Ani de liceu, Cultură şi Educaţie — martie 21, 2016 at 17:01

”Art Films” liceul Danubius Călărași: ”Sunt exclus pentru că”, scurt metraj pentru combaterea discriminării și violenței în școli. Video

by

Moto: “Adevărul trebuie găsit doar în noi înșine, dar nu poate fi găsit folosind violența împotriva dușmanilor noștri din afară”

Ca și o reconstituire a faptelor cu care se confrunta mulți elevi în fiecare zi la școală, un grup de tineri inimoși și talentați, care se numesc trupa ”Art Films”, au avut inițiativa de a realiza un scurt metraj despre violență și discriminare. ”Sunt exclus pentru că…”, este primul lor proiect inițiat în cadrul Programului educațional în Arta de a Conduce –  “Liderii Mileniului Trei” din liceul Danubius Călărași, desfășurat cu acordul Ministerului Educației și Cercetării și în parteneriat cu British Council.

art films danubiusTrupa ”Art Films” a realizat acest proiect cu gândul că, acest scurt metraj realizat de ei poate fi văzut de cât mai mulți oameni și astfel, ei pot contribui la o schimbare în legătură cu discriminările și violențele verbale, fizice, emoționale și sociale, în liceele din România și din afara țării. Acești tineri curajoși, își doresc să-i ajute pe ceilalți adolescenți, ca aceștia să treacă peste problemele întâmpinate în mediul școlar, menționate anterior. Ei au înțeles că, școala și clasa, constituie un grup ai cărei membrii depind unii de alții, fiind supuși unei mișcări de influențare reciprocă și de aceea au decis că este datoria lor civică de a încerca să îndrepte aceste lucruri negative care se întâmplă în școlile din România.

”În scurt timp vom termina și partea a 2- a a acestui proiect, dar nu ne vom opri aici, ci vom continua cu alte scurt metraje având scenarii bazate pe fapte din viața reală a adolescenților și tinerilor din generația noastră”, a declarat regizorul și scenaristul trupei, Nicoleta Reghiș.

Trupa ”Art Films” are următoarea componență:

Regie: Nicoleta Reghiș, 16 ani, Liceul Danubius Călărași

Scenariu: Nicoleta Reghiș,

Actori:

  • Mihai Pripici, 16 ani, Liceul Danubius Călărași
  • Alexandru Ivan, 18 ani, Liceul Danubius Călărași
  • Miruna Filip, 16 ani, Colegiul Economic Călărași
  • Gabriela Drăgan, 16 ani, Liceul Danubius Călărași
  • Andra Ispir, 16 ani, Liceul Danubius Călărași

Imagine: Cristina Spirache, 16 ani, Liceul Danubius Călărași

Montaj: Catalin Cojocaru, 18 ani, Colegiul ”Sandu Aldea” Călărași

Și pentru că azi, 21 martie, este ziua internațională a luptei împotriva discriminării și a violenței implicit, poate că, școlile de toate nivelurile, ar trebui să activeze căile de conștientizare și informare, privind toate formele de violență, discriminare și rasism manifestate în cadrul unităților de învățământ și nu numai.  Problema violenţei în şcoală poate şi trebuie să devină o temă de reflecţie pentru toţi cei implicaţi în actul educațional. Fenomenul violenței școlare este extrem de complex, iar la originea lui se află o multitudine de factori. Școala însăși poate reprezenta o sursă a unor forme de violență, ea reprezintă un loc unde elevii se instruiesc, învață, dar este si un loc unde se stabilesc relații, se promovează modele, valori, se creează condiții pentru dezvoltarea copilului.

În zilele noastre, sunt prea mulți elevi în școală care discriminează alți elevi, și asta, mă face să mă întreb de ce acești copii cred că este bine să-i discrimineze și să-i intimideze pe alți elevi care frecventează aceeași facilitate de învățământ. Ce îi împinge pe acești copii să-i lovească, să-i jignească, să le facă altor elevi viața o mizerie, să discrimineze tot ceea ce fac alții, indiferent dacă este vorba de modul de mers sau felul de a vorbi și modul în care aceștia acționează în anumite situații?

În încheie, nu putem decât să îi felicităm și să le urăm succes acestor tineri frumoși, care au curajul acțiunii civice și își asumă cu responsabilitate valorile cultivate de “Liderii Mileniului Trei”.

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page