Evenimente, Ultimile Știri — aprilie 26, 2014 at 12:49

Andreea Creangă, o româncă din Călăraşi, a primit cea mai înaltă distincţie a administraţiei americane pentru oamenii de ştiinţă aflaţi la început de drum la Casa Albă

by

Andreea Creangă a primit cea mai înaltă distincţie a administraţiei americane pentru oamenii de ştiinţă aflaţi la început de drum. Andreea lucrează la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Atlanta. Avem detalii de la corespondentul Radio România în Statele Unite, Ani Sandu.

andreea creangaDintre nominalizările venite din toate statele americane, Casa Albă a ales aproximativ 100 de tineri cercetători şi i-a premiat într-o ceremonie la care a participat şi preşedintele Barack Obama. Printre câştigatori este şi Andreea Creangă, o româncă din Călăraşi stabilită de câţiva ani în Statele Unite.

Andreea Creangă: “Să fiu în Casa Albă a fost onorant, să-l întâlnesc pe preşedinte – la fel, să-mi întâlnesc colegii – cei care-au luat acelaşi premiu şi să schimb câteva vorbe cu câţiva dintre ei”.

Andreea a fost premiată pentru cercetările în legătură cu mortalitatea maternă făcute la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, unde lucrează din 2009. Primul studiu pe care l-a facut la centru a fost, în aproape 30 de spitale din New York, despre efectele virusului gripal H1N1 asupra femeilor însărcinate.

Andreea Creangă: “Am reuşit să demonstrăm că folosirea de antivirale, de exemplu, rapid, după primele simptome de boală, în primele trei zile, duce la reducerea semnificativă a riscului de boală severă în rândul femeilor gravide”.

Andreea spune că s-ar întoarce în România, dar că deocamdată îi este bine în Statele Unite.

Andreea Creangă: “Cred că s-au făcut anumite progrese de când am plecat eu din ţară, dar se poate şi mai bine. Şi în ceea ce priveşte cercetarea şi domeniul medical, cu cât mai multă finanţare, cu cât mai multe surse de finanţare şi cu cât cercetătorii români sunt mai implicaţi, cu atât mai bine”.

Unul dintre lucrurile pe care Andreea Creangă ar vrea să le facă în România ar fi să predea.

Sursa: http://stiri.tvr.ro/

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page