Dezvoltare durabilă, Economie — iunie 2, 2017 at 23:41

Analiza săptămânală: Euro a crescut luna trecută cu 3,7 bani

by

Politicile fiscale și salariale ale guvernului Grindeanu îngrijorează tot mai mult investitorii, după ce Comisia Europeană și FMI au atenționat ca există riscul depășirii deficitului bugetar pe anul în curs și cel viitor.

euro-money5Acestea au afectat parcursul leului, media euro crescând la finalul lunii trecute cu 3,69 bani. Ultimul curs din mai a fost de 5,5702 lei, în creștere față de ziua precedentă, când BNR a anunțat o medie de 4,5636 lei. În opinia dealerilor bancari scăderea leului s-a datorat faptului că unii dintre investitori și-au ajustat poziţiile înainte de minivacanţa de Rusalii.

Piața valutară a fost destul de calmă dar tranzacțiile s-au realizat între 4,567 și 4,573 lei, semn că 4,56 lei este un nivel agreat de către BNR, după ce guvernatorul său a afirmat de mai multe ori că leul nu are foarte spațiu de manevră (apreciere) în acest an.

Revenind la criticile aduse politicilor fiscale și salariale, un raport recent al FMI observa că „principalele riscuri pentru perspectivele economice vizează reducerea prudenţei fiscale, care ar putea afecta negativ încrederea pieţei. Asta, împreună cu tensiuni politice în creştere, ar putea eroda consumul şi investiţiile, ar putea creşte costul de finanţare a statului şi ar putea exercita presiuni asupra cursului de schimb, lucru care ar afecta bilanţurile băncilor prin expunerile lor în valută”.

La rândul lor, analiștii reuniți în CFA România se aşteaptă la o creştere a cursului euro, pe termen lung, de la 4,5 la 4,6 lei, o tendință asemănătoare urmând a fi preluată și de dobânzile la lei, atât pe termen scurt sau lung.

Cursul dolarului american a scăzut în mai, comparativ cu ultima medie din aprilie, cu 6,1 bani. Luna trecută s-a încheiat cu o medie de 4,0844 lei, cotațiile fluctuând între 4,068 și 4,095 lei.

Moneda elvețiană a fluctuat pe piețele internaționale între 1,088 și 1,093 franci/euro, astfel că media de la finalul lui mai a fost stabilită la 4,1977 lei, în creștere cu 1,4 bani comparativ cu ultima ședință din aprilie.

Perechea euro/dolar, care a crescut în 23 mai la 1,1268 dolari, maxim ce nu a mai fost atins din 9 noiembrie, imediat după alegerea lui Donald Trump drept președinte, a scăzut la sfârșitul perioadei analizate la 1,1165 – 1,1229 dolari.

Ușoara apreciere a dolarului a apărut după revizuirea pe creștere a PIB-ului american din primul trimestru, ceea ce ar putea stimula Rezerva Federală să majoreze dobânda sa cheie la jumătatea lui iunie.

Tendința de scădere a dolarului, după ce la începutul anului, euro a atins minimul ultimilor 14 ani de 1,0341, vine pe fondul înmulțirii nemulțumirilor privind modul în care este dirijată economia și societatea americană de Administrația de la Casa Albă.

Evoluția actuală a euro îi face pe unii dintre analiști să vorbească despre faptul că el va avea cea mai puternică creștere anuală din 2007, cei de la ING estimând atingerea pragului de 1,20 dolari, după ce la sfârșitul lui 2016 se discuta despre paritatea dintre cele două monede majore. Avansul puternic vine după deprecierea de 23% din ultimii trei ani.

Analiza cuprinde perioada 25 – 31 mai

Radu Georgescu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page