Lifestyle, Sănătate — mai 16, 2013 at 11:25

Alimentaţia alcalină şi acidă

by

alkalin chartDupa cum stim, pH-ul (potentialul de hidrogen) este o masura a aciditatii sau alcalinitatii unei solutii, si se masoara pe o scara de la 0 la 14. Astfel daca o solutie este neutra din punct de vedere al aciditatii sau alcalinitatii ea va avea pH-ul 7. O valoare a pH- ului sub 7, ne arata ca solutia este acida, iar valoarea pH-ului unei solutii, mai mare de 7, ne arata ca acea solutie este alcalina. PH-ul normal al sangelui uman sanatos este de 7,4 adica alcalin, ceea ce ne duce la concluzia ca mentinerea acestui pH in limite normale, favorizeaza starea de sanatate si echilibru in organism.

Dieta alcalina, o dieta moderna?
Medicina traditionala ayurveda promova cu mii de ani in urma, alimentatia sanatoasa bazata pe fructe, legume, leguminoase si cereale integrale, seminte, miere si lactate naturale (alimente preponderent alcaline) ca fiind baza formarii unui organism sanatos si a unei minti echilibrate si fericite, care sa faca fata diferitelor provocari ale mediului in care se afla.
Insa studiile asupra efectelor alimentatiei alcaline si acide asupra starii de sanatate a omului sunt relativ recente, desi importanta alimentatiei alcaline a fost observata inca din zorii medicinei moderne (1914- 1930).

Astfel conform dr. Loren Cordain, medic si profesor al Universitatii Statului dieta alcalinaColorado: “In urma digestiei alimentelor, produsii rezulati sunt fie acizi, fie alcalini, iar rinichii sunt cei care detecteaza surplusul acid ori alcalin din plasma, ei fiind responsabili de mentinerea echilibrului Ph-lui aproximativ neutru in organism”. Cand corpul consuma alimente preponderent acide, se elibereaza cantitati mari de calciu si magneziu din oase, iar muschii elibereaza si ei anumite substante alcaline, care sa permita rinichilor sa mentina balanta alcalin/acid. Pe termen lung, o aciditate crescuta a corpului va spolia rezervele minerale de calciu si magneziu ale oaselor si muschilor, ducand la instalarea multor afectiuni, printre care cele mai cunoscute sunt osteoporoza si afectiunile cronice si degenerative.

Cum putem mentine alcalinitatea in organism?
Modul nostru preponderent de viata si alimenatie sunt la baza mentinerii unui echilibru intre aciditatea si alcalinitatea organismului nostru. Astfel, pe langa alimentele ingerate care sa fie preponderent alcaline, de un imens folos este si modul de viata natural, implinitor, plin de armonie si echilibru, lipsit de stresuri psiho-emotinale sau fizice mari. Dupa cum stim, practica rugaciunii, a meditatiei, a anumitor procedee de relaxare, alaturi de oxigenarea suficienta a tesuturilor prin intermediul respiratiei controlate, sunt doar unele din metodele care au un real folos in reducerea stresului zilnic si cresterea calitatii vietii.

alkaline-foods-22

Simptomele cresterii aciditatii in organism
– Senzatia de greutate si preaplin, cu lipsa poftei de mancare si ingreunarea digestiei;
– Migrena, alergii, constipatie;
– Cresterea excesiva a secretiilor de mucus in organism: stomac, cavitatea nazala, sinusuri;
– Pierderea stralucirii unghiilor, parului si a pielii;
– Nervozitate, irascibilitate, insomnie ori dimpotriva, somnolenta excesiva si letargie mentala;
– Scaderea imunitatii, aparitia osteoporozei, a diabetului, cancerului;
Acestea sunt doar cateva din simptomele ce ne arata o crestere alarmanta a acidiatii organismului ce duce in final la aparitia diferitelor boli cronice si degenerative.

Care sunt alimentele alcaline si care sunt cele acide?
alkaline foodExemple de alimente alcaline
Legume: legumele verzi (salata verde, urzici, stevie, loboda), castraveti, alge comestibile, varza, broccoli, telina, patrunjel, pastarnac, sfecla rosie, spanac, dovleac, dovlecel, vinete, rosiile nepreparate termic, cartofii copti (nu prajiti), ceapa, usturoi;
Fructe: pepeni galbeni si rosii, struguri, avocado, banane, piersici, citrice (chiar daca sunt acide, in urma digestiei dau o reactie alcalina in organism), mere, pere, stafide, ananas, kiwi, curmale;
Lactate: branza dulce de casa;
Seminte: floarea soarelui, seminte de in;
Ciuperci: reishi, maitake, shitake;
Cereale: hrisca, mei;
Alte alimente alcaline: apa plata, sucurile proaspat extrase din fructe, mierea, polenul proaspat recoltat de albine. Atat timp cat nu au fost suprapreparate, conservate, prajite, majoritatea legumelor si fructelor dau o reactie alcalina in organism.

Exemple de alimente acide
Carnea si produsele din carne, laptele si produsele lactate procesate industrial, faina alba si produsele de patiserie, zaharul alb si produsele cu zahar alb, orezul alb, ouale, nucile (de orice fel), alimentele prajite, uleiurile vegetale exceptand cel de masline presat la rece, alcoolul, cafeaua, ciocolata, inghetata, in general alimentele procesate industrial, unele leguminoasele uscate (fasole, soia), medicamentele de sinteza, alimente contaminate cu pesticide si ierbicide, sucurile carbogazoase, apa carbogazoasa.

Asigurandu-ne o alimentatie alcalina, bazata pe fructe si legume si asociind un stil de viata sanatos si natural, putem evita cu usurinta aparitia diferitelor afectiuni cronice si degenerative, care au luat atat de multa amploare in societatea moderna.
sursa: terapieholistica

1 Comment

    Leave a Comment

    You must be logged in to post a comment.

    You cannot copy content of this page