Dezvoltare durabilă, Economie — august 11, 2017 at 23:29

Analiza financiară săptămânală: Criza Washington – Pyongyang a afectat și leul

by

Evoluția raportului euro/leu din parioada analizată a fost una calmă, cu o ușoară tendință de scădere a monedei naționale, cu volume de tranzacționare reduse, normale pentru „luna vacanțelor”.

baniCursul euro a crescut de la 4,5632 și 4,5687 lei, la finalul perioadei, când tranzacțiile s-au realizat între 4,565 și 4,571, cu închiderea la 4,569 – 4,572 lei.

Deprecierea de la final a survenit urmare a creșterii tensiunilor la nivel geopolitic în cazul dosarului nuclear nord-coreean, ceea ce a provocat aprecierea dolarului și francului elvețian.

Până la finalul lunii euro va fluctua între 4,54 și 4,58 lei. Stabilitatea este dată de intrările mai mari de cash la casele de schimb, odată cu revenirea în concediu a românilor care muncesc în străinătate.

Pe termen lung vor apare presiuni asupra cursului și politicii monetare ale BNR, provocate de creșterea inflaţiei. Conform ultimei prognoze prezentate de Mugur Isărescu, aceasta se va situa la finalul anului la 1,9%,  pentru ca la finalul lui 2018 să sară la 3,2%. Estimarea pentru 2019 plasează creșterea prețurilor  la 3,5%.

Guvernatorul BNR a afirmat că „presiunile acumulate pe plan intern încep să transpară la nivelul preţurilor de producţie, odată cu disiparea influenţei dezinflaţioniste a mediului extern. Avem costuri salariale care se duc în sus. Avem o majorare o preţurilor de producţie”.

În opinia lui  Mugur Isărescu,  mişcarea cursului euro/leu a fost decorelată de evoluţiile din regiune, pe fondul tensiunilor politice şi sociale din acest an, ccea ce nu a lăsat loc de apreciere pentru leu, așa cum a atenționat de mai multe ori de la începutul anului.

La creșterea inflației va contribui și recenta propunere de majorare cu peste 40 de bani a accizelor la produsele petroliere, care vor declanșa un efect de cascadă în întreaga economie.

Pe de altă parte, conform guvernatorului BNR, se conturează „o majorare a excedentului de cerere în economie şi un grad mai mare de tensiune pe piaţa muncii. Mai toţi indicatorii, salariul brut, rata şomajului, confirmă apropierea de un grad maxim de tensionare pe piaţa muncii”.

Dolarul american a coborât până la 3,8417 lei, cel mai scăzut nivel din 14 ianuarie 2015, însă a crescut la finalul intervalului la 3,8909 lei.

Moneda elvețiană a scăzut pe piețele internaționale până la 1,155 franci/euro, dar a recuperat apoi până la 1,128, astfel că media a crescut de la 3,9740 la 4,0354 lei.

Perechea euro/dolar a crescut la începutul perioadei la 1,1910 dolari, maxim care nu mai fost atins de la jumătatea lunii ianuarie 2015, iar la finalul ei fluctua între 1,1719 și 1,1764dolari.

Moneda americană era pe o pantă ușor ascendentă, fiind revigorată de datele pozitive ale pieței muncii din SUA, unde șomajul a scăzut la minimul ultimilor 16 ani.

Analiza cuprinde perioada 3 – 9 august

Radu Georgescu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page