Dezvoltare durabilă, Economie — noiembrie 23, 2017 at 01:38

Analiza financiară săptămânală: Euro privește optimist spre 4,7 lei

by

„Revoluția fiscală” a PSD-ALDE suprapusă peste creșterea inflației și a deficitului comercial au afectat parcursul leului, punând în umbră avansul luat de economie în al treilea trimestru, care s-a bazat însă mai mult pe consumul stimulat de majorarea salariilor bugetarilor și a pensiilor.

revolutia fiscala taxeBulibășeala din Codul Fiscal este cea care a oferit posibilitatea PNL, USR şi PMP să depună moţiunea de cenzură, denumită sugestiv „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, un alt motiv de presiune asupra cursului de schimb.

Cursul euro a crescut de la 4,6306 la 4,6551 lei, nou maxim istoric, cotațiile din piață atingând, din nou, un vârf de 4,661 lei. De la începutul acestei luni, moneda unică a crescut cu 1,23%, aprecierea față de debutul anului fiind de circa 3%. Până la sfârșitul anului lovitura ar putea fi și mai mare, analiștii anticipând o medie de 4,7 lei, chiar 4,8 lei.

La finalul perioadei media monede unice a scăzut la 4,6497 lei, cotațiile fluctuând între 4,646 și 4,654 lei.

Guvernatorul BNR a atras atenția încă de la începutul anului asupra faptului că leul nu poate avea decât o direcție, una de depreciere. Acesta a afirmat de curând că scăderea leului este mai de durată şi a fost asociată cu deteriorarea balanţei comerciale, „cursul este în relativ echilibru. Prin echilibru să se înţeleagă o flexibilitate mai mare. Să nu ne speriem că s-a depreciat cursul cu o sutime de ban. Noi îl vedem în zona în care este în prezent“.

De altfel, banca centrală a anunţat că se va concentra pe menţinerea dobânzilor aproape de rata cheie şi că va adopta o politică mai flexibilă a cursului de schimb.

La sfârșitul perioadei analizate, indicii ROBOR au atins noi maxime ale ultimilor trei, făcând uitate valorile de la începutul anului, care se plasau în jurul valorii de 1%, ceea ce va pune o mare presiune asupra celor care au contractat credite.

Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a urcat la 2,18%, cel la șase luni la 2,29%, cel la nouă luni la 2,31% iar indicele la 12 luni a urcat până la 2,33%.

Cursul dolarului american a crescut de la 3,9322 la 3,9650 lei, dar a încheiat intervalul la 3,9565 lei, când cotațiile fluctuau între 3,949 și 3,964 lei.

Moneda elvețiană s-a depreciat pe piețele internaționale până la 1,1722 franci/euro, cel mai mic nivel începând de la mijlocul lunii ianuarie 2015, când Banca Națională a Elveției a decis să renunțe la plafonul de minim 1,20 franci/euro. Pe acest fond, media a fluctuat între 3,9662 și 3,9987 lei.

Perechea euro/dolar a crescut de la 1,1637 la 1,1860, maxim al ultimelor cinci săptămâni, iar la finalul perioadei a fluctuat în culoarul 1,1732 – 1,1827 dolari.

Dolarul a scăzut la sfârșitul perioadei, după ce Janet Yellen, președintele Rezervei Federale, a afirmat că ridicarea prea rapidă a dobânzii-cheie ar putea menține inflația sub țintă.

Există totuși posibilitatea ca euro să scadă în condițiile în care criza politică din Germania se prelungește, premierul Angela Merkel nereușind să formeze un nou guvern de coaliție, ceea ce ar putea provoca alegeri anticipate.

Analiza cuprinde perioada 16 – 22 noiembrie

Radu Georgescu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page