Evenimente, Ultimile Știri — aprilie 25, 2014 at 14:34

Alegeri europarlamentare 2014. S-a dat startul campaniei electorale

by

Un numar de 15 formatiuni politice au depus liste de candidati pentru europarlamentare la Biroul Electoral Central. 

parlamentul europeanÎn mesajul postat pe prima pagină a site-ului Biroului Electoral Central, acesta „reamintește că începând cu ora 00:00 a zilei de 25 aprilie 2014 începe campania electorală pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din 25 mai 2014″. „Conform prevederilor art.35 alin.(1) din Legea nr.33/2007, cu modificările și completările ulterioare, campania electorală începe cu 30 de zile înainte de ziua de referință și se încheie în dimineața zilei de sâmbătă care precede zilei de referință, la ora 07:00. Astfel, conform Hotărârii Guvernului nr.80/2014, campania electorală se va încheia în data de 24 mai 2014, ora 07:00″, mai precizează mesajul BEC. Procesul de votare se va desfăşura duminică, 25 mai, între orele 7.00 şi 21.00.

Conform datelor oficiale, pentru cei peste 18 milioane de români cu drept de vot din ţară şi din afara graniţelor sunt aşteptaţi la vot în cele 18.532 de secţii amenajate pe teritoriul României şi în cele 190 de secţii amenajate în afara teritoriului naţional.

Grupurile politice ale Parlamentului European

Parlamentul European este singurul organ al Uniunii Europene ales în mod direct, o dată la 5 ani, prin alegeri generale, libere și secrete. Deputații din PE provin din circa 160 de partide politice diferite, în care aceștia sunt de regulă membri în țările lor de origine. Odată ce sunt aleşi, europarlamentarii se organizează în funcţie de afinităţi în grupuri politice, pentru a-şi apăra mai bine poziţiile. În prezent există şapte astfel de grupuri: Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European, Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, Conservatorii şi Reformiştii Europeni, Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică şi Grupul Europa Libertății şi Democrației.

Dintre marile partide româneşti, PSD, este în prezent afiliat Grupului Socialist din Parlamentul European, PNL e aflilat Grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa iar PDL ţine de Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).

Cine a intrat în cursa pentru PE

Biroul Electoral Central a decis săptămâna trecută, după soluţionarea contestaţiilor, că au rămas definitive candidaturile a 23 de competitori electorali, dintre care 14 partide, o alianţa electorală şi 8 candidaţi independenţi. Lista completă a politicienilor care vor participa la scrutin poate fi consultată AICI.

Pentru a câştiga mandate în PE, partidele politice trebuie să treacă pragul electoral de 5%, în vreme ce candidaţii independenţi pot fi decaraţi aleşi dacă obţin 3,12 % din voturile valabil exprimate.

Ordinea candidaţilor pe buletinele de vot

Ordinea competitorilor electorali pe buletinul de vot a fost stabilită de BEC prin tragere la sorţi şi este următoarea:

1. PDL
2. Partidul Mișcarea Populară
3. UDMR
4. Alianța PSD-UNPR-PC
5. PNL
6. PRM
7. Alianța Națională a Agricultorilor
8. Partidul Dreptății Sociale
9. Partidul Noua Republică
10. Partidul Verde
11. Partidul Forța Civică
12. Partidul Ecologist Român
13. Partidul Alternativa Socialistă
14. Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat
15. Partidul Poporului – Dan Diaconescu
16. Corina Georgiana Ungureanu
17. Constantin Filip Titian
18. Dănuț Liga
19. Paul Purea
20. Pericle Iulian Capsali
21. Costea Peter
22. Mircea Diaconu
23. Valentin Dăeanu

Ţintele electorale fixate de partide şi capii listelor pentru PE

Lista Alianței PSD-UNPR-PC, cotată în sondaje cu cele mai multe şanse la alegerile din 25 mai, este deschisă de actualul europarlamentar PSD Corina Crețu, urmată de senatorul PSD Ecaterina Andronescu, şi de Cătălin Ivan, eurodeputat și purtător de cuvânt al PSD. Urmează fostul ministru al Comunicațiilor Dan Nica, senatorul UNPR Damian Drăghici, fostul ministru PC pentru IMM-uri Maria Grapini, europarlamentarii Daciana Sârbu, Ioan Mircea Pașcu, Viorica Dăncilă, adjunctul șefului de cabinet al comisarului european pentru agricultură, Sorin Moisă, și actualii eurodeputați Victor Boștinaru și Claudiu Ciprian Tănăsescu. Pe pozițiile 13-17 sunt candidați PC, UNPR, propunerile PSD București, ale TSD și PES activist. Potrivit preşedintelui PSD, premierul Victor Ponta, Alianța PSD-UNPR-PC își propune ca la alegerile europarlamentare să obțină un scor de 35%.

Pe lista PNL figurează, în ordine, Norica Nicolai, Adina Vălean, Ramona Mănescu, Cristian Bușoi, Renate Weber, Eduard Hellvig, Mihai Țurcanu, Claudia Benchescu, Romeo Stavarache și Andrei Muraru. Președintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că obiectivul liberalilor pentru alegerile europarlamentare este obținerea unui scor de 25% din voturi și a adăugat că, în situația în care candidații partidului vor obține sub 20%, el își va da demisia din fruntea partidului

Pe lista PDL pentru alegerile europarlamentare, care cuprinde 42 de nume, se află pe primele poziții fostul premier Theodor Stolojan, fostul ministru al Justiției Monica Macovei, Traian Ungureanu și Marian Jean Marinescu. Președintele PDL, Vasile Blaga, și-a exprimat recent speranța ca democrat-liberalii să obțină în urma scrutinului din 25 mai șapte-opt locuri în Parlamentul European.

Primele nume care figurează pe lista PP-DD sunt Dan Diaconescu, Simona Man, Diana Voiculescu şi Liviu Robert Neagu. Președinta PP-DD, Simona Man, a estimat că partidul va avea un scor de 15%.

Lista FC, cuprinzând un număr de 42 de candidaţi, este deschisă de preşedintele partidului, fostul premier Mihai Răzan Ungureanu, urmat de Diana Pavelescu, Mihaela Nicolau, Adriana Radu, Vlad Alexandescu. Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că ar fi nemulţuit dacă partidul său ar obţine doar două mandate în PE.

În cazul PRM, lista este deschisă de Corneliu Vadim Tudor, urmat de Teodor-Victor Iovici, Cristian Stănescu, Vasile Popa, Adrian Popescu, George Țîncu și Ionela Alina Alupoaei. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat recent că formațiunea sa mizează pe obținerea a cel puțin cinci mandate de eurodeputat.

În cazul listei Partidului Noua Republică, pe poziţia întâi figurează preşedintele partidului, Mihail Neamţu, urmat de George Mioc, cetățean româno-american, prim-vicepreședintele partidului, Ștefan Bârgăoanu, Corneliu Berari, Victor Ciumac și Andrei Rosetti.

În cazul PNŢCD, primii candidaţi de pe lista depus la BEC sunt liderul formațiunii, Aurelian Pavelescu, europarlamentarul Sebastian Bodu, Maria Stavrositu – matematician, Alexandru Ștefănescu – critic și istoric literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România, și Ion Neacșu – președintele PNȚCD Europa. Pe 23 martie, liderul PNŢCD preciza că ținta partidului în alegeri este obținerea unui scor de cel puțin 5% dintre voturi.

În cazul UDMR, primul pe listă este europarlamentarul Iuliu Winkler, urmat de colegul său din PE, Sogor Csaba, Vincze Lorant-Gyorgy, Hegedus Csilla, Antal Istvan-Lorant și Peter Ferenc.

Pe lista PMP, primele poziţii sunt ocupate de europarlamentarul Cristian Preda, Siegfried Mureșan, Teodor Baconschi, Cristian Petrescu, Daniel Funeriu, Wotsch Gunther, Ruxandra Dragomir, Alexandru Leșco. Potrivit deputatei PMP Elena Udrea, partidul are în prezent un scor electoral de peste 10 procente.

Lista Partidului Ecologist Român este deschisă de jurnalistul Radu Moraru, Gheorghe-Florin Cârciu, Dumitru Bădrăgan, Teodor Mărieș, Angelica Stoican și Vasile Lupașc.

Lista Partidului Verde e deschisă de Florin Brabete, fiind urmată de Silviu Dumitru, Mihaela-Maria Pop, Alecu Reniță, Cristian-Florin Gheorghe și Carmen-Violeta Nigel.

Pe lista Partidului Alternativa Socialistă figurează președintele formațiunii, Constantin Rotaru, Lucia Stanciu, Adrian-Manuel Dinu, Lucian Sârbu și Marin Badea.

Alianța Națională a Agricultorilor este reprezentată de Florin Simion, urmat de Nicolae Sterghiu, Marcel Cucu, Vasile Ardeleanu și Cezar Sava.

Pe lista Partidului Dreptății Sociale figurează Traian Rece, Nicolae Vărbanciu, Florin Huidu, Gheorghe Mirică și Marian Rizea.

Ce este interzis în timpul campaniei electorale

Conform Legii 33/2007 privind alegerile europarlamentare, mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni ordinii de drept. Astfel, sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat, şi se interzice afişajul în scop electoral prin aplicarea pe pereţii sau pilonii de susţinere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare şi informare rutieră, precum şi pe sistemele electronice de reglementare a circulaţiei. Deasemenea, activităţile de propagandă electorală nu pot afecta în niciun fel spaţiile verzi, rezervaţiile naturale şi zonele protejate ecologic. Folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală este şi ea interzisă. Sunt interzise totodată acţiunile de campanie electorală de orice tip în unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare. Organizarea mitingurilor, adunărilor şi marşurilor se va putea face numai cu autorizările prevăzute de legislaţia în vigoare.

Sursa:ziuanews.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page