De prin lume adunate — ianuarie 30, 2014 at 10:21

Adeverinţă de cod portocaliu

by

inzapezitiO să ziceţi că ţara geme sub nămeţi, iar eu scriu despre fleacuri. Dar nămeţii vor trece, iar fleacurile ne vor mânca viaţa zi de zi. Căci Statul care îşi tratează prost cetăţenii e o calamitate mai mare decât viscolul sau decât cutremurul.

Directorului CNADNR, Narcis Neaga, i-a trecut prin cap următoarea năzbâtie: “Pentru transportatorii care sunt blocaţi în trafic, în parcări sau pe marginea drumului, şi cărora le expiră rovinieta, îi rugăm să obţină prin orice metode o dovadă că au fost prinşi acolo, locul în care au fost, în cazul în care le vine amenda după aceea să…”. Să ce? Ce dovezi ar trebui să obţină şoferii blocaţi în zăpezi? Să-şi facă poze cu telefonul mobil şi să le pună pe Facebook? Să dea fuga prin nămeţi până la cel mai apropiat post de poliţie şi să ceară o “adeverinţă de blocat în trafic”? Să sune la 112 şi să-şi dea coordonatele GPS? Să meargă la cel mai apropiat notar şi să dea declaraţie pe proprie răspundere că au camionul în şanţ? “A fost o propunere, având în vedere că se poate cumpăra rovinieta şi cu telefonul mobil” – a mai adăugat numitul director, după principiul “o prostie nu vine niciodată singură”. Ministrul Liviu Dragnea a încercat s-o dreagă (“Nu puteţi să propuneţi aşa ceva, domnule director”), dar s-a scufundat în acelaşi puţ al gândirii, propunând ca “prefecţii să ia toate măsurile”. Aha, deci e “viţăvercea”: să meargă prefecţii la faţa locului şi să pozeze camioanele înzăpezite. “Rovinieta se poate cumpăra şi cu telefonul mobil”, a mai zis numitul director. Bravos, naţiune! Ne-am pricopsit. Blocaţi pe şosele pentru că Statul – una peste alta – nu e în stare să asigure traficul pe timp de iarnă, şoferii n-ar trebui să aibă altă grijă decît să dea sms-uri ca să-şi ia rovinieta. Dacă nu, acelaşi Stat incapabil le dă amenzi. Că la asta e bun!

Năzbâtia izvorâtă din non-gândirea directorului CNADNR poate fi considerată un fleac sau o gafă. Nu e aşa. În spatele acestei prostii stă un întreg sistem bazat pe o relaţie nefirească între Statul român şi cetăţenii săi: Statul e totul, cetăţeanul e nimic. În orice împrejurare, cetăţeanul trebuie “să facă dovada”, să piardă vremea pe la ghişee, să aducă vrafuri de hârtii semnate şi ştampilate pentru ca birocraţii Statului să-l bage în seamă. În era computerelor, când poţi fi conectat cu celălalt capăt al lumii, în instituţiile Statului român auzim vechiul refren: “mergeţi la camera 3 să luaţi un formular, apoi la etajul 1 să vă pună ştampila, apoi la demisol să vă dea număr de înregistrare”. Adică plimbaţi dvs. hârtiile în locul nostru, că noi suntem Statul. Pe scaun. În zilele noastre, poţi să-ţi cumperi de pe Internet un iaht sau o insulă în Pacific, în valoare de milioane de dolari, dar ca să plăteşti taxele de câţiva lei pentru banalul paşaport trebuie să mergi în persoană în două locuri (şi ai şansa să găseşti ghişeul închis, căci “s-a terminat programul” când se pot încasa taxele cu pricina). Când viteza Internetului este unul dintre puţinele domenii la care România stă bine pe plan mondial, ni se prezintă ca un mare succes faptul că vreo câteva primării s-au “îndurat” de cetăţeni şi au introdus plata taxelor locale online (cât de “bine” merge sistemul e o altă discuţie).

Aşadar, trăznaia cu “dovada înzăpezirii” nu e deloc un fleac. Este chiar esenţa atitudinii pe care o are Statul român faţă de cetăţenii săi. Iar “stilul” guvernanţilor nu face decât să perpetueze această realitate: cetăţenii sunt nişte nimicuri tolerate de Statul atotputernic. Câtă vreme cetăţenii îşi acceptă acest statut ca pe-o fatalitate, aşa vor rămâne. N-ar fi de mirare ca, după experienţa din acest an, Guvernul să introducă, pentru transportatori, “adeverinţa de cod portocaliu”, iar pentru pietoni “adeverinţa de viscol”, ca să nu li se taie ziua din salariu. Tot înainte, spre noi culmi de civilizaţie şi progres!

Mircea Vasilescu, adevarul.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page