Politica, Politica locala — noiembrie 8, 2016 at 16:30

Adrian Cornelius ZAMFIR, Candidat ALDE Călărași, la Camera Deputaților : Modernizarea agriculturii, o resursă importantă de creștere a PIB și a veniturilor bugetare

by

61450712În ciuda condițiilor favorabile create de Guvernarea ALDE-PSD, economia este blocată la nivel investițional. România este lipsită de proiecte ambițioase, de anvergură existând  numeroase disfuncționalități ale economiei de piață.

În perioada de precampanie, am vizitat multe localități din județul Călărași constatând că în percepția oamenilor, locuitori ai zonei,  există sentimentul că nu se întâmplă nimic. Am urmărit atitudinea locuitorilor cu privire la satisfacția față de condiţiile de viață si serviciile publice locale, i-am întrebat pe oameni despre greutățile întâmpinate în desfășurarea activităților aducătoare de venituri, despre prioritățile de dezvoltare ale comunei  şi modul de implicare al acestora în soluţionarea acestor priorităţi.

Agricultura, ca in orice zona rurală este activitatea de baza, tocmai de aceea persoanele mai instarite din mediul rural isi desfasoara activitatile in domeniul agricol. Societăţile agricole care au reusit sa isi construiasca propriul sistem de irigaţii prin puturi forate, au produs efecte vizibile. Aceste probleme ar trebui rezolvate prin renovarea canalelor si a statiei de apa, si prin accesarea de fonduri europene.

Cele mai mari probleme din mediul rural constau in  lipsa sistemului de alimentare cu apă, a gazelor si a canalizarii,  iar in ceea ce priveste agricultura, lipsa unui sistem de irigatii şi cuantumul subvenţiilor.

Printre cei care doresc sa faca schimbări în activitatea pe care o desfășoară se află persoane care vor creșterea capacității de productie,  schimbarea modului de desfacere  a productiei obtinute eliminand intermediarii,  achizitionarea prin acesarea de fonduri europene,a  echipamentelor  tehnologice noi pentru a usura activitatea desfasurata in domeniul agricol.

Mulți cetățeni au precizat ca este nevoie de mai multi bani pentru a-si desfășura activitatea mai usor, pentru a angaja personal suplimentar. Persoanele care lucrează sunt deranjate de faptul ca veniturile sunt prea mici în raport cu munca depusă. Cei care își vând productiile ar dori mai mult ajutor din partea statului pentru a-i ajuta sa isi vândă producția la prețuri rezonabile.

Unele persoane doresc sa aiba mai mult timp liber, pentru ca , declara ei : “muncim prea mult si nu ne mai ramane timp de investit in noi “, iar alte persoane se complac cu situatia in care se afla si nu ar schimba nimic la felul in care isi desfasoara activitatile.

In mediul rural se simte foarte tare lipsa banilor si lipsa unor cadre experimentate de conducere, ceea ce duce la o relatie fara respect intre locuitorii comunei si leaderii acesteia. Aceasta lipsa de respect la adresa leaderilor si lipsa de comunicare nu ajuta deloc la dezvoltarea agriculturii din comuna.

Toţi cei cu care am stat de vorbă  speră la o comuna moderna si cu o agricultura prospera.  Dar, pentru atingerea acestor obiective, este nevoie, mai mult decât de a răspunde cerințelor punctuale ale populației agricole pe anumite probleme bine identificate,  de îndrumare, de identificarea unei direcții de acțiune, de dezvoltare, de politici publice indreptate spre rezolvarea acestor probleme, care sa asigure o fundamentare solida si sa ofere o baza adecvata pentru dezvoltare.

Partidul Alianța Liberalilor și Democraților- ALDE, susține modernizarea agriculturii, ca o resursă importantă de creștere a PIB și a veniturilor bugetare. În acest scop, susținem:

-asocierea fermierilor în Cooperative agricole mari, cu operațiuni integrate. Cooperativele agricole nou înființate vor avea, scutire de impozit pe profit timp de cinci ani și scutire de impozit pe terenul agricol.

-aplicarea legislației privind extinderea și modernizarea sistemelor de irigații. Statul va aloca sumele necesare în acest sens. Plata serviciilor de irigații se va face prin acordarea unor facilități pentru contractele pe termen lung încheiate de fermieri, propunându-ne ca până în 2020 să avem cel puțin 1 milion de hectare irigate.

-terenurile cu destinație agricolă vor putea fi cumpărate numai de fermieri, persoane fizice și juridice, cu experiență în domeniu de minim 5 ani (carnet de producător/carnet de comerciant).

– încadrarea băuturilor din gospodăriile individuale ca produse tradiționale, cu regimul fiscal adecvat produseor tradiționale europene.

-construirea lanțurilor de depozite pentru producția de cereale, cu acordarea unor certificate de depozit tranzacționabile.

-includerea în domeniile susținute prin Programul celor 100 de miliarde de euro, a industriilor prelucrătoare de produse agricole (panificație, legume-fructe, lactate, produse animale etc.). Situația actuală în care exportăm grâu și importăm făină nu mai poate fi tolerată.

-Producția de sere va beneficia de o susținere deosebită, prin acordarea unor ajutoare din partea statului. România poate deveni cel mai mare producător de legume din Europa.

Sunt convins ca, Partidul Alianța Liberalilor și Democraților –ALDE, prin programul său și  printr-o cooperare solidă intre specialiștii noștri si mediul academic, are cele mai potrivite soluții pentru a ajuta zonele rurale să facă față multiplelor provocări economice, sociale si de mediu pe care le aduce secolul XXI.

Adrian Cornelius ZAMFIR,

Candidat ALDE Călărași, la Camera Deputaților

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page