Politica, Politica locala — octombrie 21, 2016 at 18:01

ALDE ȘI-A LANSAT PROGRAMUL ECONOMIC DE GUVERNARE

by
daniela-cretu-alde

Prof.doctor în economie Daniela Crețu-Președinte ALDE Călărași

ALDE și-a lansat programul de guvernare. Referitor la componenta economică a acestui program, președinta Filialei Călărași a ALDE, Daniela Crețu, a făcut o serie de  comentarii, astfel:

„Noi, cei din ALDE, preferam sa avem un discurs sincer si onest. Noi spunem ca nu putem mari salariile, decat pe baza investitiilor, pe baza cresterii potentialului economic si al performantei. Pensiile se pot mari doar daca avem mai multe locuri de munca stabile si bine platite. Eu cred ca acesta e un gest de onoare si acesta e conceptul care a stat la baza viziunii noastre despre economie. Din acest motiv discutia noastra s-a invartit in jurul unei chestiuni esentiale: ne angajam intr-o competitie in care supralicitam si noi alaturi de celelalte partide in privinta cresterii salariilor si a pensiilor sau ne vedem mai departe de drumul nostru?

Ideea noastra de baza este urmatoarea: bunastarea nu poate fi disociata de libertate si de democratie, dar in acelasi timp libertatea economica si democratia trebuie sa creeze bazele unei dezvoltari durabile. Daca vrem sa facem promisiuni intai trebuie sa asiguram premizele unei cresteri economice solide si sustenabile.

Am hotarat sa ne axam pe elemente puternice care sa dea incredere oamenilor ca  programul nostru este unul viabil. Programul nostru economic are trei idei fundamentale.       Primul reprezinta identificarea tuturor resurselor pe care le are Romania. Romania nu e o tara saraca. Romania are multe resurse, care fie sunt neglijate, fie sunt irosite, fie sunt canalizate pe o directie gresita, fie sunt victimele unei decizii politice crispate si ale unei vointe politice vlaguite sau care, inainte de a face un pas inainte, se uita intai in spate sa vada ce zic altii.

Al doilea pas este utilizarea eficienta a resurselor, pornind de la proiecte ambitioase, curajoase si care se bazeaza pe increderea dintre autoritatea centrala si locala, partenerul economic si populatie. Noi propunem un program amplu de investitii, care sa poata mari potentialul economic si performanta economica pe termen lung, deci in slujba tinerei generatii. La urma urmei, tanara generatie e finalitatea acestui plan. Tanara generatie cu oportunitati, cu spirit antreprenorial si cu increderea in locurile in care ea s-a nascut si s-a educat. Acest program  pe termen lung, poarta numele „Romania, cea de-a 7-a putere economica a Europei!”. Poate ca unii gandesc că acest program nu este credibil pe termen lung. Noi spunem ca da, pentru ca ne bazam si pe proportia pe care Romania o are in demografia Europei si pe resursele pe care Romania le are si in acelasi timp pe structurile institutionale, de la cele bancare, pana la cele ale economiei de piata, pe care le poate construi.

Programul nostru are un concept central si anume „Programul celor 100  de miliarde de euro”. E un proiect investitional amplu si care utilizeaza parghiile economice ale statului in relatie cu mediul de afaceri si cu populatia Romaniei. El se bazeaza pe 6% din PIB, anual, pentru investitii, se bazeaza pe absorbtia integrala a fondurilor europene dedicate investitiilor si competitivitatii, se bazeaza apoi pe o filosofie noua a ajutorului de stat.

Vrem sa se inteleaga bine pentru toata lumea, ca fara ALDE si din punct de vedere politic, dar si din punct de vedere economic, economia romaneasca nu va putea sa mearga bine pentru ca suntem obligati sa functionam ca un fel de busola, sa aliniem un pic economia romaneasca care, la fel ca si intreaga tara, merge ca o nava in functie de cum bate vantul. Vrem sa fim busola economiei, sa nu lasam lucrurile sa derapeze. Promisiuni am am tot vazut, totul creste.

Toate lucrurile acestea sigur ca sunt dezirabile, dar ele trebuie sa se bazeze pe o crestere economica. Altfel, demagogie si populism cat cuprinde.

Cresterea economica pe care vrem  sa o asiguram se va putea realiza numai in contextul in care va exista disponibilitate de forta de munca pe piata muncii in Romania.

In momentul de fata, exista in pofida cifrei de somaj, o criza de mana de lucru. De ce aceasta criza? Nu pentru ca nu ar exista oameni mai bine sau mai putin calificati, ci pentru ca Romania a devenit principala tara de emigratie din Europa.

Peste doua milioane de romani au plecat sa-si caute de lucru in strainatate. In acest context suntem mult mai preocupati de posibilitatea aducerii inapoi in tara a unor romani care sa lucreze. Ne intereseaza mai mult cum am putea, printr-un program coerent, sa aducem inapoi in Romania 500 de mii de oameni care sa ocupe locurile de munca ce pot fi acoperite. Sunt firme numeroase din Moldova pana in vestul tarii, in Banat, care cauta sa angajeze oameni.

Unul din capitolele pe care le vedem esentiale este modul in care asiguram repatrierea unui numar important de romani oferindu-le conditiile necesare.

In acest sens, propunerea noastra va fi sa inființăm un Minister al Repatrierii Romanilor. Nu un departament pentru diaspora, care se ocupa cu diverse programe pentru cei care locuiesc in strainatate.      Este foarte necesara aceasta componenta, dar mai important este cum reusim sa ne aducem romanii inapoi si sa le oferim conditii pentru a veni inapoi.

Astazi, nimeni nu rosteste nimic despre viitorul Romaniei. Toti ne preocupam, dupa cum vedeti, de luptele intre partide, de micile comentarii, aluzii, ironii pe care unii sau altii le fac, care sunt luate si preluate si rostogolite in presa. Nimeni nu se gandeste la generatia viitoare a Romaniei. Generatia viitoare inseamna, in primul rand, a le da ocazia sa se realizeze profesional in Romania si atunci, libertatile de care ne bucuram cu totii – ca cetateni europeni – nu vor impiedica pe nimeni sa plece sa-si caute un loc de munca in strainatate. Ne-am gandit foarte mult cum sa realizăm o structura de integrare a elementelor care pot sa concure la stabilizarea tinerilor in Romania. Ideea este de a crea o structura integratoare, care, pornind de la educatie, mergând la economie si la piata muncii, sa le ofere aceste oportunitati.

ALDE a examinat modele utilizate de industriile competitive din diverse tari pentru lansarea si dezvoltarea de noi afaceri in domeniul privat. Consideram  modelul natiunii START-UP aplicat de Israel, care s-a concretizat cu rezultate exclente, ca fiind compatibil si cel mai potrivit pentru Romania.

Acest model de economie bazata pe inovare, pe dezvoltare tehnologica, pe start-up-uri este modelul pe care vreau sa il introducem in Romania. Romania nu poate ramane o tara cu o economie competitiva bazata exclusiv pe costul redus al fortei de munca. Acesta este lucrul esential pe care trebuie sa-l intelegem.

Modul in care a functionat economia in perioada 2004-2008 este un atu important pentru a demonstra oamenilor că nu venim cu promisiuni desarte, că avem o experienta solida, o pricepere care sa ne ajute ca aceste obiective sa le ducem la bună indeplinire.

Nu ne vom alatura corului de populism si demagogie care risca sa se reverse in campania electorala. Preocuparea esentiala este calitatea vietii si nivelul de viata al cetatenilor, dar aceste lucruri le facem numai in conditiile in care vom putea sa fim parte dintr-un proiect economic bazat pe crestere solida, sustenabila, care sa duca Romania acolo unde ne dorim: sa devina a 7-a putere economica”.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page