Evenimente, Ultimile Știri — iulie 4, 2016 at 13:28

Americanii sărbătoresc azi ziua națională

by

Pe 4 iulie, Statele Unite ale Americii celebrează Ziua Independenţei, Ziua Naţională. La 4 iulie 1776, cele 13 colonii engleze si-au proclamat independenta. Thomas Jefferson (al treilea presedinte al SUA, 1801-1809) a redactat ”Declaratia de independenta” care este adoptata de Congresul american.

hans klemmAmbasadorul SUA în România, Hans Klemm a trimis mesajul său prilejuit de acest moment festiv.

„Mă numesc Hans Klemm şi sunt Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România.

America va sărbători în curând Ziua Independenţei, momentul în care, cu 240 de ani în urmă, 56 de patrioţi şi-au dedicat viaţa crezului că toţii oamenii se nasc egali şi că toţi avem dreptul la viaţă, libertate şi căutarea fericirii.

În plus, anul acesta avem o altă aniversare importantă. În urmă cu 100 de ani, America a avut ideea extraordinară de a înfiinţa un sistem naţional de parcuri pentru a proteja resursele noastre naturale.

De aceea, Ambasada Statelor Unite în România a ales sistemul national de parcuri drept temă a recepţiei de Ziua Independenţei.

Preşedintele Kennedy a spus cândva: „toţi respirăm acelaşi aer”. Cu alte cuvinte, aerul pe care îl respirăm în Yosemite, California nu este diferit de aerul pe care îl respirăm la Sleeping Bear Dunes, în Michigan, de unde sunt eu originar, sau de aerul pe care îl respirăm în Munţii Apuseni.

Nu doar respirăm acelaşi aer, ci România şi SUA împărtăşesc interesul de a construi o lume sigură. Nu doar prin eforturile noastre importante de a promova securitatea, democraţia şi prosperitatea, ci şi prin datoria noastră comună de a proteja mediul înconjurător pentru copiii noştri şi urmaşii lor.

Vă mulţumesc pentru parteneriatul şi prietenia României acum, când sărbătorim aniversarea Americii“, a fost mesajul ambasadorului SUA, Hans Klemm.

Independenta a fost recunoscuta prin Tratatul de la Paris din 3 septembrie 1783. In 1787 a fost adoptata Constitutia SUA (in vigoare, cu amendamente, pana astazi), care a proclamat Statele Unite ale Americii stat federal si a introdus sistemul prezidential de guvernamant — primul presedinte ales George Washington (1789-1797).

SUA s-au organizat, la inceput, conform Articolelor Confederatiei (1781), iar apoi conform Constitutiei (1787) ca republica federala. Si-au extins granitele spre vest pana la Mississippi, insa fara sa cuprinda Florida spaniola.

Pamantul cumparat prin ”Achizitia Louisiana” aproape ca a dublat teritoriul SUA (1803). S-au luptat cu Marea Britanie in Razboiul din 1812 si au primit Florida de la Spania in 1819.
In 1830 a fost legalizata mutarea populatiilor amerindiene in teritoriile de la vest de Mississippi. Colonizarea Vestului Indepartat a cunoscut apogeul la jumatatea secolului al XIX-lea, mai ales dupa 1848, cand au fost descoperite depozitele de aur din California.

Victoria in Razboiul Mexican (1846-1848) a adus in posesia SUA teritoriul a inca sapte state (printre care California si Texas). Granita de nord-vest a fost stabilita prin Tratatul cu Marea Britanie din 1846. Au cumparat sudul Arizonei prin Tranzactia Gadsden (1853).

In secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, SUA au continuat expansiunea pe continent prin adaugarea unor noi state, numarul lor ajungand la 50. Contradictiile dintre statele sudice, partizane ale sclaviei, si cele nordice, abolitioniste, cu o economie libera industriala si agricola, au condus la parasirea uniunii de catre zece state sudice, culminand cu izbucnirea Razboiului Civil American (1861-1865).

Cel care a condus Statele Unite ale Americii in timpul celui mai sangeros conflict de pe teritoriul sau a fost republicanul Abraham Lincoln, cel de-al saisprezecelea presedinte american (1861 — 1865), care a reusit mentinerea Uniunii, a abolit sclavia conform celui de-al 13-lea Amendament, a intarit guvernul federal si a modernizat economia.

A urmat perioada cunoscuta sub numele de Reconstructie (1865-1877), cand SUA au cunoscut o dezvoltare economica rapida, de urbanizare, dezvoltare industriala si de imigratii europene, devenind, la sfarsitul secolului al XIX-lea, prima putere industriala a lumii.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.