De prin lume adunate — septembrie 10, 2013 at 20:46

Adevaruri despre creierul uman pe care nu le stiai

by

creier1) Capacitatea cutiei craniene…
…a scazut in ultimii 15-20 de mii de ani de la o medie de 1.600 cmc (capacitatea maxima atinsa de specia umana) la una de 1.450 cmc.
Una dintre ipotezele sustinute de antropologi si psihologi de renume afirma ca diminuarea volumului creierului este legata de cresterea densitatii populatiei.
Scaderea volumului cerebral nu inseamna neaparat ca omul modern este mai putin inteligent (inteligenta nu depinde doar de volumul creierului), mai ales daca tinem cont ca bagajul cognitiv al civilizatiei umane a evoluat exponential (altfel spus, obiectul de lucru al creierului – informatia – a devenit mult mai vast si mai complex).
Volumul cerebral superior al oamenilor primitivi i-ar fi putut, totusi, ajuta sa reactioneze foarte eficient si cu o viteza mare la provocarile din mediul lor ostil de viata.
2) Creierul utilizeaza aproximativ…
…20% din cantitatea de oxigen din sange – asta desi masa lui este de doar 2% din masa corporala. Creierul este organul care sufera primul in conditiile deficitului de oxigen.
3) Neuronii se dezvolta…
…pe tot parcursul vietii. Multa vreme savantii si medicii au crezut ca tesutul cerebral nu este capabil sa se regenereze. Ritmul de regenerare al sau este, totusi, mult mai scazut decat al celorlalte tesuturi.
4) Exista o corelatie directa intre…
…IQ si cat de mult visam. (Cand vine vorba despre evaluarea IQ-ului, testele specializate sunt, desigur, singurele relevante; cea mai mare parte dintre visuri nu ni le mai putem aminti).
5) Cantitatea de energie necesara…
…functionarii creierului este aceeasi cu cea a unui bec de 10 Wati. Asadar, cand mai vezi poze cu un bec aprins deasupra capului, aminteste-ti ca ele nu sunt chiar deplasate…
6) Capacitatea medie a creierului uman de a stoca informatia…
nu este cunoscuta. Totusi, oamenii de stiinta sunt de acord ca aceasta se situeaza undeva intre 3 si 1.000 de terabyti.
7) Creierul are in compozitia sa…
…80% apa. (Asadar, atunci cand cineva te intreaba daca „ai apa in cap”, acum stii ce sa ii raspunzi.)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page