Editoriale, People-Passion-Performance — decembrie 19, 2017 at 15:40

Alexandru Paraschiv: Avem o datorie capitală în viață, să facem fiecare lucruri pe care le putem duce până la capăt, din dragoste, din pasiune, cu toată forță pe care o simțim în noi!

by

Sub același generic ”People-Passion-Performance”, s-a alăturat și artistul Alexandru Paraschiv, care a răspuns prompt și pozitiv solicitării noastre de a dona una dintre lucrările domniei sale pentru tinerii noștri buni și frumoși. Notorietatea operelor lui Alexandru Paraschiv a depășit de mult granițele Europei, lucrările sale fiind cunoscute în Franța, Austria, SUA, Canada, Japonia și bineînțeles în România.

Vreau să-i mulțumesc artistului Alexandru Paraschiv, ca dealtfel  tuturor protagoniştilor acestui eveniment, care înțeleg că realitatea în care trăim deși de multe ori urâtă sau zbuciumată de grija zilei de mâine, ea poate fi schimbată… prin intermediul oamenilor care știu că momentele frumoase, luminoase şi extraordinare,  sunt clădite şi urzite de oameni frumoşi la suflet, că generozitatea și bunătatea emit în univers energii pozitive care se vor întoarce către ei, de înmiite ori…

Adresându-i mulțumiri pentru faptul că este alături de noi în a sprijini, promova și susține Performanța, minunatul suflet Alexandru Paraschiv mi-a răspuns: ”Avem o datorie capitală în viață, să facem fiecare lucruri pe care le putem duce până la capăt, din dragoste, din pasiune, cu toată forță pe care o simțim în noi. Și tot ce vom obține în acest fel, se va transforma în bucurie, de care atât noi cât și semenii noștri, vor avea nevoie. Efortul nostru cu siguranță-l vom uita, dar bucuria oferită, bucuria vieții noastre, va rămâne, să facă lumea mai frumoasă și mai bună”… după ce am auzit aceste cuvinte, pot spune doar, încă o dată: Mulțumim maestre, stă în puterea noastră a tuturor să facem lumea mai bună și mai frumoasă!

Alexandru Paraschiv artist plastic de anvergură europeană s-a născut la Călărași, în 1957. Este absolvent al Academiei de Arte Frumoase „Nicolae Grigorescu” din București în 1983, bursier al Atelierului „Dimitrie Paciurea” între 1986 şi 1988, Membru al Asociației artiștilor din Franța ”La maison des Artistes”, Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, deținător al Premiului I la Concursul Internațional de la Monaco, câștigător al Palme D’art la Festivalul de Artă Contemporană de la Cannes și al Premiu­lui de Excelență la Con­cursul In­ternațional de Sculptură de la Kitakyushu-Ja­ponia, membru al I’AIAP Paris-UNESCO și al Fundației Taylor din Paris.

A creat în diferite colțuri ale lumii lucrări monumentale prin care îi sunt atestate şi recunoscute talentul și valoarea sa artistică remarcabilă. În anul 1996 – Cuplu (piatră), Universitatea Kyushu, Japonia; în 1997 – Fujimikogen, Japonia; 2007 – Înţeleptul (piatră), Niigata City, Texas, S.U.A; 2008 – 2009 – Ostrov, Constanța, România.

Lucrările sale de artă sunt în colecții private din Franța, Austria, SUA, Canada, Japonia. A participat la saloane și galerii din Paris, Budapesta, Nagano – Japonia, Silistra – Bulgaria etc.

Dar, după 24 de ani de balans între inedit și lamentabil, între două lumi cu aceleași probleme, a ales sursa, adică locul de unde a plecat. S-a întors precum un căutător de izvoare, căutând și așteptând bucata sa de lemn, și s-a înclinat în fața firului de apă si s-a legat de Dunăre, unde totul îl aștepta să-i ofere măsura justă de timp și de valori. Alexandru Paraschiv a înțeles valoarea tezaurului uriaș al identității noastre, universul autohton al culturii neolitice. S-a oprit la Domeniile Ostrov pentru că un sculptor care pune mâna mai întâi pe lut, aici, găsește din plin acest material. El consideră lutul un instrument, așa cum este cărbunele pentru desen.

„Continui într-un fel sursa de inspiraţie a lui Brâncuşi şi munca sa, pe care s-a străduit să ne-o traducă prin lucrări recunoscute de lumea întreagă. Vrând, nevrând ajuns pe meleagurile mele natale ajung din ce în ce mai mult la convingerea că acest pământ chiar mă ajută să mă regăsesc şi din fericire subiectele noastre sunt într-o concordanţă firească şi foarte convingătoare”, spune artistul despre întoarcerea sa acasă și despre misiunea sa.

Pentru el, a fi artist înseamnă a atinge toate domeniile artelor. Folosește toate materialele pentru sculpturile lui, dar cele mai apropiate îi sunt piatra și lemnul. Alexandru Paraschiv, asemenea marilor sculptori, are vocaţia universalului, reprezentativă pentru nivelul de maturitate artistică și conceptuală atins de artist.

”Arta este viaţă. Cel ce face artă, cel ce se ocupă cu a crea ceva, nu are cum să aibă această preocupare fără să iubească viaţa. Iubesc viaţa, iubesc arta, iubesc creaţia”… așa spune artistul Alexandru Paraschiv și asta se vede, se reflectă atât vizual cât și la nivel senzitiv în lucrările sale artistice.

Cu prilejul expoziției de sculptură și desen “Femeia ca simbol”, la Galeria de Arta-Silistra, sculptorul Alexandru Paraschiv spunea: ”M-am lăsat atras în ultimii ani de o lume a misterelor, a misterelor palpabile cu care trăim în fiecare zi. Cele două materiale ale existenței noastre sunt piatra si lemnul, două elemente prin care am figurat într-o stare de contemplare, forma corpului feminin, care ne îndreaptă la rândul ei, spre un alt mister și mai obsolut, și anume – Creația. Femeia are virtuțile creației, așa cum materialele pe care le-am folosit, au creat-o pe ea. Aceste materiale sunt și ele vii, pentru că procesul de lucru este un dialog, dacă nu asculți materialul, acesta se opune, ca semn al vitalitații lui.”

Vă mulțumesc!

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page