Dezvoltare durabilă, Economie — ianuarie 20, 2014 at 12:17

ADEVĂRUL despre tehnologia minieră de la Roșia Montană!

by

Mina de la Roșia Montană va crea mii de locuri de muncă și va folosi cea mai răspândită tehnologie în mineritul aurifer, strict reglementată de legislația europeană. Tehnologia de extragere a aurului prin cianurare este utilizată în cele mai moderne mine din Finlanda, Suedia, Statele Unite și Canada.

rosia montana

La Baia Mare, concentrația de cianură în iazul de decantare a fost de 400 de miligrame pe litru. În Uniunea Europeană limita maximă admisă este de 10 miligrame pe litru. Comparativ, la mina de la Roșia Montană, concentrația medie lunară în iazul de decantare va fi de 3 miligrame pe litru, adică mai puțin de o treime din concentrația maximă admisă în Europa.

Mineritul poate fi un adevărat motor pentru economia României. Proiectul Roșia Montană înseamnă mii de locuri de muncă, peste 5 miliarde de dolari în economia românească, standarde stricte de mediu și un patrimoniu cultural pus în valoare.

Proiectul Roșia Montană este un proiect pentru România.

Care sunt standardele europene în privinţa tehnologiei cu cianură?

Standardele Uniunii Europene permit exploatarea aurului folosind tehnologia cu cianură, cu condiţia ca nivelul de concentraţie a acesteia, la finalul procesului tehnologic, să fie de maxim 10mg/l.

La Roşia Montană, datorită tehnologiei moderne concentraţia de cianură va fi de 3 mg/l. De asemenea, la performanţele actuale ale proiectului RMGC, concentraţia este de zece ori mai mică decât standardul acceptat în SUA şi alte ţări din afara Uniunii Europene. La nivel mondial, 90% dintre operaţiunile miniere aurifere folosesc cianură, în condiţii de siguranţă.

De ce nu se încearcă extragerea aurului prin altă metodă decât cea folosind cianura?

90% din aurul extras astăzi în lume este obţinut prin tehnologia cu cianură. Mine din SUA, Noua Zeelandă, Canada, Italia, Finlanda, Spania sau Suedia folosesc în siguranţă această tehnologie. Deoarece aurul se găseşte astăzi în particule foarte mici în compoziţia rocii, companiile miniere trebuie să folosească substanţe chimice pentru a-l extrage din minereu. Cianura este una dintre puţinele substanţe care are proprietăţile chimice necesare extragerii aurului în condiţii de siguranţă şi eficienţă. După mai bine de 100 de ani de folosire a cianurii în industria minieră la nivel mondial, se cunosc foarte bine modalităţile de utilizare şi neutralizare a cianurii astfel încât riscurile pentru oameni şi mediu să fie minime. La Roşia Montană, extragerea aurului folosind tehnologia de cianurare este metoda optimă, datorită tipului de minereu existent.

Într-un proiect minier modern, cea mai mare parte din cantitatea de cianură este consumată în urma transformărilor chimice în cadrul procesării minereului, în uzină. Cantitatea de cianură rămasă în sterilul de procesare va fi neutralizată aplicând un proces modern şi eficient de oxidare. Acest proces a fost utilizat de peste 80 de mine din lume în ultimii 30 de ani. După neutralizare, sterilul cu conţinut scăzut de cianură va fi depozitat într-un iaz de decantare special construit, unde concentraţia de cianură va scădea şi mai mult. Cianura se degradează natural atunci când este expusă la aer şi lumină naturală.

Părerile specialiștilor

Terry Mudder – Raport tehnic referitor la utilizarea cianurii în minerit

Există numeroase zvonuri şi rapoarte fără o bază legală publicate în ziare şi pe Internet referitoare la pericolele pe care le prezintă cianurile. Teama de cianuri a fost alimentată de mai multe surse istorice. Această teama este adesea exploatată pentru a genera o reacţie negativă a opiniei publice faţă de minerit” – Terry I. Mudder

Terry Mudder, chimist american cu 30 de ani de experienţă în domeniul utilizării cianurii, a participat la peste 200 de proiecte miniere şi industriale, pe şase continente. Este considerat expertul nr. 1 la nivel mondial în domeniu.

Terry-Mudder-Technical-Statement-RO

Raport Oxford Policy Management, 2010

Oxford-Policy-Management-Report

Directiva 2006/21/CE

Directiva 200621CE

Sursa: rmgc.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page