Familie, Lifestyle — aprilie 17, 2014 at 10:00

Adevărul despre alimentele cu conținut scăzut de grăsimi

by

De ani de zile, aceia dintre noi, care ne uităm la greutatea noastră şi încercăm să gestionăm nivelurile de colesterol sau încercăm să mâncăm sănătos pentru a avea o inima sănătoasă, mulţi am optat pentru produseler scăzute de grăsimi. Dar, sunt aceste alimente cu conţinut scăzut de grăsime aşa de bune pentru noi cum am crezut iniţial? Iată ce a investigat nutriţionistul Kerry Torrens …

alimenteFaceţi o plimbare pe orice culoar cu alimente din supermarket-ul local şi veţi vedea deserturi fără grăsimi, biscuiţi cu conţinut scăzut de grăsimi şi preparate cu numărul de calorii deja calculate. Şi, în timp ce coşurile noastre de cumpărături sunt pline până la refuz cu aceste alimente „nevinovate”, veţi observa că de fapt liniile taliilor noastre devin din ce în ce mai mari.

Introducerea trans grăsimilor

Începând cu anii 1980 a avut loc un boom al produselor degresate, cu mesajul că ne pot îmbunătăţi sănătatea, în special sănătatea inimii, pentru care este nevoie să reducem  cantitatea de grăsimi săturate din dietă noastră. Acest lucru înseamnă tăierea produselor alimentare gen lactate pline de grăsimi, carnea roşie şi anumite alimente procesate. Este adevărat că alimentele cu grăsimi mai mult de două ori calorii pe gram de carbohidraţi şi grăsimi săturate, sunt tipul de grăsimi responsabile în primul rând pentru înfundarea arterelor şi creşterea nivelului colesterolului. Dar, ajungând la un moment dat părerea unanimă că aceste produse de fapt nu trebuiesc  consumate, industria alimentară trebuia să lucreze la înlocuirea grăsimilor animale cu produsele  cu uleiuri vegetale nesaturate. Unele dintre modificări trebuiau să includă modificarea structurii uleiului vegetal pentru a putea fi utilizate în locul grăsimilor solide. Pentru a face acest lucru producătorii de alimente au folosit un proces numit hidrogenare, care a creat o grăsime solidă sau semi-solidă,  considerată a fi mai potrivită pentru nevoile lor de prelucrare a produselor alimentare decât pentru a noastră.

Din păcate, ştim că aceste grăsimi hidrogenate cresc nivelul de trans-grăsimi periculoase, care sunt atât de rele pentru inimă şi colesterol nostru. Deşi trans-grăsimile pot fi găsite la un nivel scăzut, în unele alimente naturale, aceste versiuni artificiale create de om a însemnat de fapt că, probabil am mâncat mai multe grăsimi artificiale decât cele naturale. Din moment ce au aflat de pericolele trans-grăsimilor, industria alimentară şi supermarket-urile din Marea Britanie au lucrat din greu pentru a le reduce nivelul în produsele lor.

Dulce-amar

biscuits-200_0Ca şi modificarea uleiurile folosite pentru producerea de alimentelor cu conţinut scăzut de grăsimi, producătorii, de asemenea, au constatat că trebuie să crească cantitatea de zahăr în produsele lor, astfel încât noi să putem continuă să ne bucurăm de gustul şi textura lor. Toate acestea înseamnă că produsul tipic scăzut de grăsimi are tendinţa de a fi ridicat în carbohidraţi, poate conţine grăsimi trans şi la sfârşitul zilei putei avea un număr de calorii similar cu produsul original. De fapt, atunci când mâncăm alimente bogate în carbohidraţi rafinaţi în special cele albe, corpurile noastre le digera mai repede.  Acest lucru poate duce la schimbări de zahăr în sânge şi poftă de dulce, ceea ce face şi  mai dificil controlul  cantităţii de calorii, în general – înseamnă că la al doilea sau al treilea biscuit cu “conţinut redus de grăsime”, începe să fii din ce în ce mai tentat! O dietă prea lungă cu aceşti carbohidraţi rafinaţi şi zaharuri poate fi la fel de nesănătoasă că o dietă bogată în grăsimi, deoarece creşte riscul de diabet zaharat, boli de inima şi cauzează un nivel ridicat de colesterol.

Grăsimi bune şi grăsimi rele

salmon-200_0Toţi avem nevoie de unele grăsimi din dietă noastră, nu în ultimul rând pentru că face mâncarea noastră mai gustoasă şi apetisantă. Nutritiv, grăsimile fac mai mult decât furnizarea de calorii. Anumite grăsimi, cum ar fi cele din nuci, seminţe şi uleiuri variate de peste care furnizează acizi graşi esenţiali (inclusiv varietatea omega-3). Aceste grăsimi esenţiale sunt importante pentru menţinerea vaselor de sânge sănătoase, fac să ne funcţioneze mai bine hormonii  şi sistemului nervos. Grăsimea în dietă noastră, de asemenea, ne ajută să absorbim anumite vitamine, cele solubile în grăsimi, care includ A, D, E şi K. În urmă unei  diete foarte sărace în grăsimi te face mult mai probabil să ai un nivel scăzut în aceste vitamine şi care, în consecinţă pot avea un impact asupra imunităţii, poate limita capacitatea organismului de a se vindeca şi poate să aibă influenţă şi asupra sănătăţii oaselor. Este mai bine să ne concentrăm pe o dietă cu grăsimi sănătoase, adică prin includerea în alimentaţie mai multor nuci, seminţe, peste  şi uleiuri vegetale, inclusiv avocado şi măsline. Iată cum poţi face mesle tale să fie în mod natural grase şi sănătoase …

Asigurați-vă că mâncaţi grăsimi bune:

  • Mănâncă mai mult pește, nuci și semințe – de exemplu, alege somon în loc de slănină pentru un prânz de week-end şi mai degrabă o gustare de nuci nesarate, decât chipsuri.
  • Îndepărtează pielea de la păsările de curte și dă jos grăsimea vizibilă de la alte bucăți de carne.
  • Verifică etichetele de pe produsele alimentare.
  • Foloseşte uleiuri nesaturate de bună calitate, cum ar fi cele din nuci  sau dovleac, pentru scufundarea pâinii în loc de a folosi prăjeala.
  • Evitați prăjitul în favoarea  gătitului la abur, coacere în cuptor, la pietre sau grătar.
  • Înlocuiți maioneza cu iaurt simplu – trebuie doar să adăugați suc de lamaie si unele ierburi mixte, arpagicul funcționează bine.
  • Faceţi chips-uri prin prăjitul unor  felii subţiri de cartofi în ulei de rapiță și un praf de boia de ardei.

Totaluri Orientative  Zilnic  Recomandate
(bazate pe un adult mediu de sex feminin)

Total de grăsimi

70g

Acizi grași saturați

20g

Zahăr

90g

Citind etichetele produselor alimentare

  Ce e mult … Ce e un puţin …
Total de grăsimi Mai mult de 20 g per 100 g Mai puțin de 3 g pe 100g
Acizi grași saturați Mai mult de 5 g la 100 g 1,5 g sau mai puţin per 100g
Zahăr Mai mult de 15 g la 100 g 5g sau mai puțin per 100g

Kerry Torrens, BBC Good Food

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page