Mâncare şi Băutură — noiembrie 2, 2016 at 09:02

Astăzi vă prezint un desert delicios, fără faină albă și fără zahar

by

14925566_1765387287056492_6841437480795137689_n

Regula unei nutritii sanatoase cere sa consumi legume si fructe de sezon. “Aşa suntem programaţi – să mâncăm leurdă primăvara, roşii în iunie, mere în septembrie, e vorba de bioritm”, explică prof. Mencinicopschi, care adaugă că, pe lânga programarea organismului, mai există un motiv pentru care trebuie să consumăm alimentele în sezonul de producţie – doar în această perioadă fructele şi legumele au o bogăţie deosebită de nutrienţi.. Ne-am obisnuit sa gasim pe rafturile magazinelor orice fruct sau leguma dorim si am uitat cand este sezonul fiecaruia!!!

Desigur, eu nu am uitat ca este toamna – sezonul gastronomic al anului iar dovleacul este reprezentantul principal al acestei perioade. Copt sau sub formă de placintă, crud și ras în salate, înăbușit în supe,sub forma de seminte sau shake, dovleacul este extrem de hranitor si benefic pentru sanatate. Bogat în betacaroten, dovleacul are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, este anticancerigen și anti-diabetic. Are foarte puţine calorii,de aceea il recomand pentru controlul colesterolului si reducerea greutatii corporale dar totodată este o sursă bogată de fibre, antioxidanți, minerale, vitamine.

Ingrediente pentru blat:

200 g fulgi de ovaz macinati

100 g faina de hrisca

150 g smochine

100 g curmale

100 g nuca

50 – 100 ml apa

un praf de sare

Ingrediente pentru umplutura:  

800 g dovleac curatat

1 lingurita scortisoara

Indulcitor sau miere de albine dupa gust

*Optional se poate adauga pudra de nucsoara si cuisoare

Mod de preparare:

Lasati la hidratat pentru 4-5 ore smochinele,curmalele si nuca.Introduceti ingredientele pentru blat in robotul prevazut cu lama ‘’S’’ si procesati pana se maruntesc bine. Adaugati apa treptat pana se obtine o compozitie lipicioasa si usor de modelat.Cand este gata asezati totul intr-o tava de tarta. Dovleacul se da pe razatoare, se adauga restul ingredientelor si se caleste pentru cateva minute la foc mic pana devine putin cremos. Dupa ce a-ti luat de pe foc adaugati mierea de albine sau indulcitorul. Asezati umplutura peste blat si decorati cu nuca.Tarta se lasa la cuptor pentru 15-20 de minute la foc mic.

Andreea Nechifor

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page