Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — mai 24, 2014 at 09:30

Andreea Paul: Țările care au aderat la UE în anul 2004 au negociat mult mai dur și în condiții mult mai clare decat guvernul Năstase în România modul în care străinii pot achiziționa terenurile arabile

by

La sfârșitul campaniei electorale, sătmărenii au putut vedea, auzi, compara și trage o concluzie: PDL are cea mai bună echipă de candidaţi, cu cel mai bun program european pentru România! Sătmărenii din Colegiul 2 au cel mai bun candidat pentru funcția de deputat: pe Ileana Blidar. Candidații PDL sunt preocupați de soarta oamenilor și au soluții concrete pentru problemele lor.

Andreea Paul222 mai a fost ziua dedicata campaniei PDL în Negrești Oaș, Apa și Carei. Pe 20-21 mai, echipa PDL a trecut prin Prilog, Orașu Nou, Moiseni, Racșa și Păulești. Pe 19 mai am fost la târgul din Călinești Oaș, apoi am vizitat Coca și Pășunea Mare.

Peste tot fermierii sunt revoltați: subvenția nu le ajunge pentru plantarea culturii, impozitele sunt prea mari și nu au unde să-și vândă producția. Ponta a adus o nouă năpastă: străinii pot cumpăra terenurile agricole fertile românești fără nicio problemă.

Legea privind vânzarea terenurilor agricole care a intrat în vigoare la începutul lunii aprilie 2014 nu protejează în niciun fel agricultorii români. Străinii au bani mulți și terenurile arabile românești sunt ieftine. Țările care au aderat la UE în anul 2004 au negociat mult mai dur și în condiții mult mai clare modul în care străinii pot achiziționa terenurile arabile.

Andreea Paul1În România, singura constrângere pentru străinii care ne cumpără terenurile este dreptul de preempțiune (adică de cumpărător favorizat) pe care îl au coproprietarii, arendașii, proprietarii vecini și statul român. Nu este suficient, în condițiile în care românii nu pot concura cu forta financiara a străinilor pentru cumpărarea terenurilor.

Prețurile scăzute ale terenurilor românești atrag străinii

Astăzi, străinii dețin în proprietate aproape un milion de hectare de teren arabil și au în arendă alte două milioane, deci aproape 30% din suprafața arabilă totală de 9,4 milioane de hectare a României. În județul Satu Mare, aproape 10% din terenul arabil se află sub controlul străinilor.

Cel mai probabil, procentul terenurilor deținute de străini va crește. Terenurile agricole fertile românești ajung pe mâna străinilor pentru că avem printre cele mai scăzute prețuri din Europa, dar care sunt totuși prea ridicate pentru agricultorii români. Prețurile terenurilor românești se menţin de 2 până la 8 ori sub cele din majoritatea statelor europene. În județul Satu Mare, prețul unui hectar de teren arabil este între 2.200 și 3.000 de euro. În schimb, prețurile terenurilor pe hectar variază de la 5.000-7.000 euro în Ungaria la 14.000-17.000 de euro în Olanda și la 17.000-22.000 de euro în Danemarca.

Reglementarea vânzării terenurilor agricole în țările UE este mult mai bine făcută, mult mai inteligentă decât cea a Guvernului actual.

În Bulgaria, cetățenii UE pot să cumpere teren agricol doar dacă sunt producători agricoli care desfășoară activități independente și doresc să se stabilească în Bulgaria.

Străinii pot achiziționa teren în Cehia și Lituania numai dacă au locuit în țară și s-au ocupat de agricultură cel puțin 3 ani sau dacă sunt căsătoriți cu un cetățean din statul respectiv.

Andreea Paul3Ungaria are cele mai drastice restricții: achiziția de terenuri este limitată la un singur hectar pentru străini. Suprafețele de pământ mai mari de un hectar pot fi obținute doar de cei cu calificare profesională de fermier sau silvicultor, care au fost activi în sectorul agricol din Ungaria în ultimii 3 ani sau care dețin un procent de 25% din acțiunile unei ferme înregistrată în Ungaria. Este interzisă achiziționarea de teren de către firme.

PDL are soluții pentru agricultori. Iată ce este de făcut:

În primul rând, protejarea interesului național. PDL susține modificarea legii vânzării terenurilor în favoarea românilor. Nu este suficientă acordarea dreptului de preempțiune românilor, în condițiile în care nu au bani suficienți pentru a cumpăra terenurile.

În al doilea rând, simplificarea legii. Acum, legea este făcută atât de prost încât te pune pe drumuri vreo lună de zile. De ce? Din cauza birocrației. Procedura e lungă cât o zi de post.

În al treilea rând, eliminarea taxelor și a impozitelor care împovărează agricultorii. PDL susține diminuarea poverii fiscale și încurajează munca. Taxele agricultorilor au crescut de peste 6 ori în anul 2013 și sunt de peste 6,5 ori mai mari în anul 2014 față de anul 2012. Ponta le-a tăiat agricultorilor români 1,5 miliarde lei din buzunare în ultimii doi ani prin taxele și impozitele pe care le-a introdus. Asa s-a construit bugetul tarii pe anul 2014. Grav este că agricultorii care au pământ de la 3 hectare în sus sau peste 3 vite sau peste 100 de păsări sau peste 50 de familii de albine platesc noi taxe. Prin normele de venit pe baza carora se colecteaza noile taxe Ponta pe agricultura, taranii plătesc chiar daca nu vând nimic, chiar daca înregistrează pierderi din activități agricole.

Andreea PaulO spun răspicat: nu taxele sunt soluția pentru România, ci munca și seriozitatea, dragul de țară. Avem nevoie de o agricultură performantă și nu de una de supraviețuire. Avem nevoie de o guvernare de dreapta, nu de stânga care taxează, taxează și iar taxează.

De aceea, vă aștept alături de noi duminică, pe 25 mai. Pe Ileana Blidar și echipa de profesioniști ai PDL pentru europarlamentare îi găsiți pe prima poziție pe buletinul de vot.

http://www.andreeapaul.ro/

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page