Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — aprilie 11, 2013 at 18:24

Animare a teritoriului – GAL Bărăganul de Sud Est

by

Animare a teritoriului - GAL Bărăganul de Sud EstÎn data de 7 aprilie 2013, în cadrul unei activităţi de animare a teritoriului din cadrul GAL Bărăganul de Sud Est, un grup de aproximativ 100 de persoane au participat la o vizită de lucru în localitatea Izbiceni din judeţul Olt. Alături de aceştia au fost si domnii deputaţi Valeriu Steriu, Iliuţă Vasile, Alexandru Stănescu şi Mitel Niculescu, membri în Comisia de Agricultură a Parlamentului.

Această activitate de animare a fost realizată cu sprijinul AcoR Călăraşi, prin persoana domnului primar Pandea Nicolae, însă şi cu sprijinul domnilor primari: Ion Radu Aurel – primarul comunei Dragoş Vodă, Aurel Vasile – primarul comunei Jegălia, Nedelcu Theodor Aniel – primarul comunei Borcea, Oroianu Gabriel – primarul comunei Vâlcelele, Constantin Corbu – primarul comunei Grădiştea, Voicu Lică – primarul comunei Independenţa, Marian Gabriel Stanciu – primarul comunei Dragalina.

În cadrul acesteia, participanţii şi-au arătat interesul pentru legumicultura în sistem protejat şi au dorit să afle cât mai multe informaţii despre aceasta, pentru a se putea edifica în ceea ce priveşte aplicarea unor proiecte în cadrul GAL Bărăganul de Sud Est pentru tineri fermieri.

Animare a teritoriului - GAL Bărăganul de Sud Est1Acestora le-au fost prezentate mai multe tipuri de solarii, iar în cadrul acestor vizite au putut discuta personal cu micii fermieri ai comunei Izbiceni despre punctele tari si punctele slabe ale unei astfel de activităţi.

La sfârşitul acestei vizite au avut loc discuţii libere legate de activitatea legumicolă din comuna Izbiceni, cei prezenţi exprimându-şi dorinţa de a pune bazele unor solarii întocmai ca cele prezentate de domnul primar Velica.

„Schimbul de experienţă a constat în informarea celor din Călăraşi şi prezentarea de tipuri de solarii şi tehnologii în cultura de legume. S-au organizat activităţi de vizitare în teren, s-au vizitat în jur de şase locaţii de solarii la fermierii olteni, s-au purtat de asemenea discuţii la Centrul Cultural din comună”, a precizat Mircea Velica, edilul din Izbiceni.

Acesta a adăugat că cei participanţi la eveniment au fost foarte încântaţi de acest schimb de experienţă. „Cei din Călăraşi au avut o părere foarte bună despre ceea ce au văzut la fermierii noştri. Aceştia au spus că nu au văzut nicăieri în România aşa ceva, şi, de asemenea, au apreciat  stadiul de dezvoltare în care se prezintă plantele la ora aceasta”.

Potrivit celor spuse de edilul din Izbiceni, această colaborare va continua, deşi agricultura celor din Călăraşi se bazează mai mult pe cultura de cereale şi pe zootehnie, precizând că şi fermierii olteni sunt interesaţi de această latură a agriculturii. „O să mergem şi noi la fermierii din Călăraşi, deşi ei sunt axaţi mai mult pe cultura mare şi zootehnie. Aceştia au ferme de care sunt interesaţi şi fermierii noştri”, a spus primarul Mircea Velica.

Printre parlamentarii prezenţi la eveniment s-a numărat şi fostul deputat de Olt, în prezent deputat de Călăraşi Valeriu Steriu, membru în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.

Animare a teritoriului - GAL Bărăganul de Sud Est2„E un schimb de experienţă foarte bun, aş putea să spun că e poate cea mai frumoasă acţiune din ultimii ani la care particip. Alături de o parte din primarii din colegiul pe care îl reprezint acum în judeţul Călăraşi, sunt în vizită foarte mulţi fermieri – actuali şi viitori – care vor să înveţe de la Izbiceni cum să poată face legumicultură şi în zona din Bărăgan. Majoritatea tinerilor fermieri din Călăraşi sunt mai degrabă învăţaţi cu cultura de cereale, şi din punctul acesta de vedere văd ceva nou aici. Mă bucur că suntem şi mai mulţi colegi din Parlament, din Comisia pentru Agricultură, suntem alături de primari, şi învăţăm şi noi cum să ne putem organiza legislativ ca activităţile viitoare ale acestora să fie mai bine puse la punct şi mai bine sprijinite. Pe de altă parte, chiar schimbul de experienţă între primari e foarte interesant, legat de încurajarea activităţilor agricole. Sunt convins că vom avea şi vizita inversă, şi fermierii din Olt să înveţe cum se face cultura mare la cei din Călăraşi.

Nu pot decât să fiu foarte fericit că de la vechiul colegiu la noul colegiu pot face o astfel de punte”, a declarat Valeriu Steriu. Acesta i-a sfătuit pe fermierii olteni să aibă încredere în ce fac şi să fie siguri că de la nivel central vor avea parte de sprijin în aşa fel încât produsele româneşti să nu mai fie defavorizate de competiţia neloială, în special în cazul importurilor.
„În primul rând să aibă încredere în producţia de legume, şi ceea ce văd aici la Izbiceni să înţeleagă că e ceva de luat ca şi reper. Eu, ca deputat, pot să-i încurajez să facă, şi în acelaşi timp îmi dau seama că trebuie să-i protejăm ca producţia autohtonă să aibă acest avantaj de a fi vândută corect pe piaţă. Avem în clipa de faţă o competiţie mai neloială, însoţită de evaziune, din partea importurilor. Aici vom descuraja toate operaţiunile şi vom încerca să lăsăm legumele româneşti să fie exclusiv pe piaţa românească, şi eventual să fie exportate”, a precizat Steriu.

Responsabilul cu animarea din cadrul GAL Bărăganul de Sud Est, domnul Ciprian Pandea, ne-a precizat ca aceasta activitate de animare nu se va rezuma doar la această vizită, urmând ca în decursul săptămânilor ce vor urma să mai aibă loc încă o astfel de vizită cu locuitorii celorlalte comune din cadrul GAL-ului ce nu au putut participa la activitate din 8.04.2013.

„Sperăm ca această vizită să nu se rezume doar la simple idei, ci ea să se concretizeze în propuneri de proiecte, pentru a renaşte tradiţia legumicolă din zona Bărăganului, cunoscută mai ales prin prisma localităţilor Dichiseni şi Jegălia. Stiu totodată că nu va fi uşor, însă noi, cei din GAL, vom face tot posibilul să îi ajutăm pe cei ce doresc să pună în aplicare această ramură a agriculturii, pentru că astfel vom aduce un plus de valoare în teritoriul judeţului nostru.

Mă bucur că am găsit atât de mulţi doritori şi sperăm ca pe viitor numărul acestora să fie şi mai mare, sperând să putem realiza şi alte tipuri de activităţi specifice animării teritoriului şi atragerea de cât mai multe proiecte depuse în cadrul sesiunilor ce vor urma din cadrul GAL Bărăganul de Sud Est.

Mulţumim domnilor deputaţi Valeriu Steriu şi Iliuţă Vasile pentru implicarea şi grija faţă de agricultura din judeţul nostru şi sperăm, ca prin grija dânşilor să avem cât mai multe proiecte depuse la sediul GAL-ului. Mulţumim totodată şi AcoR Călăraşi pentru implicarea activă de care a dat dovadă în ceea ce priveşte atragerea tinerilor şi pentru grija pe care edilii localităţilor o arată faţă de alegători”

Ciprian Pandea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page