Dezvoltare durabilă, Economie — aprilie 11, 2013 at 17:56

AGENTIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA SUD-MUNTENIA ISI DOVEDESTE TRANSPARENTA DECIZIONALA

by

adr slobozia 2Dupa o reprogramare motivata de conditiile nefavorabile, sedinta de lucru a Grupului Tematic Regional “Agricultura si dezvoltare rurala” s-a desfasurat marti, 09 aprilie 2013, la Slobozia. Intr-o ambianta placuta, asigurata de organizatori in incinta Centrului cultural UNESCO “Ionel Perlea”, participantii reprezentand institute si organisme aflate in sfera tematica a intalnirii, au avut ocazia  sa dobandeasca informatii  despre stadiul elaborarii analizei socio-economice  aferente domeniului agricultura si dezvoltare rurala.

Prezentarile si dezbaterile au vizat propuneri pentru prioritatile de finantare P.D.R 2014-2020 aferente domeniului “ Dezvoltarea durabila a agriculturii si a mediului rural”. Intalnirea s-a desfasurat conform unui concept modern de organizare a acestui tip de evenimente, unde participarea numeroasa si reprezentativa se armonizeaza cu maniera participativa si implicare directa a tuturor celor prezenti.

De aceea, prezenta  la atelierele de lucru tematice, a fost o sarcina asteptata si insusita de fiecare invitat, tocmai pentru a avea ocazia sa-si expuna parerea asupra tematicii prezentate si supusa dezbaterii de catre organizatori, urmarindu-se evaluarea analizei SWOT pe domeniul “Dezvoltarea durabila a agriculturii si a mediului rural”.

                Judetul Calarasi a fost bine reprezentat la aceasta intalnire. APDRP-ul, Directia Agricola, GAL-urile Valea Mostistei si Baraganul de Sud-Est s-au regasit printre participanti  si au ales sa sustina si sa  dezbata tematica specifica propusa in carul atelirului de lucru “Informare si consultanta in domeniul dezvoltarii rurale”. Tema atelierului de lucru a fost generata de faptul ca analiza SWOT “Dezvoltare rurala si agricultura” a identificat in zona punctelor slabe ale acesteia, un grad redus de absorbtie a fondurilor europene si o slaba informare a agricultorilor cu privire la normele europene, informatii si cunostinte insuficiente legate de elaborarea si administrarea proiectelor de  finantare.

S-a organizat ad-hoc o sesiune de brainstorming, iar raportorul  ales adr slobozia 1pentru a prezenta concluziile grupului de lucru tematic, reprezentantul GAL-ului Valea Mostistei, a formulat in cadrul prezentarii sale, propuneri  si solutii pertinente de imbunatatire a acestei situatii. Cheia de bolta a rezolvarii acestei probleme ar putea-o constitui crearea  camerelor agricole, dar dupa un concept modern care sa impuna acestor entitati un alt tip de comunicare , cu factori interesati din teritoriu. Trebuie promovat  transferul de tehnologie moderna, de informatii, prezentarea unor exemple de buna-practica innovative, procedee si metodologii despre felul in care spiritual antreprenorial al populatiei din mediul rural ar putea sa se materializeze in mici  sau mari afaceri generatoare de venit, locuri de munca si plus valoare.

In procesul de informare si asigurare de consultanta, metodele rigide lipsite de finalitate si greu de inteles de catre beneficiarii simpli din mediul rural, mai mult declarative decat aplicative, ar trebui inlocuite cu formulari simple pe intelesul tuturor, transmise la “firul ierbii”. In acest fel,   mentalul colectiv calat pe ideea ca accesul la resursele financiare ale Uniunii europene este unul selectiv si adresat in mod prohibitiv numai unora, sa realizeze ca este o ipoteza falsa si ca de fapt  sansele de a accesa proiecte sunt egale pentru toti cei din mediul rural.

Au mai fost formulate pareri despre felul in care cercetarea agricola trebuie sa se aseze sub aceeasi umbrela cu activitatile productive, oferind acestora un suport pentru dezvoltare si performanta. Informarea si consultanta s-a propus a fi elemente care sa se regaseasca in curricula scolara , cat se poate de timpuriu, astfel incat viitorii antreprenori din mediul rural sa se obisnuiasca cu exigentele strategiilor, programelor, proiectelor de finantare pe care sa le abordeze ulterior cu multa incredere, considerandu-le oportunitati extrem de posibile si la indemana oricui doreste sa aplice.

Grupul constituit in cadrul atelierului tematic mai sus definit, si-a ales tratarea  problematicii dupa un model de sorginte sociologica de tip enunt-cauzal si model explicativ al procesului de producere al efectului de catre cauza. In consecinta, efectul identificat ca fiind “gradul redus de absorbtie” al fondurilor comunitare, are printre cauze un proces deficitar de informare si oferire de consultanta pentru potentialii beneficiari.

Aprecierile pozitive formulate  de organizatori,  garanteaza faptul ca aceste propuneri nu vor ramane numai la nivel declarativ si ca ele se vor regasi in documentele programatice la care se lucreaza acum. Iata un model reusit de implicare in procesul de structurare a Strategiei PDR 2014-2020, de jos in sus, si a felului in care Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud- Muntenia a inteles sa isi asigure intelegerea si sustinerea programelor sale din partea viitorilor beneficiari .

Ghedzira Nicolae
Expert dezvoltare rurala
GAL VALEA MOSTISTEI

foto: https://www.facebook.com/adrsudmuntenia.adrsm

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page