Anunţuri, Ultimile Știri — mai 5, 2016 at 22:39

AEP: Data limită până la care competitorii electorali își pot înregistra mandatarii financiari la Autoritatea Electorală Permanentă

by

image001Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) reamintește competitorilor electorali că termenul de înscriere a mandatarilor financiari expiră la data de 6 mai 2016.

Ziua de 6 mai 2016 reprezintă și data limită până la care competitorii electorali își pot deschide, în condițiile Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, conturile bancare speciale pentru campania electorală, operațiune ce poate fi realizată numai în condițiile înregistrării prealabile la AEP a mandatarilor financiar.

Menționăm că, potrivit art. 34 alin. (1) din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, evidenţa contribuţiilor şi a cheltuielilor pentru campania electorală aparţinând partidelor politice şi candidaţilor independenţi este organizată exclusiv de către mandatari financiari.

Mandatarul financiar coordonator are următoarele atribuții în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale:

  • deschide pentru partid un cont bancar central pentru campania electorală;
  • depune în timpul campaniei electorale lista conturilor bancare utilizate;
  • declară la AEP, în termen de 5 zile de la data efectuării transferului, fondurile care au fost primite în contul bancar central pentru campania electorală și fondurile pe care le-a transferat din contul central în conturile județene sau de sector.

Mandatarul financiar teritorial are următoarele obligații în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale:

  • deschide pentru partid un cont bancar pentru campania electorală la nivel județean, la nivel de sector/la nivelul municipiului București;
  • poate depune contribuțiile candidaților în conturile bancare deschise pentru campania electorală;
  • la depunerea contribuției electorale, verifică și înregistrează contribuitorul;
  • efectuează operațiunile de plăți din contul bancar deschis pentru campania electorală la nivelul său de competentă;
  • restituie candidaților, în termen de 120 de zile de la data alegerilor, sumele rambursate şi sumele necheltuite.

Mai multe informații privind rolul și atribuțiile mandatarului financiar găsiți pe site-ul AEP, la adresa http://www.roaep.ro/finantare unde puteți consulta ”Îndrumarul mandatarului financiar – alegeri locale 2016” și ”Îndrumar pentru mandatarul financiar al candidatului independent – alegeri locale 2016”.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page