Editoriale, Interviuri — ianuarie 21, 2014 at 18:34

Adina Vălean: Costa doar 50 de eurocenți ca avionul prăbușit să fie localizat instantaneu

by

accident_IovanAtunci când deschidem telefonul mobil, în roaming, primim un SMS care ne anunță că numărul de urgență european este 112. Măsura de informare, obligatorie pentru toți operatorii europeni, a fost inițiată de un europarlamentar român. Adina Vălean, PNL, a mai introdus o inițiativă importantă, în luna noiembrie 2013. Când va fi adoptată de Parlamentul European, tragedii ca aceea din Munții Apuseni nu vor mai fi posibile. Activarea sistemului GPS se va face automat, de îndată ce o persoană sună la 112.

-Într-un an, serviciile de urgență (ambulanță, pompieri, poliție)  înregistrează 3,2 milioane de minute de întârziere la intervențiile din statele UE, din cauza lipsei de acuratețe a localizării. Se pierd sau sunt puse în pericol mii de vieți și se generează suferințe care ar putea fi evitate. Costurile suplimentare pentru sistemele de urgență și de sănătate sunt de circa 4 miliarde de euro, anual, la nivelul UE. Astăzi, localizarea unui apel telefonic prin GPS nu se poate face decât dacă aplicația este activată de către posesorul mobilului.

Precizia localizării: 1 km în orașe, zeci de kilometri, la munte

-Ce înseamnă, ca precizie? Cum se raportează la situația din Apuseni?

-Localizarea prin triangulație GSM, care este posibilă și în cazul telefoanelor obișnuite, sau al celor tip smartphone, cu aplicația GPS închisă, nu este la fel de precisă. Se face prin triangulație și are o precizie de 1 kilometru în zona urbană, de 5 kilometri în rural și de câteva zeci de kilometri în zona montană la care ne referim. Dacă se va face automat, din centrală, după ce o persoană sună la 112, localizarea GPS are o precizie măsurată în metri, nu în kilometri.

-Sunt necesare investiții mari pentru a aplica o astfel de Directivă?

-Costurile operatorilor de telefonie sunt nesemnificative: circa 250 de milioane de euro la nivelul tuturor statelor UE, pentru toate companiile de telefonie mobilă. Ar însemna doar 50 de eurocenți pentru un smartphone.

-Localizarea nu se poate face decât pentru smartphone-uri?

-Da, dar este un prim pas. Ponderea telefoanelor cu GPS este de 52%, la nivel european, și de 28% în România. Dacă ne referim la tragedia din Apuseni, din cele 7 persoane dacă măcar una avea smartphone, iar sistemul era funcțional, localizarea se făcea instantaneu, iar salvatorii ajungeau cu câteva ore mai devreme. Repet, există tehnologia care face posibilă activarea din centrală: chiar dacă nu ai deschis aplicația GPS, se activează automat, când suni la 112. Operatorul de urgență transmite nu doar solicitarea către Ambulanță sau pompieri, ci și coordonatele exacte. Implementarea acestui sistem ar costa operatorii de telefonie din România circa 3 milioane de euro, o sumă modică. Nu costurile sunt o problemă.

România ar putea introduce în premieră noul sistem

-Ar putea România să introducă obligativitatea localizării automate, la apelul 112, până la finalizarea dezbaterilor din Parlamentul European?

-Eu am introdus prevederea în Comisia de Industrii, odată cu raportul despre sistemul E Call, care va deveni obligatoriu din 2016. A primit aviz favorabil și va fi dezbătută în plen. Toate grupurile politice au sprijinit inițiativa, are un suport larg și cred că va fi adoptată fără probleme, destul de repede. Nu cred că se va opune cineva sau că nu va fi agreată de statele membre. Dar, introducerea în legislația unei țări membre se poate face și prin conformare voluntară. Am văzut, din păcate într-o situație tragică, de ce este nevoie de localizarea automată GPS, la apelul 112. Poate vom introduce măsura mai repede.

-Unii se tem de fenomenul Big Brother.

-Cu localizare la 112, sau fără, cei care vor să abuzeze, o fac, dacă nu există alte mecanisme de control. Operatorii de telefonie care ar culege datele GPS sunt guvernați de o legislație tot mai strictă și au responsabilitate corporațiile din care fac parte. Sunt companii multinaționale responsabile. Dacă nu vrei să comunici datele GPS, închizi aplicația. Aceasta se activează automat când suni la 112.

-Ca în cazul accidentelor auto?

-Și sistemul E Call are același scop: transmiterea datelor de la un accident și despre localizarea mașinii, automată, indiferent dacă șoferul este conștient sau poate apela 112. Din 2016, orice automobil nou va fi echipat cu acest sistem.

-Localizarea automată va descuraja apelurile false, glumele etc.?

-Sperăm să o facă. Dacă există o legislație de localizare a apelului la 112, cei care ”glumesc” cu apeluri false ar putea fi identificați și amendați mai ușor. Astfel, va acționa prevenția: vor renunța să mai sune degeaba la numărul de Urgență.

Adina_Valean

Sursa:dcnews.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page