Comunicate de presă, Ultimile Știri — iulie 20, 2018 at 21:57

Adina Vălean:Subiectul administrării ariilor protejate e foarte important și e nevoie de dezbatere cu toți actorii implicați

by

Adina Vălean, președintă a Comisiei de Mediu din Parlamentul European cere autorităților române o dezbatere publică, cu toți actorii implicați, pe subiectul administrării ariilor protejate.

Pe 19 iulie, Guvernul României a emis o ordonanță de urgență prin care elimină noțiunea de custode din legislația Ariilor Protejate, urmând ca administrarea acestora să treacă dinspre ONG-urile de mediu (care au contracte de custodie valabile în momentul de față) la o structură de stat, numită Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate. Ariile naturale protejate însumează aproximativ 20% din suprafața României.

Adina Vălean, Președintă a Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European, consideră că o ordonanță de urgență nu e oportună în acest caz: “Subiectul administrării ariilor protejate e foarte important și e nevoie de dezbatere cu toți actorii implicați pentru a remedia eventualele carențe ale legii. Custodele poate fi reglementat mai strict, atribuțiile împărțite mai echilibrat între autoritățile statului și custode, dar acesta nu poate fi desființat și înlocuit cu statul care este (dovedit) cel mai prost administrator.”

Deși ordonanța invocă alinierea la legislația europeană, în practică, în Europa, ariile protejate au soluții de management mixt, iar în România custozii au fost organizații care au atras fonduri și au făcut muncă de conservare și protejare pentru zone în care statul nu a avut nicio implicare. ANANP nu are niciun fel de experiență de administrare, fiind o structură relativ nouă, de unde și îngrijorarea că nu va dispune de resursele și expertiza necesară pentru a continua munca custozilor actuali.

“Experiența de peste un veac în domeniul ariilor protejate ne arată că cele mai bune soluții de management sunt cele colaborative și că actorii importanți sunt conservaționiștii și comunitățile locale, nu cele centrale. În România, cei mai mulți administratori ai ariilor protejate au accesat fonduri europene pentru a le putea întreține, depășind obstacolele birocratice inutile, pe care, în trecut, statul român le-a pus în calea acestor orgaRomâniei.nizații. A dinaminta un sistem întreg printr-o ordonanță de urgență este, cel puțin, nechibzuit.” a declarat Adina Vălean.

Ordonanța de urgență poate fi consultată la acest link http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2018/07/OUG-3.pdf

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page