Dezvoltare durabilă, Economie — aprilie 20, 2017 at 21:42

ANAF a propus modificări ale formularelor 091 si 098

by

Prin modificarile aduse Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal prin OUG nr.84/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar fiscal, a fost introdus un regim special pentru agricultori, aplicabil incepand cu data de 1 ianuarie 2017.

formular 091Potrivit art.3151  alin.(12) lit.a) din Codul fiscal, in situatia in care agricultorul care aplica regimul special realizeaza livrari intracomunitare cu produse agricole, prestari de servicii intracomunitare, achizitii intracomunitare de bunuri, achizitii de servicii intracomunitare are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art.317 din Codul fiscal.

De asemenea, in conditiile prevazute de art.317 alin.(9) din Codul fiscal, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform acestui articol, pot solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA.

formular 098Avand in vedere cele de mai sus, este necesara completarea formularului (091) Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii, precum si pentru agricultori care efectueaza livrari intracomunitare de bunuri, utilizat pentru inregistrarea/anularea inregistrarii in scopuri de TVA, conform art.317 din Codul fiscal, cu rubrici destinate persoanelor care aplica regimul special pentru agricultori si care efectueaza livrari intracomunitare de bunuri agricole.

Directiile de specialitate din ANAF au solicitat introducerea in formularul 098 Cerere de inregistrare in scopuri de TVA a informatiilor referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii contribuabililor pe baza de contracte de prestari servicii in domeniul contabilitatii.

Solicitarea a fost motivata de faptul ca, la nivelul ANAF, nu sunt disponibile informatii cu privire la existenta contractelor de prestari servicii de contabilitate.

Totodata, lipsa acestor informatii duce la un blocaj al procedurii de inregistrare in scopuri de TVA.

Astfel, ANAF propune completarea formularului 098 Cerere de inregistrare in scopuri de TVA, conform art.316 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal, precum si a instructiunilor de completare ale acestuia, astfel:

– includerea in continutul sectiunii “alte date privind contribuabilul”, a unei rubrici referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii contribuabililor, pe baza de contracte de prestari servicii in domeniul contabilitatii, conform art. 10 alin. (3) din Legea nr.82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

– extinderea formularului (098) cu o anexa, in care sa fie cuprinse datele de identificare ale persoanei care asigura organizarea si conducerea contabilitatii, conform art.10 alin.(3) din Legea nr.82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page