Comunicate de presă, Ultimile Știri — octombrie 6, 2018 at 20:17

Adina Vălean : O noua lovitura pentru consumatorii europeni

by

Adina Vălean –Europarlamentar :Declaratie de presa privind votul din plenul Parlamentului European privind Standardele de Emisii CO2 pentru Vehicule din 03 octombrie 2018

5 Octombrie 2018

Miercuri, consumatorii europeni, in special cei estici  au primit o lovitura grea prin votul privind noile standarde de emisii de dioxid de carbon din plenul parlamentului european.

Noile tinte prevad o reducere cu 40% a emisiilor de carbon in 2030 pentru vehiculele, ceea ce este echivalent cu obligarea producatorilor europeni la o tranzitie fortata spre vehicule electrice.

Cine va plati aceste schimbari? In mod evident consumatorii sunt cei care vor trebui sa sustina fara sa fie intrebati dezvoltarea unor noi modele electrice, fara a avea nicio certitudine ca infrastructura de reincarcare va fi disponibila si fara a sti cum este produsa aceasta electricitate. Producatorii vor trebui de asemenea sa isi schimbe intregi linii si capacitati de productie pentru a face loc noilor modele fara a sti cate dintre acestea vor fi cumparate de piata.

Toate aceste decizii inseamna costuri mai mari pentru masiniile noi dar mai ales o scadere accelerata a valorii masinilor pe care cetatenii europeni le au deja in proprietate. Deci o dubla lovitura aplicata consumatorilor cu putere de cumparare medie sau mica cum sunt cei romani.

Trebuie sa recunoastem ca acest vot este o victorie a stangii populiste euroepene care ignora orice fel de indicator economic al efectului politicilor exagerate asupra veniturilor cetatenilor. Destul de ciudat pentru un grup politic care se doreste a apara societatea in ansamblul ei. In ultima vreme discursul verde a capturat deciziile socialistilor si a aliatilor lor liberalii europeni, iar concepte precum locurile de munca sau cresterea puterii de cumparare nu mai sunt nici macar aminite.

Grupul PPE a sustinut si va sustine pe parcursul negoicerilor o abordare pragmatica care perimte oricaror tehnologii inovatoare precum gazul natural sau biogazul sa fie cuantificate in mod corect atunci cand se calculeaza reducerile emisiilor. De asemenea tintele sustinute de PPE de 15% in 2025 si 30% in 2030 sunt menite sa permita o tranzitie sustenabila si profitabila pentru consumatori si industria europeana.

Sper ca negocierile cu Consiliul European sa restabileasca tinte sustenabile pentru viitorul masinilor in Europa astfel incat industria sa fie interesata sa participe la eforturile de reducere a emisiilor de carbon, mai mult decat de salvarea pe alte piete a capacitatilor lor de productie. Sper ca in urma negocierilor Europa sa poata spune ca face din tranzitia catre sustenabilitate un real succes economic. Alternativa nu suna deloc bine.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page