Evenimente, Ultimile Știri — aprilie 26, 2019 at 16:19

Adina Vălean al patrulea cel mai influent europarlamentar

by

Adina Vălean, a fost desemnată în mandatul 2014-2019 al patrulea cel mai influent europarlamentar după Antonio Tajani, Președintele Parlamentului European, după Manfred Weber, viitorul Președinte al Comisiei Europene și Roberto Gualtieri, Președintele Comisiei pentru Afaceri Economice si Monetare (ECON).

Adina Ioana Vălean este, din ianuarie 2017, președintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), devenind astfel primul președinte de comisie român din Parlamentul European.

Din 2014 până la începutul lui 2017, a fost vicepreședinte al Parlamentului European, din partea Grupului Popularilor Europeni, cu atribuții în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.

În prezent, pe lângă președinte al comisiei ENVI, Adina Vălean este membru al Delegației pentru relația cu Statele Unite ale Americii.

Este parlamentar european din 2007, în legislaturile anterioare făcând parte din Comisia pentru industrie, cercetare și energie, Comisia temporară pentru schimbările climatice, Delegația pentru relațiile cu țările din Europa de Sud-Est. A fost membru supleant în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne. A fost vicepreședinte al grupului ALDE.

Rapoarte importante pentru cetățenii români

Libera circulație în UE

În primul mandat de europarlamentar a fost raportor asupra directivei europene care reglementa dreptul la libera circulație a cetățenilor europeni, monitorizând cazurile de discriminare, dar și legislația neconformă a unor state care, astfel, blocau sau îngreunau accesul, inclusiv al cetățenilor români, pe piața muncii europeană. Raportul a dus la corectarea acestor inegalități și la drepturi depline pentru toți cetățenii europeni în UE.

Roaming

Raportul Adinei Vălean privind roamingul în spațiul UE a dus la reducerea progresivă a tarifelor maxime în cazul trimiterii mesajelor text și a descărcării de date de pe internet, precum și a tarifelor la convorbiri telefonice. În momentul de față, tarifarea în spațiul UE este aceeași cu cea din spațiul național.

Alte activități legate de Uniunea Europeană

In calitate de membru al comitetului director, Adina Vălean participă la renuniunile Transatlantic Legislators Dialogue care se ocupă de relațiile UE – SUA. Este membru în bordul Forumului European pentru internet, precum și în cel al platformei knowledge4innovation. Este co-președinte al Formului pentru mobilitate și societate, în cadrul căruia promovează competitivitatea industriei auto europene.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page