Educaţie, Ultimile Știri — mai 19, 2015 at 22:59

AFACERI DE MILIOANE DE EURO CU CONCURSURI SCOLARE: ASOCIATIA ARHIMEDE SI MAI MULTE SCOLI SUNT ACUZATE DE EVAZIUNE FISCALA

by

Concursurile scolare se transforma an de an in adevarate fabrici de bani, taxele de inscriere fiind tot mai mari. De multe ori, responsabile sunt chiar cadrele didactice care ii incurajeaza pe elevi sa se inscrie la concursuri care prevad taxe, reusind astfel sa obtina mai multe beneficii.

perchezitii-diicot_2-465x390
Desi ministrul Educatiei a interzis impunerea taxelor pentru inscrierea elevilor la concursuri scolare organizate de institutiile de invatamant de stat, mai multi organizatori nu tin cont de lege si sunt banuiti de evaziune fiscala in valoare de peste 3 milioane de euro.

Organizatorii de concursuri scolare din Bucuresti si alte sapte judete sunt verificati de peste 200 de politisti. Doar in aceasta saptamana Politia Capitalei desfasoara peste 80 de perchezitii la suspecti de evaziune fiscala prin organizarea de concursuri scolare, cu un prejudiciu de peste 3 milioane de euro.

Suspectii si-ar fi insusit fondurile colectate din taxele de participare, nu au retinut si nu au platit impozitele cu retinere la sursa si au inregistrat in contabilitatea fundatiilor cheltuieli fictive. Dosarul are ca obiect savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani, delapidare si conflict de interese.

Principalele perchezitii vizeaza mai multe unitati de invatamant, printre care colegiile nationale “Mihai Viteazul”, “Spiru Haret” si “Aurel Vlaicu”, Liceul Teoretic “Stefan Odobleja” si Colegiul Tehnic “Constantin Brancusi”.

Alte perchezitii urmeaza sa fie demarate de Politia Capitalei la sediile unor fundatii, asociatii si persoane fizice, printre care revista Arhimede, care organizeaza concursuri scolare, si pe redactorul-sef al acesteia Petrus Alexandrescu.

Asociatia organizeaza de cativa ani concursuri scolare in domeniul matematicii si informaticii, iar taxa de inscriere este de 25 lei pentru fiecare elev, fara sa elibereze chitante sau sa plateasca taxe statului.

Potrivit Digi.tv,   asociatia ar fi prejudiciat bugetul statului cu 3,1 milioane de euro doar in ultimii patru ani.

Fiecare membru implicat in organizarea de concursuri Arhimede avea un rol precis si era remunerat in functie de implicare. Astfel, un profesor care asista la concursul Arhimede primea 2,5 lei pentru fiecare elev inscris, profesorul care corecta lucrarile primea 3,5 lei, iar coordonatorul centrului in care se desfasura concursul incasa 2.5 lei pentru fiecare elev.

Restul de 16,5 lei intrau in conturile profesorului Petrus Alexandru, liderul Asociatiei si ale asociatiei cu titlu de sponsorizare sau cotizatie. Astfel bugetul statului era ocolit, arata Digi 24.

In plus, Concursul Arhimede nu a figurat in 2014 in calendarul concursurilor scolare emis de Ministerul Educatiei, astfel profesorii de la mai multe scoli ii convingeau pe elevi sa se inscrie si colectau taxele de inscriere, desi stiau ca acest concurs este ilegal.

sursa portalinvatamant.ro

 

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page