Editoriale — iulie 30, 2018 at 12:54

Adevărul se stinge cu fiecare secundă și abia mai respiră în duhoarea de baliverne sufocante.  

by

   

 

motto: Cuvintele false nu sunt doar rele, ele infectează sufletul cu răutate.

 

Oamenii nu vor să fii sincer, vor doar să le faci pe plac și să fii de acord cu ei. 

Lumea e falsă, viaţa e falsă, şcoala e falsă, standardele sunt false, arta e falsă, valorile sunt false, principiile sunt la pământ.

Oamenii falşi promit uşor. Şi la fel de uşor te dezamăgesc. La fel de uşor îşi pierd integritatea. La fel de uşor le păleşte caracterul. Şi tot la fel de uşor devin nişte nimicuri.

În lumea în care trăim, falsitatea e majoritară.  Adevărul se stinge cu fiecare secundă, cu fiecare minciună ce stoarce şi ultima fărâmă de omenie ce abia mai respiră în duhoarea de baliverne sufocante.

                             Toți oamenii spun că vor sinceritate, că s-au săturat de măști și prefăcuți, de înșelăciuni și amăgiri. Iar atunci când primesc ce își doresc, pleacă. Pleacă pentru că nu de puține ori, adevărul doare. Pleacă pentru că nu le-ai dat dreptate. Pleacă pentru că ai avut o opinie și un alt punct de vedere. 

Oamenii nu vor să fii sincer, vor doar să le faci pe plac și să fii de acord cu ei. Sunt deranjați de măști doar în măsura în care ele nu le zâmbesc tot timpul. Și vor adevărul doar atunci când le dă dreptate sau le face pe plac ori îi pune într-o lumină bună. În rest, ar fi bine să ne prefacem că nu știm care e acel adevăr. 

Pentru a defini ipocrizia, limba română are câteva sinonime: prefăcătorie, lipsă de sinceritate, duplicitate, falsitate, fățărnicie, perfidie, viclenie, minciună, procleție, fariseism, ori chiar împrumutând numele unor personaje celebre pentru prefăcătoria lor: machiavelism și tartuferie.

E evident că ipocrizia nu poate fi decât un defect, o caracteristică reprobabilă, dar ia uitați-vă în jur să vedeți câtă lume nu consideră necesar să-și arate adevărata față în relațiile sociale!

Unii fac asta pentru că li se pare că devin vulerabili, dacă-i lasă pe ceilați să-i cunoască, dar alții, cei mai mulți, fac asta cu un singur scop, acela de a obține foloase pentru ei, prin înșelătorie.

 

Nelu Bălașa

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page