Comunicate de presă, Ultimile Știri — mai 19, 2013 at 20:28

Afaceri sociale și locuri de muncă noi în trei sate din județul Călărași

by

sorosJoi, 16 mai, la Călărași, Fundația Soros România a organizat evenimentul Economia socială în satele românești, cel de-al șaselea din campania de promovare a rezultatelor proiectului RURES. Spațiul Rural și Economia Socială în România.

Primele afaceri sociale din județul Călărași au fost create la sate, în Dor Mărunt, Sărulești, Dâlga și Grădiștea, contribuind la crearea a 9 locuri de muncă pentru romii și femeile din comunități și la păstrarea tradițiilor locului.

În Dor Mărunt, obiectul de activitate al întreprinderii sociale este realizarea de confecții textile (fețe de masă, cearceafuri, perdele), pe care cele 7 membre le confecționează la mașina de cusut, adăugându-le broderii realizate manual. Astfel, membrele Asociației pentru Dezvoltare Rurală Dor Mărunt pun în valoare meșteșugul local al împletiturilor din fire textile.

fundatia sorosLa Sărulești, 13 membrii ai Asociației Cămara Sărulești au ales să realizeze conserve naturale, tradiționale din legume și fructe, după rețete pe care gospodinele le păstrează de la bunici: zacuscă, gem de corcodușe, murături.

„Scopul nostru în momentul de față este să vedem primul camion încărcat cu borcanele Cămarei Sărulești”, afirmă cu ambiție și încredere președinta asociației, Silvia Anghel.

În Dâlga, Asociația de Administrație și Producție și-a început activitatea cu IMG1086distribuția de lemn în comuna Dor Mărunt, oferind persoanelor vârstnice și persoanelor cu dizabilități prețuri mai mici. Deoarece sezonul lemnelor de foc a trecut, noii antreprenorii s-au gândit să-și diversifice activitatea economică, profintând de aceeași resursă, lemnul. Romii din asociație prelucrează lemnul, fac scaune, linguri de lemn, manual, după tradiția locului.

La Grădiștea, întreprinderea socială și-a propus să deschidă o patiserie, însă în prezent încearcă să dezvolte misiunea socială a organizației.

Proiectul RURES. Spațiul Rural și Economia Socială în România a facilitat înființarea a 25 de întreprinderi sociale în sate din 8 județe: Alba, Brașov, Suceava, Botoșani, Buzău, Brăila, Prahova și Călărași, a creat 50 de locuri de muncă în mediul rural, 216 persoane au primit consultanță în economie socială.

Întreprinderile sociale sunt entități cu activitate economică, administrate de oamenii locului, care contribuie totodată la revitalizarea comunităților în care au fost create.

Proiectul RURES. Spațiul Rural și Economia Socială în România, implementat în perioada iulie 2010- iunie 2013, de către Fundația Soros, în parteneriat cu Fundația Pestalozzi și Fundația Civitas este cofinanțat din Fondul Social European prin programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în oameni! Contract nr. POSDRU/84/6.1/S/55122. Valoarea totală a proiectului este de 9.874.142,00 lei.

Informații suplimentare despre comunitățile beneficiare, despre metodologia de lucru și despre activitățile desfășurate în cadrul proiectului RURES. Spațiul Rural și Economia Socială în România, găsiți pe paginile www.rures.rowww.soros.ro/rures,www.facebook.com/RURES

Detalii despre campania de diseminare a rezultatelor proectului RURES, puteți obține de la Claudia Iordache, Specialist Comunicare, pe adresa claudiaiordache@soros.ro, sau la numărul de telefon +40 762 62 42 07.

Detalii suplimentare despre proiect vă pot fi oferite de Claudia Iordache, Specialist Comunicare, pe adresa claudiaiordache@soros.ro, sau la numărul de telefon +40 762 62 42 07.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page