • probleme sexuale: scaderea libidoului
 • pierderea energiei si abilitatii de concentrare in timpul dupa-amiezii
 • pierderea interesului pentru munca si pentru alte activitati
 • miscari lente

Cum poti sa previi astenia de toamna

 • incercati sa petreceti cat mai mult timp afara, chiar si atunci cand este inorat. Efectul luminii naturale este foarte important pentru ca are un efect benefic asupra starii psihice si asupra emotiilor pe care le simtim. Lasa-ti organismul sa se bucure de lumina naturala!
 • adoptati o dieta echilibrata, care include suficiente minerale si vitamine. Alimentatia de acest tip va va ajuta sa aveti mai multa energie, chiar daca organismul dumneavoastra pofteste dupa mancaruri dulci sau junk food;
 • faceti 30 de minute de exercitii pe zi de trei ori pe saptamana
 • pastrati legatura cu grupul dumneavoastra de prieteni si nu renuntati la activitatile pe care le faceati in mod normal
 • apelati la consiliere profesionala pe perioada iernii daca stii ca esti o fire mai sensibila

Tratamentul asteniei de toamna

Ca si in cazul altor forme ale depresiei, tratamentul include medicamente antidepresive si terapie cognitiv-comportamentala.

Terapia pe baza de lumina (fototerapia) este o alta metoda de tratare a asteniei. Acest tip de terapie utilizeaza un anumit tip de lampa care imita lumina naturala. Rezultatele acestei metode ar trebui sa apara in decurs de 3-4 saptamani, dar totodata in unele cazuri pot aparea si efecte secundare ale terapiei cu lumina: dureri de cap si astenopie, tulburari bipolare.

Persoanele care iau medicamente care le fac mai sensibile la lumina, precum cele pentru psoriazis, antibiotice, antipsihotice, trebuie sa evite terapia pe baza de lumina.

Terapia cognitiv-comportamentala va poate ajuta sa intelegeti fenomenele asociate asteniei si cum puteti face fata simptomelor.

In situatia in care medicul va prescrie medicamente antidepresive, asigurati-va ca le administrati dupa cum v-a fost recomandat si nu opriti tratamentul doar pentru ca aveti senzatia ca va simtiti mai bine. Intreruperea tratamentului fara recomandarea medicului poate conduce catre declansarea efectelor secundare.

In lipsa tratamentului simptomele se amelioreaza de la sine odata cu schimbarea anotimpului. Tratamentul, in acest caz, doar accelereaza ameliorarea simptomelor.

Speram ca aceste metode preventive si informatii despre tratament iti vor fi de folos si ca vei resui sa pacalesti astenia de toamna anul acesta. Nu uita ca este o stare de disconfort des intalnita si ca nu esti singura care trece prin asta.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page