Lifestyle, Sănătate — martie 18, 2014 at 14:00

Alimentele pe care nutriţioniştii nu vor să le mănânci

by

Iti pui in farfurie tot felul de alimente de care nutritionistii nici nu s-ar apropia? S-ar putea sa fii suprinsa cum alimente aparent sanatoase sunt incarcate de pesticide si hormoni care ar putea sa-ti saboteze sanatatea. Citeste mai jos care sunt secretele cumparaturilor destepte si cum sa alegi variantele mai sigure ale alimentelor preferate.

alimente

Lapte cu hormoni artificiali.

Nu-l bea, caci iti creste riscul de a face cancer la san. Prin anii 1980 fermierii au inceput sa injecteze vacile cu hormoni de crestere pentru a le accelera cresterea si pentru a mari cantitatea de lapte rezultat. Desi hormonul rbGH este inactiv la oameni, el poate duce la niveluri ridicate de factorul de crestere insulinic 1 in lapte. Acesta afecteaza cresterea si ciclul de regenerare celular si poate contribui la cresterea tumorilor. IGF-1 este asociat de studii cu riscul de cancer la san, de prostata si de colon.

Alege deci laptele pe al carui ambalaj scrie ca nu are hormoni de crestere adaugati. Cel mai bun lapte este cel organic. Ca bonus, are si un continut mai ridicat de proteine decat laptele conventional.

Cartofii crescuti in mod conventional.

De ce? Cartofii crescuti in mod conventional sunt saturati cu pesticide. Pentru ca se dezvolta atat de aproape de suprafata solului, sunt expusi mereu la fungicide si pesticide care sunt absorbite de legume prin coaja. Ceea ce inseamna ca nu este suficient sa cureti cartoful pentru a scapa de pesticidele potential periculoase. Un studiu recent al Universitatii Harvard arata ca si o expunere scazuta la pesticide duce la crestearea riscului de ADHD la copii, ceea ce este alarmant, avan din vedere consumul ridicat de cartofi prajiti si piure de cartofi in randul copiilor.

Si in acest caz ramane valabila recomandarea de a cumpara varianta organica. Fii atenta si la alte legume ce pot fi contaminate cu pesticide, cum ar fi telina, spanacul, ardeii, castravetii, rosiile cherry, dar si cafea non-organixa, vinul sau ciocolata.

Alimente conservate.

Acestea contin adesea bisphenol A (BPA) care este folosit pentru a preveni coroziunea metalului. Studiile facute pe animale de laborator arata ca BPA interfereaza cu functionarea hormonilor in organism, ceea ce afecteaza functia reproductiva si atrage riscul de a face anumite tipuri de cancer. In plus, concentratiile mari de BPA in urina au fost asociate bolilor cardiovasculare si diabetului.

Cauta deci conserve pe care scrie fara BPA sau opteaza pentru alimente proaspete, congelate sau la borcan. Daca trebuie sa consumi alimente conservate in cutii de metal, evita alimentele acide, sarate sau grase, din moment ce acestea fac ca si mai mult BPA sa se infiltreze in ceea ce mancam. BPA se gaseste si in multe articole de prin casa, inclusiv sticle de platic, plombe dentare, dispozitive medicale, lentiel de ochelari, anumite tipuri de hartie si unele echipamente electronice si sportive. Prin urmare, nu incalzi niciodata la microunde si nu turna lichid fierbinte in sticle de plastic (atentie la biberoane si canute pentru copii). In loc de plastic polycarbonat sau PVC, alege polyetilena (PETE) sau propylena.

Sursa: doctoroz.com

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page