Clubul de Excelenţă, Cultură şi Educaţie — aprilie 20, 2018 at 13:08

Asociația Elevilor din Călărași a obținut premiul “CU 50% MAI APROAPE DE EDUCAȚIE”, la Gala Premiilor Participării Publice 2018 – ediția a IX-a

by

Cea de-a IX-a ediție a Galei Premiilor Participării Publice, organizată de CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică, a avut loc pe 19 aprilie 2018. În cadrul acestui eveniment au fost decernate 13 premii pentru inițiative civice și companii de advocacy, care au adus schimbări în comunități.

La Gala Premiilor Participării Publice se premiază cetăţeni, organizaţii sau autorităţi publice, care prin acţiunile lor reuşesc să determine schimbarea sau adoptarea unei decizii publice, în beneficiul comunităţii pe care o reprezintă și este singura competiţie din România care premiază eforturi de advocacy şi proiecte de consultare publică.

Gala din 2018 fost o gală despre puterea colectivă și a adus pe scenă, la fel ca şi în ceilalţi ani, pe toţi cei care au schimbat ceva în bine în jurul lor, prin intervenţii în decizii publice. Ediţia a IX-a a Galei a reflectat ideea de solidaritate şi de putere colectivă pentru schimbarea modului în care, prin civism, schimbăm contextul în care administraţia publică înţelege să ia decizii în numele nostru.

În acest an putem fi mândri de tinerii călărășeni care fac parte din echipa Asociației Elevilor din Călărași și de rolul pe care aceștia îl joacă în calitate de cetățeni activi. Campania Asociației Elevilor din Călărași, “Transportul nesubvenționat – barieră înlăturată către educație”, s-a  aflat printre campaniile ce au fost premiate în cadrul evenimentului.

Premiul “CU 50% MAI APROAPE DE EDUCAȚIE” obținut în cadrul Galei Premiilor Participării Publice, deși Asociația Elevilor din Călărași nu a împlinit nici măcar an de la înființare, a dovedit faptul că acești tineri fac parte din cei care fac diferența, că și-au luat în serios misiunea de reprezentanți ai elevilor călărășeni și pun responsabilitatea civică la loc de cinste pe lista priorităților lor.

”La finalul serii, ne-am aflat printre cele 13 ONG-uri premiate pe scena Galei Premiilor Participării Publice, printre cele 13 din 36 de ONG-uri la nivel național care au lansat inițiative menite să contribuie la îmbunătățirea climatului local, respectiv național.

Nu cred că poate exista mândrie mai mare la mai puțin un an de la înființare, cu atât mai mult cu cât ne-am bucurat în familia extinsă a asociațiilor de elevi.

Cu 50% mai aproape de educație și cu pași mici, dar sigur, din ce în ce mai aproape de noi reușite în plan local.

Acest premiu ne confirmă faptul că ne îndeplinim rolul de reprezentanți ai elevilor cu succes și ne determină să avem în continuare inițiative de succes în spațiul educațional! Împreună suntem parte a schimbării!”, a declarat Alexandra Tuță – președintele Asociației Elevilor din Călărași.

Asociația Elevilor din Călărași este asociația reprezentativă a elevilor din județul Călărași. Este o organizație neguvernamentală, nonprofit, independentă, cu beneficiu public și acționează ca un reprezentant al elevilor din județul Călărași.

Acești tineri au dovedit că viața unui elev nu înseamnă doar marcarea notelor bune, câștigarea concursurilor și a olimpiadelor și trecerea prin examene. Au arătat că e ceva diferit și complex uneori. Ei au înțeles trebuie să fie responsabili social și acționează în acest sens, sunt implicați activ în viața comunității elevilor și în cea publică.

Acești tineri minunați au înțeles rolul pe care îl au în societate și își doresc să fie parte activă și integrantă în procesul educației și a deciziilor care privesc și au impact pentru elevii călărășeni.

Felicitări Alexandra Tuță, Lorena Vulpe, Amalia Manea, Vișan Alexandru, Alex Nedelcu, Emma  Movilă, Ion Alin George, Reghiș Nicoleta, Nicolae Ștefania, Paraschiv Robert, Ela Dan și Daniela Marin!

Respectarea principiilor, urmărirea și îndeplinirea scopurilor și obiectivelor lor, i-a propulsat pe scena națională a Galei Premiilor Participării Publice. Premiul obținut evidențiază că eforturile, determinarea, fixarea obiectivelor nobile și altruiste, munca în echipă și creativitate în grup, sunt menite să genereze un număr mare de idei, pentru soluționarea unei probleme, sunt unele dintre modalitățile prin care se face o diferență pozitivă.

“Anul trecut Gala a fost despre toţi acei oameni care au curajul de a aprinde lumina în comunităţile lor, atunci când nedreptăţile legislative şi bezna decizională au impact negativ asupra diverselor comunităţi. În 2018 vrem să vorbim despre solidaritate, ca sursă de putere colectivă. Ne dorim ca şi prin evenimentul de anul acesta să construim un spaţiu pentru promovarea celor mai tenace şi curajoase iniţiative civice din România şi totodată să avem o experienţă de inspiraţie, învăţare şi conectare între activiştii vizibili în spaţiul public în ultimul an şi diverşii iniţiatori de campanii civice mai puţin vizibile din Bucureşti şi din ţară.” Oana Preda, Director Executiv CeRe

Campaniile premiate la ediția a IX-a a  Galei Premiilor Participării Publice sunt:

Premiul 6 la 5 pentru sănătate publică : Inițiator-Asociația SAMAS, Campania ”CNA față în față cu alăptarea”

Hub de e-participare: Inițiator – Grupul de Inițiativă Rădăuțiul Civic, Campania ”civism, transparența și încăpățânare la Rădăuți”

Cu 50% mai aproape de educație: Inițiator – Asociația Elevilor din Călărași, Campania “Transportul nesubvenționat – barieră înlăturată către educație”

Circ cu botul pe labe: Inițiator- WWF România, Campania ” Libertate pentru Animale”

Transparența nu este în minoritate: Inițiator- Asociația Atlatszo Erdely Egyesulet (Asociația Transilvania Transparentă), Campania – ”Pe ce cheltuie UDMR anual 5 milioane de EUR”

Statul cu musca 13 pe căciulă: Inițiator- Ovidiu Mihuț, simplu cetățean pasionat de pescuit și apele de munte, Campania ” Deșertificarea Munților Făgăraș și însușirea ilegală a terenului statului”

Pontonul Paralel: Inițiator- Asociația HaicuBicla, Campania ”Ocolirea parcului Herăstrău în siguranță pentru pietoni, persoane cu dizabilități și bicicliști”

Puterea din Canta 60B: Inițiator- Oana Vasiliu, Campania ”Revoluția celor din Căminul Social Canta”

Scurtcircuit la Hidroelectrica: Inițiator- Călin Dejeu, Campania ”Fără hidrocentrale în parcuri naționale”

Învățăm să spunem stop: Inițiator- Asociația Necuvinte, Campania ”Caravana schimbărilor”

Un stilou numit putere:  Ambele materiale jurnalistice vorbesc despre vulnerabilități. Matei Bărbulescu, Casa Jurnalistului, ”A fost un copil slab” și Georgiana Ilie, DOR( Decât o revistă), ”Cutremur în orașul vulnerabil”

Premiul Special pentru Tineret oferit de ERASMUS+: Inițiator – Asociația Babilon Travel, Campania ”EMVISION – Capacitarea tinerilor cu deficiențe de vedere în scopul susținerii reformelor politicilor de incluziune”

Premiul Special CeRe: Justiție pentru Toți

Juriului Galei din 2018:

 • Dolores Neagoe, Director de Programe pentru Societate Civilă și Filantropie, Romanian – American Foundation
 • Cătălin Teniță, Zelist Monitor
 • Gabriel Bădescu, Profesor de ştiinţe politice, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj
 • Dragoş Pătraru
 • Mircea Kivu, Sociolog, Editorialist, Fundația pentru Dezovoltarea Societății Civile
 • Vintilă Mihăilescu, Antropolog, Școala Națională de Științe Politice și Administrative – SNSPA
 • Laurențiu Colintineanu, Consultant în dezvoltare organizațională
 • Andra Maria Dobre, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării Profesionale
 • Irina Zamfirescu, activist, Coordonator Programe Bună Guvernare, ActiveWatch
 • Marian Ursan, Asociaţia Carusel
 • Alina Tudor, Specialist Sustenabilitate, ENEL Romania
 • Tudor Mușat, Jurnalist, Digi24

Și, ca încheiere, pentru Asociația Elevilor din Călărași, echipa de tineri care și-au înțeles misiunea și menirea în comunitatea unde trăiesc, învață sau muncesc, îi felicit din inimă și le spun să își amintească mereu aceste îndemnuri simple:

NU te opri vreodată din a pune la îndoială ce vezi şi ce auzi… NU te opri din a pune sub semnul întrebării ce este în jurul tău… NU înceta niciodată să îţi pui întrebări, de a pune în discuţie autoritatea unuia sau altuia, clişeele, dogmele…

Nu există vreun adevăr absolut… şi cu atât mai puţin, nimeni nu îl deţine…

Nu te opri niciodată să gândeşti că TU, eşti o voce în afara corului… TU, eşti greutatea care poate înclina balanţa…

A fi  mereu în dezacord, este o armă nefolositoare de cele mai multe ori… Să fii întotdeauna informat şi nu te limita  numai la ceea ce cunoşti… pentru că A ȘTI, este o armă!!!…

Poate că nu poţi schimba lumea, dar poţi contribui la înclinarea balanţei  în direcţia ta…  şi poate… îţi poţi face viaţa demnă de a fi povestită…

Un om care este mereu de acord cu orice şi oricine… este ca o sămânţă care nu va creşte!!…

Felicitări tuturor!

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page