People-Passion-Performance — decembrie 11, 2019 at 01:08

Alexandru Paraschiv: ”Excelența premiază Excelența” la Gala Anuală a Premiilor ”10 de Nota 10”, ediția a II-a, 2019

by

La finalul anului 2019, mai exact vineri 13 decembrie, la Călărași, va avea loc cea de-a doua ediție a Galei Anuale a Premiilor ”10 de Nota 10”, eveniment care este dedicat susținerii și încurajării performanţei şcolare. Tema specială ”Excelența premiază Excelența” sub care se va desfășura cea de-a II-a ediție, va reuni personalități și mentori din domeniul culturii, artei și educației, lideri ai comunității, oameni de afaceri şi oameni politici, într-un exercițiu de generozitate menit a încuraja și premia Excelența în educație.

Acest eveniment propune un exercițiu de generozitate pentru copiii normali ai României, un eveniment prosocial și sustenabil, prin care ne dorim să producem scântei de bunătate și sensibilitate ca oamenilor să li se încălzească sufletul și să facă bine, pentru că paradoxal și splendid, să faci bine altuia înseamnă să îți faci ție cel mai mare bine posibil, într-o viață de om: să dai sens și noblețe mersului atât de grăbit pe Pământ.

În cadrul Galei Anuale a Premiilor ”10 de Nota 10” 2019, ca și la ediția precedentă, va avea loc o ”licitație tăcută” a unor lucrări și obiecte de artă oferite de artiști plastici locali și de nivel național. Trebuie să le mulțumesc tuturor artiștilor care au răspuns, ne-au ajutat și au împărtășit ideea că faptele bune și sprijinirea performanței și excelenței poate schimba în bine viețile celor din jur, ale noastre, ale tuturor, și că primul pas în direcția schimbării în bine ale unor lucruri  începe de la fiecare din noi.

Ni s-a alăturat și artistul Alexandru Paraschiv încă de la prima ediție a Galei, care a răspuns prompt și pozitiv solicitării noastre de a dona una dintre lucrările domniei sale pentru tinerii noștri buni și frumoși. Notorietatea operelor lui Alexandru Paraschiv a depășit de mult granițele Europei, lucrările sale fiind cunoscute în Franța, Austria, SUA, Canada, Japonia și bineînțeles în România.

Vreau să-i mulțumesc artistului Alexandru Paraschiv, ca de altfel  tuturor protagoniştilor acestui eveniment, care înțeleg că realitatea în care trăim deși de multe ori urâtă sau zbuciumată de grija zilei de mâine, ea poate fi schimbată… prin intermediul oamenilor care știu că momentele frumoase, luminoase şi extraordinare,  sunt clădite şi urzite de oameni frumoşi la suflet, că generozitatea și bunătatea emit în univers energii pozitive care se vor întoarce către ei, de înmiite ori…

Adresându-i mulțumiri pentru faptul că este alături de noi în a sprijini, promova și susține Performanța, minunatul suflet Alexandru Paraschiv mi-a răspuns: ”Avem o datorie capitală în viață, să facem fiecare lucruri pe care le putem duce până la capăt, din dragoste, din pasiune, cu toată forță pe care o simțim în noi. Și tot ce vom obține în acest fel, se va transforma în bucurie, de care atât noi cât și semenii noștri, vor avea nevoie. Efortul nostru cu siguranță-l vom uita, dar bucuria oferită, bucuria vieții noastre, va rămâne, să facă lumea mai frumoasă și mai bună”… după ce am auzit aceste cuvinte, pot spune doar, încă o dată: Mulțumim maestre, stă în puterea noastră a tuturor să facem lumea mai bună și mai frumoasă!

Alexandru Paraschiv artist plastic de anvergură europeană s-a născut la Călărași, în 1957. Este absolvent al Academiei de Arte Frumoase „Nicolae Grigorescu” din București în 1983, bursier al Atelierului „Dimitrie Paciurea” între 1986 şi 1988, Membru al Asociației artiștilor din Franța ”La maison des Artistes”, Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, deținător al Premiului I la Concursul Internațional de la Monaco, câștigător al Palme D’art la Festivalul de Artă Contemporană de la Cannes și al Premiu­lui de Excelență la Con­cursul In­ternațional de Sculptură de la Kitakyushu-Ja­ponia, membru al I’AIAP Paris-UNESCO și al Fundației Taylor din Paris.

A creat în diferite colțuri ale lumii lucrări monumentale prin care îi sunt atestate şi recunoscute talentul și valoarea sa artistică remarcabilă. În anul 1996 – Cuplu (piatră), Universitatea Kyushu, Japonia; în 1997 – Fujimikogen, Japonia; 2007 – Înţeleptul (piatră), Niigata City, Texas, S.U.A; 2008 – 2009 – Ostrov, Constanța, România.

Lucrările sale de artă sunt în colecții private din Franța, Austria, SUA, Canada, Japonia. A participat la saloane și galerii din Paris, Budapesta, Nagano – Japonia, Silistra – Bulgaria etc.

Dar, după 24 de ani de balans între inedit și lamentabil, între două lumi cu aceleași probleme, a ales sursa, adică locul de unde a plecat. S-a întors precum un căutător de izvoare, căutând și așteptând bucata sa de lemn, și s-a înclinat în fața firului de apă si s-a legat de Dunăre, unde totul îl aștepta să-i ofere măsura justă de timp și de valori. Alexandru Paraschiv a înțeles valoarea tezaurului uriaș al identității noastre, universul autohton al culturii neolitice. S-a oprit la Domeniile Ostrov pentru că un sculptor care pune mâna mai întâi pe lut, aici, găsește din plin acest material. El consideră lutul un instrument, așa cum este cărbunele pentru desen.

„Continui într-un fel sursa de inspiraţie a lui Brâncuşi şi munca sa, pe care s-a străduit să ne-o traducă prin lucrări recunoscute de lumea întreagă. Vrând, nevrând ajuns pe meleagurile mele natale ajung din ce în ce mai mult la convingerea că acest pământ chiar mă ajută să mă regăsesc şi din fericire subiectele noastre sunt într-o concordanţă firească şi foarte convingătoare”, spune artistul despre întoarcerea sa acasă și despre misiunea sa.

Pentru el, a fi artist înseamnă a atinge toate domeniile artelor. Folosește toate materialele pentru sculpturile lui, dar cele mai apropiate îi sunt piatra și lemnul. Alexandru Paraschiv, asemenea marilor sculptori, are vocaţia universalului, reprezentativă pentru nivelul de maturitate artistică și conceptuală atins de artist.

Arta este viaţă. Cel ce face artă, cel ce se ocupă cu a crea ceva, nu are cum să aibă această preocupare fără să iubească viaţa. Iubesc viaţa, iubesc arta, iubesc creaţia”… așa spune artistul Alexandru Paraschiv și asta se vede, se reflectă atât vizual cât și la nivel senzitiv în lucrările sale artistice.

Cu prilejul expoziției de sculptură și desen “Femeia ca simbol”, la Galeria de Arta-Silistra, sculptorul Alexandru Paraschiv spunea: ”M-am lăsat atras în ultimii ani de o lume a misterelor, a misterelor palpabile cu care trăim în fiecare zi. Cele două materiale ale existenței noastre sunt piatra si lemnul, două elemente prin care am figurat într-o stare de contemplare, forma corpului feminin, care ne îndreaptă la rândul ei, spre un alt mister și mai obsolut, și anume – Creația. Femeia are virtuțile creației, așa cum materialele pe care le-am folosit, au creat-o pe ea. Aceste materiale sunt și ele vii, pentru că procesul de lucru este un dialog, dacă nu asculți materialul, acesta se opune, ca semn al vitalitații lui.”

Lucrarea pe care artistul Alexandru Paraschiv ne-a dăruit-o pentru licitația tăcută din cadrul Galei Anuale a Premiilor ”10 de Nota 10” este:

Maestre, vă Mulțumesc pentru generozitatea d-voastră!

Liliana Manea

Despre Gala Anuală a Premiilor ”10 de Nota 10”

Gala Anuală a Premiilor ”10 de Nota 10” are ca și scop promovarea, susținerea  și stimularea excelenței în educația formală și nonformală, pentru dezvoltarea potențialului maxim al adolescenților și tinerilor, pentru o bună adaptare și integrare a acestora într-o societate dinamică, care își schimbă paradigmele foarte rapid.

De-a lungul activității am cunoscut în școli mulți tineri extraordinari și determinați să-și facă un viitor. De multe ori condițiile de studiu și situația financiară a familiilor din care provin îi împiedică însă să își împlinească aspirațiile și visurile în domeniul pentru care au înclinație. Ne-am dorit să schimbăm această situație în comunitățile în care activăm și să-i încurajăm pe tineri să fie performanți și excepționali, ca unică soluție spre un viitor mai bun.

În domeniul intervenției sociale, al investiției comunitare, încercăm să facilităm coeziunea dintre diferiți factori din societate, astfel încât împreună să rezolvăm o problemă. Ne asumăm rolul de facilitatori, dezvoltând câteva arii de acțiune: educația, arta și cultura, promovarea și susținerea implicării sociale; pentru că Niciodată nu vom putea să dezvoltăm un proiect serios fiind singuri, fără parteneri la toate nivelurile. Dar, dincolo de o susținere financiară, lucrul cel mai important este o gândire comună și asumarea responsabilităților de mentor și exemplu pozitiv în efortul pentru obținerea Performanței și Excelenței, indiferent de domeniul în care activezi.

Când am început acest proiect Gala Anuală a Premiilor ”10 de Nota 10”, am plecat de la cea mai simplă întrebare posibilă: Copiii normali oare nu sunt buni pentru noi, pentru a-i promova și recompensa, pentru presă, sau de afişat pe reţelele de socializare? Ei oare nu merită un cadou pentru că au încăpăţânarea să meargă la şcoală şi să înveţe nu bine, ci foarte bine să fie copii eminenţi, să obţină rezultate extraordinare la olimpiade și concursuri, să-şi reprezinte cu onoare şcoala, părinţii, profesorii și comunitatea în care trăiesc, câştigând competiţie după competiţie?

De aceea, Gala Anuală a Premiilor ”10 de Nota 10” a luat naștere din dorința de a sprijini copiii și tinerii excepționali ai județului Călărași, pentru a promova, susține și stimula excelența în educația formală și non formală, pentru dezvoltarea potențialului maxim al adolescenților și tinerilor, pentru o bună adaptare și integrare a acestora într-o societate dinamică, care își schimbă paradigmele foarte rapid.

Pentru ca tinerii extraordinari și determinați să-și facă un viitor strălucit, ne-am propus să-i încurajăm să fie performanți și excepționali, ca unică soluție spre un viitor mai bun. România este reprezentată de copiii frumoși și buni, care au nevoie din partea noastră de atenție, de recunoaștere și de încurajare, independent de faptul că provin din familii cu probleme sau cu bunăstare financiară.

Evenimentul este organizat de Centrul Regional de Resurse Umane pentru Promovarea și Dezvoltarea Economiei Sociale Sud Muntenia (CRRUPDES Sud Muntenia) în parteneriat cu Liceul Teoretic Mihai Eminescu, Colegiul Național Barbu Știrbei, Primăria Municipiului Călărași, Università degli Studi di Roma “Tor Vergata”, IMAC-Gruppo Ancona, Școala de Valori, LA.C.E – Law Communication Enterprise Italy, 3 EMME, Low Power Smart City, Inforsec, Rivers Lounge, Zeno birotica&papetarie, Editura Dharana.

Partenerii media ai Galei Anuale a Premiilor ”10 de Nota 10” sunt: Kiss FM, Magic FM, Voces Campi,  Infomuntenia, Călărași Press, Antena3 Călărași, Observator de Călărași.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page