Evenimente, Ultimile Știri — mai 24, 2018 at 22:16

Adina Vălean: Cloud unic european pentru date medicale

by

 

Adina Vălean, europarlamentar PNL, propune crearea în cloud a unei baze de date unice cu datele medicale ale pacienților din țările UE, de care să beneficieze cercetările în domeniul sănătății. Pentru protecția datelor personale, înregistrările de acest tip urmează să fie anonimizate, dar pentru cercetători beneficiile care țin de seturi extinse de date, referitoare la starea de sănătate în funcție de vârstă, arie geografică și altele sunt indubitabile.

“În ultimii ani, știința datelor, bazată pe așa-numitele big data, s-a dezvoltat cu pași repezi”, spune Adina Vălean, care, în calitate de Președintă a Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European, este în această săptămână gazda unor evenimente legate de inovare în domeniul farmaceutic și sustenabilitate în asistența medicală. “Totul a pornit de la constatări empirice, dar surprinzătoare, ca aceea că motoarele de căutare pot prevedea, de exemplu, amploarea unei epidemii de gripă dintr-un anumit spațiu în funcție de numărul de căutări referitoare la aceeași gripă. Atunci când avem la dispoziție o cantitate mare de date stocate în cloud, putem identifica pattern-uri și ajunge la concluzii care nu sunt accesibile prin cercetarea de tip clasic.”

Adina Vălean adaugă că politicul are datoria să asigure cercetării și inovației medicale, și nu numai, cadrul financiar și instituțional potrivit. “Urmăresc introducerea propunerii în noul Cadru Financiar Multianual și în programul UE de finanțare a cercetării și inovației, Orizont 2020.”

Desfășurate sub mottoul #wewontstop (nu ne vom opri), evenimentele de săptămâna aceasta se referă la remedii noi pentru boli precum SIDA, diabet sau cancer și includ workshop-uri, expoziții și conferințe.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page