Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — septembrie 17, 2013 at 16:45

ACTIVITATI RECREATIVE SI AGROTURISM PE VALEA MOSTISTEI

by

 Microregiunea Valea Mostistei beneficiaza de un potential turistic nebanuit de diversificat si foarte atractiv. Nesansa acestui teritoriu a fost aceea ca, interesul pentru promovarea unei asemenea activitati s-a lasat mult asteptata . Anii care au trecut au asternut uitarea si praful peste unele  initiative locale ,punctele  de atractivitate turistica, unele existente si certificate, iar altele asteptand tacut sa fie descoperite si valorificate, ramanand  intro nedreapta si lunga asteptare.

mostistea8Raul Mostistea izvoraste nu departe de Bucuresti si dezvolta un bazin hidrografic amplu dobandind amploare si spectaculozitate pe tot parcursul sau pana la varsarea in Dunare, la marginea comunei Manastirea. Bazinul sau hidrografic se regaseste din amonte in aval  fiind formatdin numerosi afluienti care strabat din loc in loc incinsa campie a Baraganului. Din cele mai vechi timpuri potentialul agricol al terenurilor din zona Vaii Mostistei a atras civilizatia umana, stramosii nostri formand colectivitati stabile sau transhumante de o parte si de alta, pe malurile  Mostistei , sau ale afluientilor sai. Din acest punct de vedere curiozitatea arheologilor si dorinta de a sti de unde venim si unde ne ducem au facut ca, in timp, in cadrul unor cercetari efectuate sa apara semnele  locuirii, dovada a civilizatiilor umane in acest perimetru, dovada a inceputurilor civilizatiilor europene, necropole care se duc si se identifica in perioada neo-eneoliticului.

Situl arheologic de la Sultana-Malul Rosu apartinand culturii Gumelnita reprezinta o necropola neo-eneolitica exponentiala, care vorbeste in acest sens de cunoasterea societatii umane in sudul Romaniei. Prea putini oameni cunosc amanunte,  si  vorbesc despre importanta si valoarea acestor vestigii arheologice . Despre vizitarea lor, o alta pveste trista. Acest gen de atractii prezinta cu siguranta un interes turistic mai ales ca, pe intreaga Vale a Mostistei ,genul acesta de necropole se intalnesc extrem de frecvent. Cine se ocupa? Tumulii in microregiune, au o concentratie nemaiantalnita pe teritoriul tarii. Ei insotesc traseul sinuos a Mostistei catre Dunare mergand dincolo de aceasta, in Bulgaria catre regiunea Isperich unde se dezvolta spectaculos, o alta  vale a regilor de data aceasta insa traci.  Sunt  presupuse morminte ale unor capetenii locale trace, iar densitatea lor vorbesc despre  dimensiunea prezentei acestora  in zona.  Incet, incet, devin terenuri arabile daca nu au sansa, intamplator sa devina borne geodezice. Cine se ocupa?

mostistea7Abundenta pestelui in apele raului Mostistei a facut ca in timp albia acestuia sa suporte numeroase interventii de regularizare si amenajare devenindo acumulare hidrografica ampla, care trebuiau sa asigure apa in sistemele de irigat construite . Asa a,devenind in acelasi timp si o  ferma  de exploatare piscicola  imensa segmentata in numeroase bazine pe tot  parcursul sau. Pescuitul sportiv si de agrement  a explodat dupa revolutie, zona dobandind un nesperat brand. Pescuitul este o activitate care intretine  si o forma de turism specifica,generatoare de venit,  daca managementul acestei activitati este unul corespunzator. Aici se organizeaza numeroase competitii ,multe internationale, pescuitul sportive si de agreement fiind la el acasa.Un potential turistic insuficient valorificat il au cu siguranta locurile unde s-au desfasurat evenimente istorice care au influentat in mod cert istoria acestei tari. Foarte putine lucruri se stiu despre incrancenatele batalii dintre  corpurile expeditionale militare rusesti si armatele turcesti din apropierea localitatii Valea Argovei (Obilesti). Putin se stie sidespre prezenta palatului domnitorului Constantin Brancoveanu in acelasi perimetru , s-au despre confruntarile dintre tatari si romani in apropiere de Plataresti. Nu ne propunem sa reluam o inventariere a obiectivelor turistice si a potentialului touristic local. S-a mai facut acest lucru de multe ori  fara a se schimba ceva in  bine.

mostistea2O strategie de punere in valoare a acestor oportunitati  turistice, din pacate insuficient articulate, incearca sa o promoveze  acum GAL-ul. Dezvoltarea rurala este un concept si o actiune integrata, in care activitatea in agroturism presupune o abordare metodologica, multidisciplinara, intersectoriala si teritoriala. Agroturismul trebuie sa aiba un rol determinant si trebuie sa asigure o alternative de diversificare a activitatilor generatoare de venit in acesta zona. Potentialul sau este unul imens daca se identifica si se materializeaza in mod concret posibilitatile de valorificare a acestui potential. Despre acest lucru sfatul specialistilor, al expertilor valoareaza poate mai mult decat existent punctelor de atractivitate turistica din teritoriu. Dezvolatarea turistica trebuie sa faca obiectul unor sesiuni de analiza si prognoza necesara identificarii punctelor tari si a punctelor slabe astfel incat sa se dezvolte o viziune holistica, sa se dobandeasca un consens cu privire la transpunerea in practica a masurilor cele  mai potrivite de valorificare a potentialului local. Inexistenta unei paradigme unice, face ca adesea, masuri contradictorii sa fie sustinute cu argumente care provin din viziuni diferite, astfel incat spre exemplu, promovarea turismului in microregiune sa se poata face cu pretul modificarii peisajului. In numele cresterii economice si al diversificarii se pot implanta industrii turistice  care sa deterioreze modul de viata traditional,micsorand atractivitatea specific rurala a zonei.Pe de alta parte alegerile cu privire la beneficii si costuri sunt de competenta fiecarei comunitati in mod aleatoriu uneori, neexistand pana acum o solutie buna, coerenta la nivel de teritoriu.

Scopul unei viziuni integratoare comune nu este acela de a oferi o solutie unica, ci tocmai oferirea unui cadru de referinta care sa permita fiecarei comunitati sa decida propiul model de dezvoltare asumandu-si constient compromisuri inevitabile. Despre aceste aspecte si despre strategii conceptuale si programatice in turismul din zona vaii Mostistei s-a discutat intens cu ocazia vizitei pe care domnul Ec.Dr. Roberto Di Fiore , expert in promovare turistica, din Italia, a facut-o in microregiune. Impreuna cu reprezentantii GAL-ului aceste a inventariat potentialul turistic al zonei parcurgand  reale trasee de interes din aceasta sfera tematica. In  mod cert lipsa de experienta si o viziune mai putin adaptata  la filozofia activitatilor turistice performante a fost un punct slab, usor de observat in activitatea GAL-ului. Colaborarea cu acest specialist si valorificarea experientei pe care o detine va schimba in mod cert intr-o perioada de timp rezonabila strategia GAL-ului prin adaptarea sa la un concept nou, modern, pragmatic si eficace  de promavare si eficientizar a activitatilor  touristice din microregiune.

mostistea9Vremea improvizatiilor  si a amatorismului a trecut.  Turismul este o industrie care  care are nevoie de  resurse calificate si de strategii coerente integrate. GAL-ul prin resursele pe  care le detine este obligat sa isi asume rolul de catalizator  al initiativelor in microregiune   si sa-si  insuseasca cu seriozitate si competenta  rolul cuvenit conform progrmului Leader.  Este o mare provocare  dar si in acelas timp  si o mare sansa. Sa  ne straduim sa nu o pierdem!

[wzslider autoplay=”true”]

Niculae Ghedzira

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page