Dezvoltare durabilă, IMM şi Afaceri — mai 24, 2015 at 11:59

Antreprenorul, mai important decat planul de afaceri

by

plan de afaceri_1364109315_325 (1)Orice plan de afaceri include elemente tipice, cum ar fi o descriere de produs, analiza concurențiala,o estimare a pietei sau proiectii financiare.

Ca marea majoritate a start-up-urilor, cele mai multe firme  noi sunt finantate din resurse proprii. Ca atare, procesele traditionale de planificare a afacerii sunt mai putin relevante in cazul afacerilor cu finantare  proprie- unde perseverenta depaseste planificarea, iar energia depaseste de multe ori experienta.

Aplicarea unei analize formale unui concept de afacere in  stadiu incipient se poate dovedi dezastruoasa daca nu sunt analizate si cele opt reguli generale pentru succes ce se pot idetifica la  un antreprenor de succes. In fond, omul este cel care face diferenta in afaceri.

Sa vedem care sunt cele opt elemente esentiale pentru ca un tanar antreprenor sa atinga succesul in afaceri.

Scop si Pasiune. Antreprenorilor lpasa de o anumita  problema sau comunitate si dezvolta afaceri care sa ajute in acest semn.

Perpectiva si flexibiltate. Va putea antreprenorul sa depaseasca obsacolele pe care le va infrunta cu siguranta in afaceril? Conform statisticilor oficiale, mai mult de 50% din afacerile noi dau faliment in primii 5 ani. Dar din experienta nostra  100% din antreprenorii noi  au de confruntat esecuri in mod regulat. Chiar daca o anumita provocare nu duce la falimentul imediat al afacerii, abilitatea antreprenorului de a reveni in actiune este cruciala.

Punct de plecare si leadership. Poti vedea un tanar om de afaceri transformand si inspirand pe altii sa preia initativa? Toti liderii trebuie sa demonstreze autenticitate si legitmitate in raporturile cu angajatii, partenerii de afaceri si clientii lor.

Sursa de energie si magnetism. Poate tanarul antreprenor sa atraga persoane, bani sau alte resurse in promovarea cauzei sale? Indiferent daca ai sau nu un zambet larg, este mai important sa poti convingi oamenii discret sa isi folsesasca ideile si talentul pentru cauza pe care o promovezi.  Un om de afaceri este capabil sa foloseasca  acest lucru  pentru a discuta cu  un lider influent dar foarte ocupat, iar din discutia respectiva sa rezulte  fie o colaborare, fie contacte noi.

Un lider antreperenor are nevoie intodeauna de idei de afaceri bune. Iata la ce ar trebui sa fie atenti:

Inovare. A mai incercat cineva inaintea ta? Trece fiecare ideie de afaceri prin diferite filtre pentru a vedea daca faci cu adevarat ceva diferit sau mai bine.

Importanta.Poate noua afacere sa atinga o problema importanta? Nu este suficient ca un antreperenor sa aiba o idee inteligenta. Este nevoie sa atinga o problema sociala pentru a genera o afacere de succes.

Potential de impact. Poate organizatia sa schimbe un sistem? Organizatiile cu adevarat performante nu cresc pur si simplu singure, ele influenteaza campul de actiune. Ideia de afaceri are impact si asupra altor afaceri sau grupuri de oameni?

Un plan de afaceri bun. Planul de start-up (buget, timeline, resurse) iti da de gandit? Desigur, planul de business ramane un element important si nu trebuie neglijat deloc.

Un plan de afaceri poate fi extrem de valoros pentru un antreprenor. Dar, daca vrem sa vedem intr-adevar schimbare prin antreprenoriat, trebuie sa ne concentram atentia in primul rand asupra personoanei si in al doilea rand asupra planului de afaceri.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page