Lifestyle, Sănătate — iunie 3, 2015 at 20:40

Anghinarea. De la Zeus pentru muritori

by

Nu că vreau să vă impresionez cu erudiția mea în materie de limbi moarte , ci doar pentru a ști că legenda spune că o mâncăm pe una dintre iubitele lui Zeus, Cynara, o muritoare transformată în legumă de mofturosul zeu.

Sau mai corect, în floare, căci dacă nu ne-am lăcomi să o mâncăm în stadiul de boboc, anghinarea ar fi o frumoasă floare mov pe falezele Mediteranei și prin California (unde a ajuns datorită unui ingenios fermier după 1900, ba chiar a devenit obiect de război mafiot în anii ’20, fiindcă producea bani frumoși in ciuda faptului că nu se poate folosi pentru producția de zaibăr).

anghinarea-si-romanii-6908

Este unul dintre cele mai vechi alimente cunoscute , ba chiar are cinstea să figureze în De materia Medica (o carte scrisă de omologul antic grec al Oliviei Steer despre virtuțile tămăduitoare ale plantelor, acela având însă scuza că a trăit în vremurile în care nu se inventase RMN-ul).

Se pare că faima i-a fost creată de Caterina de Medici, o cunoscută intrigantă care a pus bazele gastronomiei franceze, a separat mâncărurile sărate de cele dulci și nu în ultimul rând a răspândit folosirea chiloților la cuconetul francez, obicei abandonat însă in secolul XX). Caterina pretindea că anghinarea are un intens efect afrodisiac, prostie vehiculată vreo 2 mii de ani, până când Viagra a detronat-o fără drept de apel. A fost atât de convingatoare încât in secolul 16 consumul ei a fost interzis femeilor și au fost intensificate cercetările în materie de contracepție de către strămoșii dlui Zgonea, inventându-se celebrele centuri de castitate și arderea pe rug.

La noi e cunoscută doar varianta Alcachofa de Leon, o tinctură fără nici un efect asupra pierderii in greutate, dar care a produs o cifră de afaceri care l-ar pune pe ganduri pe mafiotul care a declanșat “războiul anghinarei”. Bineînțeles că mafioți și fraieri vor exista cât o dura omenirea, asa că anghinarea se vinde ca remediu pentru diaree/constipație, gută, reumatism, eczeme, diabet, boli hepatice, etc. Nu vindecă argintul viu , dar detoxifică, evident.

Și o mai cunoaștem sub forma banalului Anghirol, nelipsit din trusa de zaiafeturi a bunicilor datorită cinarinei, un coleretic continut de anghinare (adică pune bila leneșă la lucru, cum auziți pe la tv). Neîndoielnic conține vitamine (puneți voi vreo 3-4 litere), minerale (nu contează care,că nimeni nu mănâncă atâta anghinare încât să-și acopere necesarul din asta), antioxidanți ca orice fruct ori legumă.

sursa sereniti.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page