Editoriale, Interviuri — septembrie 24, 2015 at 15:27

Aron Emanoil,copreședinte PNL municipiul Călărași: Candidatul la funcția de primar trebuie să fie o persoană cu o bună reputație socială și profesională, cu o anumită pricepere dovedită în administrație și să fie ales printr-o competiție liberă

by

IMG_3866”Discreția mă caracterizează”: Interviu cu Aron Emanoil

Nelu Bălașa: Dl. Director vreau să vorbim despre politică și afaceri. Eu v-am întâlnit ca pe un manager cunoscut și respectat totodată, iar realitatea a confirmat că schimbarea regimului a însemnat confirmarea valorii  ați devenit de om de afaceri important,cu greutate aș putea zice, care a pus pe picioare o afacere viabilă.

Atât omul de afaceri cât și politicianul, deși urmăresc un câștig personal, totuși sunt niște persoane validate social prin ceea ce fac, omul de afaceri prin produsele și serviciile pe care lepune  pe piață, iar politicianul prin ideile și soluțiile pe care le propune comunității.

Dumneavoastră sunteți o persoană discretă, atât din punct de vedere al afacerii cât și al politicii. Prin perpectiva acestor lucruri pe care le-am adus în atenție, aș vrea să îmi spuneți, după părerearea dumneavoastră ce ar trebui să caracterizeze un om de afaceri și ce ar trebui să caracterizeze un politician.

Aron Emanoil: D-voastră mi-ați oferit o paletă destul de largă de discuții: om de afaceri și politică. La un nivel înalt mai greu le poți face pe amândouă bine. Eu sunt om de afaceri, politician mai puțin.  Cinstit și corect politică de performanță nu am făcut.

Nelu Bălașa:Totuși sunteți copreședintele PNL-ului, cel mai important partid de opoziție, și dacă vă aduceți aminte v-am întrebat odată și acum, revin cu aceeași întrebare… De ce ați intrat în politică?

Aron Emanoil: Eu înțeleg politica, ca pe un mod de implicare socială. Fie prin politică, fie prin alte forme de organizare a societății civile. Greșeala care se face în România și în mentalitatea colectivă a românilor, este lipsa de implicare socială care nu este lucrul cel mai bun, sau implicarea socială vizând un interes material imediat sau de altă formă sau implicarea socială contra unui interes. Eu nu sunt genul acesta și nu am agreat acest tip de comportament social, înțeleg implicarea socială prin beneficii care să intervină indirect și să se reverse asupra comunității. Asta înțeleg eu prin implicare socială care se poate face și prin intermediul politicii dar și prin alte forme de organizare și implicare în viața socială a comunității.

Majoritatea colegilor mei, cu care nu sunt de acord, critică rezultatele politicii locale și naționale, dar dezavuează total implicarea în societate, în politică și alte forme de organizare, care pot determina decizia care privește colectivitatea în care trăiesc.

Nelu Bălașa: D-voastră doriți să spuneți că puterea exemplului este cea care v-a determinat să faceți politică, datorită lipsei dinamicii societății,  care ar fi trebuit să fie mai activă în ceea ce privește propriile interese?

Aron Emanoil: Da. Și de a se implica în politică oameni de bună calitate, consacrați social, care au un istoric în spate și care au de spus un cuvânt pertinent. Nu toată lumea trebuie să ne dăm cu părerea și ne implicăm doar ca să vizăm un interes imediat și personal.

Mare parte din politică și din oamenii care sunt implicați în politică… hai să recunoaștem!… urmăresc un interes personal concret și foarte bine definit.

Nelu Bălașa: Care nu este rău până la urmă, dar…

Aron Emanoil: Este rău că nu este în interesul social. Să te implici și să urmărești un interes colectiv și general cred că este salutar și meritoriu, dar lucrul acesta nu se întâmplă în societatea românească, indiferent de nivelul de politică de care am vorbi.  Uitați-vă că politica se face în interes personal, de multe ori de grup, și ăsta este un lucru evident pe care îl vede toată lumea și l-a însușit toată lumea și îl acceptăm în mod tacit. Societatea nu are cum să progreseze în modul acesta dacă nu este urmărit interesul colectiv sau social, de comunitate.

Nelu Bălașa: Sunt de acord cu d-voastră și am văzut că militați pentru acest criteriu principal în desemnarea unor lideri, conducători, și anume, de a avea un anume background în domeniul profesional, social sau politic, în care acesta activează.

Ați reușit, ați încercați să faceți în cadrul PNL-ului un asemenea gen de politică? Și care ar fi rezultatele având în vedere că la PNL candidații pentru primăria Călărași sunt… după părerea mea… cam scoși din joben?

Aron Emanoil: Din păcate trăim rezultatul modului de a face o politică care până acum a îndepărtat majoritatea oamenilor de calitate din politică. Hai să fim corecți și cinstiți! Oamenii care au o slujbă și o situație materială bună, fug de polică. Trebuie gândit foarte mult și foarte bine ce metode să folosim pentru a atrage oameni de calitate în politică. Până când nu vom atrage acest gen de persoane și venim doar cu oportuniști care urmăresc numai interese imediate, meschine și fac politică doar în interesul lor, societatea va avea doar de suferit. Per ansamblu este și vina noastră românilor, pentru că nu înțelegem că trebuie să ne implicăm în viața comunității, în viața socială.

Concret, la nivelul Călărașiului, ar trebui ca, să spunem o cifră… să zicem sută de oameni, care să aibă o viziune asupra comunității și care să hotărască cine să candideze și să fie primar, făcând abstracție de culoarea politică pe care o reprezintă candidatul și să țină cont de istoricul faptelor sale, al comportamentului și al caracterului individual al acestuia. Eu aș merge pe linia asta.

Nelu Bălașa: Oamenii care duc societatea înainte sunt oamenii de afaceri, cu bunele și cu relele lor. Totuși, este foarte greu să găsești și să strângi la o masă o sută de oameni care să aibă o viziune și despre comunitate, pentru că fiecare are câte o viziune despre dezvoltarea lui.

D-voastră la PNL ați încercat, ați făcut pași în sensul acesta? Există o atitudine politică favorabilă pentru o asemenea idee?

Aron Emanoil: De încercat, încercăm. Recunosc că este foarte greu de a penetra cu asemenea idei în colectivul în care activăm. Asta este problema cea mai mare, nu numai a PNL-ului ci a tuturor partidelor și a întregii societăți. Uitați-vă că de la un ciclu electoral la altul lumea fuge tot mai mult de politică, observați că nu se reușește atragerea în politică a personalităților la nivel național, și acesta este un lucru extrem de grav. Orice societate este putată înainte prin valori.

Nelu Bălașa: Oamenii îmbrățișează anumite valori și în funcție de interesele pe care le au, și acum trecem printr-o perioadă în care se pare că aceste valori consacrate de societatea românească, nu duc la progresul acestei societăți. De aici și ideea de a se schimba… lumea vrea alți oameni, oameni noi, cu alte idei în politică. De aceea am și insistat să avem acest interviu pentru că prețuiesc și ideile și valorile și practicile pe care le-am trăit împreună o anumită perioadă, și cred că d-voastră sunteți un exemplu, păstrând proporțiile, fără să ne imaginăm că cimitirul este plin de oameni de neînlocuit. Trebuie să dăm niște mesaje corecte și din punct de vedere economic și din punct de vedere politic.

Ați putea avea curajul să ne spuneți ceva despre muncă din perspectiva omului de afaceri, a patronului, a liberalului? Nimeni nu mai vorbește despre muncă.

Aron Emanoil: Din păcate și aici suntem deficitari, și societatea românească suferă foarte mult, iar acesta este un motiv care ne împiedică să progresăm. Mai întâi, munca nu este plătită și nu este respectată de societate la justa ei valoare. Legislația nu sancționează și nu pedepsește nemunca, nici nu poate dar, protejează formele de câștig la limita legalității. Noi trebuie să ajungem să avem un cult și un respect pentru omul care muncește și pentru asta ar trebui găsite metode și mijloace de a-l îndestula și a-i acoperi absolut toate nevoile pentru că un om serios indiferent de nivelul unde lucrează, nu are respectul societății nici ca nivel material nici moral.

Trebuiesc găsite metode prin sistemul de impozitare facilități care trebuiesc făcute pentru forța de muncă în așa mod, încât un om care lucrează cu un contract de muncă bine definit, determinat, să aibă un venit decent care să-i asigure un trai demn.

Nelu Bălașa: Ați discutat și v-ați gândit la oamenii muncii, dar ce părere aveți despre oamenii de afaceri, categoria întreprinzătorilor în general, care în opinia mea este o categorie stigmatizată și marginalizată. Nu credeți că este și o vină a oamenilor de afaceri pentru că nu se prezintă prin valorile și principiile care îi ajută să își conducă afacerile?

Aron Emanoil: Aceștia sunt o altă categorie căreia nu i se acordă atenția, importanța și respectul cuvenit. Oamenii de afaceri țin societatea românească în viață, în fond și la urma urmei, prin toate taxele și impozitele pe care le plătesc. Și asta în orice societate, asta duce societățile înainte.

Am sentimentul că acești oameni nu sunt suficient de apreciați și recunoscuți. Este nevoită de o legislație corectă cu toată lumea în mod egal, afacerile să nu aibă nici o tangență cu mediul politic, concurența să fie loială, liberă și unde să performeze cei mai buni.

Nelu Bălașa: Să revenim la politică. Mie mi se pare că PNL a declanșat o discuție despre candidații la primăria Călărașiului mult prea devreme și mult prea nepregătită… și mult prea publică. Acum, dacă tot s-au declanșat aceste discuții, îmi puteți spune cum ar trebui să fie omul care candidează la funcția de primar în opinia d-voastră?

Aron Emanoil: Trebuie să fie o persoană cu o bună reputație socială și profesională, cu o anumită pricepere dovedită în administrație… nu dovedită doar cu o diplomă pentru că ea diploma este necesară dar nu și suficientă, pentru că în ziua de azi diplomele aproape că nu mai reflectă realitatea… o experiență validată practit. O persoană aleasă prin competiție liberă.Trebuie să fie un om realizat profesional și cu un caracter confirmat, ca să nu spun ireproșabil, poate accede la orice funcție publică.

Nelu Bălașa: Asta ar fi normal. Dar știți ce se întâmplă… ca să fie ales primar, un om trebuie să fie cunoscut. Dar nu nunai cunoscut, ci și acceptat de votanți.

Aron Emanoil: Da, dar toate calitățile menționate anterior  îl fac să fie acceptat sau neacceptat de societate, de votanți.

Nelu Bălașa: Sunt mecanismele din PNL și din celelalte partide în măsură să aducă în față oameni de asemenea factură?

Aron Emanoil: Parțial cred că vor fi, dar nu la nivelul așteptărilor, determinat de motivația pe care v-am spus-o mai devreme, și anume de neimplicarea oamenilor de-o anumită calitate în politică.

Nelu Bălașa: Până la urmă dacă vreți, și eu sunt solidar cu ceea ce ați spus până în momentul acesta, din păcate nu o să putem noi să influențăm fundamental Călărașiul, vă întreb… ce am putea să facem ca să aducem în atenția publică o masă critică de oameni de această factură, cu acele calități?

Aron Emanoil: Treaba nu este ușoară și pe termen scurt nu îmi fac iluzii că se va realiza, pentru că există reticența față de politic.

Nelu Bălașa: Am văzut în PNL și am spus-o demult că PNL-ul ar trebui să fie principalul instrument politic al clasei mijlocii și al oamenilor de afaceri. Din păcate PNL-ul nu are o retorică, nu are un discurs pentru apărarea intereselor acestora. Faceți eforturi pentru a aduce oameni de afaceri în PNL, pentru că nu aveți nici oameni de afaceri și nici foarte mulți oameni cu profesii liberale în PNL?

Aron Emanoil: Din păcate aveți dreptate, așa este. Facem eforturi. Cel puțin eu, la nivelul de cunoștințe și cercuri proprii, am aceste discuții cu destul de mulți colegi, oameni care ne intersectăm în viața de zi cu zi sau oameni de afaceri și încerc să-i determin să se implice social în bunul mers al comunității, al orașului. În ce măsură vom reuși este greu de spus.

Nelu Bălașa: Eu aș fi mulțumit să reușiți sau să reușim… vorbim de cei care credem în valorile liberale… să generăm un proces de acceptare a valorilor liberale în viața socială, pentru că nu sunt promovate valorile liberale în viața socială a comunității călărășene.

Mulțumesc!

 

 

 

2 Comments

    Leave a Comment

    You must be logged in to post a comment.

    You cannot copy content of this page