Cultură şi Educaţie, File de Istorie — noiembrie 21, 2013 at 01:07

Alegorii… problematice

by

O alegorie, este un figurativ de reprezentare a ceva abstract. Alegoriile  au devenit foarte populare în pictura renascentistă şi barocă. În mod normal, virtuţile, sentimentele sau starile precum dreptatea, fidelitatea sau melancolia,  au fost reprezentate de femei tinere. Mai târziu, cu descoperirea lumii aceste femei au fost, de asemenea, folosite pentru a simboliza continente noi. Europa, care doar ea era cunoscută, acum este însoţită de noile descoperite Asia, America şi Africa.

europa-africa-america

Europa susţinută de Africa si America (1796). O ilustrare tipică a secolului al XIX-lea de William Blake (1757–1827).

Alegoriile ca simboluri naționale au devenit populare nu înainte de creşterea naţionalismului, ca o reacţie a Revoluției franceze și Războaielor Napoleoniene.

germania-italia

Germania și Italia (1811-28). Această alegorie paşnică este opera pictorului romantismului German Johann Friedrich Overbeck (1789-1869), unul dintre fondatorii Mișcării Nazarineanul. Ambele populaţii, germanii și italienii, au fost suprimate şi îndepărtate la formarea naţiunilor. Fără naţiuni, naţionaliştii din multe regate s-au sprijinit reciproc.

germania-1849

Dar această armonie a trecut în câteva decenii. Aici, Germania (1849) opera pictorului German Christian Köhler (1809-1861) este chemată la arme de Justiţie. Şi ea nu atinge numai sabia, ci deasemenea şi coroana imperială.

Surprinzător este faptul că, cu începutul primului război mondial, Germania o dată atât de paşnică a devenit un Valkyrie agresiv cu armură, scut, sabie şi coroană pe cap.

F_A_von_Kaulbach_Germania_1914

Germania (1914) de Friedrich August von Kaulbach (1850-1920)

Există mult mai multe exemple din toate ţările europene. Interesant si un pic trist este cum aceste figuri o dată atât de paşnice s-au transformat în ceva atât de agresiv şi plin de ură şi cum s-au mobilizat.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page