Interviuri — iulie 12, 2018 at 11:31

Adrian Stoica:Să folosim puterea exemplului pentru a-i face pe cei din jurul nostru să procedeze corect

by

Un tânăr ne spune sincer despre cum vede el realitatea.Avem răbdarea să-l ascultăm? Avem înțelepciunea să acceptăm că tinerii văd lumea altfel,că au alte valori,alte aspirații ,alt mod de viață?

Sunt de acord cu el!

Adrian Stoica ,student,președintele organizației municipale de tineret a PNL Călărași

Mă voi referi strict la modul în care tinerii se comportă în raport cu comunitatea noastră.

O mare parte a tinerilor din Călăraşi fac acțiuni de voluntariat, se fac remarcați în cadrul facultăților unde învață, sunt talentați, sunt olimpici, sunt respectuoşi, iar toate acestea sunt meritele lor personale, dar și ale familiilor lor. Avem şi cazuri de tineri, în special adolescenți, care nu îşi găsesc locul în societate, care au pornit pe drumul vieții cu neşansa de a se naşte într-o familie care nu a vrut sau nu a putut să le asigure îndrumare şi educație, iar aceştia au cele mai mari şanse să devină “teribilişti”, un factor negativ în orice comunitate care îşi doreşte linişte şi siguranță.

Am 20 de ani şi consider că ştiu destul de bine care este sistemul de gândire al adolescenților şi al tinerilor într-o comunitate sau in orice alt grup social. Dorința de afirmare este cea care împinge un om să facă lucruri care să-l scoată în față, într-un mod pozitiv sau negativ. Într-o societate în care nu îi sunt valorificate calitățile, dar îi sunt evidențiate defectele, adolescentul recurge la forme de contestare a ordinii sociale, lucru care se petrece în orice țară democrată.

Niciun copil nu se naşte rău, copiii doar preiau din comportamentul persoanelor din jurul lor şi încearcă să fie cu orice preț vazuți, auziți, înțeleşi. Gesturile lor de teribilism, cum ar fi mâzgălirea sau distrugerea mobilierului public sau perturbarea liniştii publice sunt cauzate mai de grabă de frustrare decât de răutate pură. Asta nu îi face mai puțin vinovați pentru faptele lor, evident, dar nu este suficient să tratăm efectul, trebuie să tratăm cauza.

Avem nevoie de o schimbare în sistemul educațional, care este rece, discriminator şi lipsit de orice empatie atunci când vine vorba de problemele personale ale elevilor. Avem nevoie de înființarea unor programe educaționale pentru copii şi tineri, programe care să le scoată calitățile în evidență şi să reuşească să ii coordoneze spre exploatarea acestora.

Instituțiile de stat au această datorie, iar noi, cetățenii simpli, trebuie să ne folosim de puterea exemplului pentru a-i face pe cei din jurul nostru să procedeze corect. Dacă un copil mă va vedea spărgând semințe pe jos este probabil ca şi el să facă la fel, mai ales dacă nu voi fi sancționat de către organele competente.

O altă problemă din cauza căreia avem tineri neataşați de comunitatea din care fac parte este accea că nu se văd locuind în cadrul acestei comunități în viitor, nu se văd stabiliți aici. O mare parte dintre cei care pleacă la facultate nu se mai întorc, pentru că ceea ce îi aşteaptă acasă nu se ridică la nivelul valorii pe care aceştia o au. Locurile de muncă nu sunt suficient de multe şi de bine plătite pentru a-i convinge să rămână. De aceea, neconsiderând comunitatea călărăşeană ca fiind cea în care îşi vor petrece anii de după facultate, aceştia nu sunt tentați să se implice riguros în îmbunătățirea condiției acesteia.

Comunitatea noastră a cunoscut un progres constant în ultimii 10 ani, şi sunt sigur că această evoluție va continua dacă vom ține cont întotdeauna de cei din jurul nostru şi de felul în care acțiunile noastre îl afectează.

Adrian Stoica

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page