Cultură şi Educaţie, Proză şi poezie — noiembrie 23, 2016 at 23:50

Acad. dr. Ovidiu Bojor și Maria Timuc: Amfitrionii unei seri excepționale în lumea culturală bucureșteană

by

Marți seară, 22 noiembrie 2016, am răspuns invitației prietenei noastre Maria Timuc și am participat la o reuniune minunată cu lumea cărților, la care au fost prezenți scriitori ce au făcut succes de casă la Compania de Librării Bucuresti și iubitori de carte. Evenimentul a avut loc la librăria Luceafărul, București. Nici că se putea un loc mai bun decât una dintre ”casele” cărților ce aparține Companiei de Librării Bucureşti, unul dintre cele mai im­por­tante lanțuri de librării, o reţea de distribuţie de carte cu o tradiție veche, de peste 65 de ani, unde maestru de ceremonii a fost d-na Georgeta Munteanu, unul dintre cei mai longevivi librari din România.

lansare-carte-maria-timuc-si-ovidiu-bojor096La acest eveniment important în perimetrul cultural al Bucureștiului, a avut loc o dublă lansare de carte: „Aproape totul despre iubire și sex”, autori Ovidiu Bojor și Maria Timuc , Editura Dharana, și „Himalaya de la Ayurveda la medicina modernă”, autori acad. dr. Ovidiu Bojor și dr. Miclăuș Cornelia Laura., Editura Dharana

lansare-carte-maria-timuc-si-ovidiu-bojor009A fost o reuniune a oamenilor deprinși cu scrisul și cititul,  înnobilată de personalități marcante din diferite domenii de activitate, uniți prin liantul extraordinar al iubirii de carte și de semeni. Cei care au onorat invitația autorilor sunt: prof.dr. Dumitru Constantin Dulcan, acad. Dr. Adrian Restian, g-ral Emil Străinu, prof dr. Gheorghe Burnei, sculptorul Constantin Sinescu, poetul Florin Costinescu, prof. univ. Gheorghe Iancu, poetul și cantautorul Traian Chiricuță – binecunoscut din ”Boema Bucureștilor”, poetul și cantautorul Cătălin Codru, actrița Doina Ghițescu, maestrul Ioan Chelaru, poetul și scriitorul Mihail Gălătanu, actrița Anca Pandrea, Miron Cozma, inventatorul Gheorghe Cohal, etc. Ne cerem umil scuze celor pe care i-am omis, dar sala librăriei ”Luceafărul” a fost arhiplină, și neîncăpătoare pentru prietenii și admiratorii autorilor, oameni iubitori de carte și de sublimul sufletului omenesc.

lansare-carte-maria-timuc-si-ovidiu-bojor065O seară minunată in lumea culturală bucureșteană, onorantă și interesantă, alături de prietena noastră Maria Timuc, care ne-a oferit privilegiul să fim parte din viața unei comunități intelectuale deosebite și să petrecem clipe minunate într-o atmosferă intelectuală excepționale.

În deschiderea evenimentului autoarea Maria Timuc, sau ”Maria Îngerilor” așa cum o numește prof.dr. Dumitru Constantin Dulcan, a considerat că cei prezenți în sală merită toată dragostea și considerația ei și către ei a îndreptat primele sale gânduri și cuvinte: ”Vă mulțumesc mult de tot pentru că sunteți alături de noi atât de mulți prieteni. Pe mulți dintre d-voastră vă cunosc și vă spun că sunteți minunați, vă iubesc pe fiecare în parte și vă mulțumesc că sunteți întotdeauna alături de mine”.

Seara a fost presărată cu sunetul dulce al chitarei și ale vocilor poeților și cantautorilor Traian Chiricuță și Cătălin Codru. De asemenea, ne-am delectat cu un recital de excepție al talentatei actrițe Doina Ghițescu, plin de vervă, foarte punctual la subiectele tratate în cele două cărți. Este demn de menționat că energia și verva Doinei Ghițescu, care interacționând cu cei prezenți în sală i-a transformat pe aceștia în ”parteneri de scenă”, un periplu excepțional printre vorbe, gestică și mimică demonstrând încă o dată talentul ei incontestabil și aducând zâmbetul pe chipul nostru, stârnind hohote de râs sincere.

lansare-carte-maria-timuc-si-ovidiu-bojor057În introducerea momentului domniei sale, Doina Ghițescu spune: ”La un moment dat, Maria Timuc, prietena noastră, jurnalist, poet, scriitor, un om de mare atitudine umană frumoasă în primul rând, a strecurat printre vorbele ei cele mereu bine ticluite, știute și așezate așa, cu anume cumsecădenie spre noi, spre publicul cititor, următoarele: ”Atunci când vom ajunge la cartea despre sex, o invităm pe Doina Ghițescu!”… iar acum noi putem spune că, marea actriță Doina Ghițescu a fost magistrală, sufletul său a rezonat cu sufletele noaste, că de, doar era vorba despre Iubire și cu siguranță se poate licenția în vorbe maestre despre Iubire și Sex, replicile din momentul artistic au fost de nota 10+.

lansare-carte-maria-timuc-si-ovidiu-bojor083„Aproape totul despre iubire și sex”, autori Ovidiu Bojor și Maria Timuc , Editura Dharana

O carte ce are poate că are un titlu senzațional, dar la interior este cât se poate de clasică și de o decență absolută. Cartea susține o idee fundamentală pe care mulți dintre noi o dorim în viața noastră, susține iubirea și nu doar sexul fizic. În această carte veți găsi un material frumos, incitant, interesant, și în plus conține o mulțime de remedii pentru diferite probleme provenite din zona sexuală.

Alocuțiune Maria Timuc

Lumea de azi nu mai înțelege sacrul din sex, că sexualitatea conține energia vieții. Pornind de la această idee, cel puțin partea mea, cea care o perspectivă spirituală asupra sexualității, este o pledoarie pentru întoarcerea la percepția energiei sexuale, ca o energie a iubirii, ca parte din energie și manifestare a iubirii, a energiei iubirii, cea care ne aduce pe lume pe noi toți. Nu este nici o rușine să vorbim despre sex dacă îl privim din această perspectivă. Nu este nici o rușine să spunem că facem sex, atunci când îl facem cu iubire. Rușinea și jena noastră vine din faptul că încălcăm o lege fundamentală a naturii și a vieții, care este iubirea însăși. Iubirea este Dumnezeu.

Această parte de energie divină care ne-a adus pe lume este în manifestare în ființa noastră și ca energie sexuală. Nu ne putem sustrage, toți suntem codificați, destinați și predestinați pentru sexualitate, care are (spun eu în această carte) și alte funcții și alte roluri decât acela de plăcere. Consider, cred  și sper că am reușit să explic destul de bine și de corectă, plăcerea sexuală este mai degrabă ”momeala” pentru ființele umane. În spatele plăcerii sau dincolo de plăcere rolul sexualității este mult mai puternic și mai amplu. Una dintre funcțiile fundamentale ale sexualității este conștientizarea. Cred că sexualitatea are o funcție pentru conștiință.

lansare-carte-maria-timuc-si-ovidiu-bojor089Sper ca prin această carte să atragă atenția și să fie un subiect interesant pentru d-voastră din acest punct de vedere și sper ca prin cartea noastră să reușim să convingem tinerii, copiii, că sexul fără iubire nu înseamnă nimic. Sperăm că vă dăruim o carte aproape completă, de aceea am numit-o „Aproape totul despre iubire și sex”, pentru că am acoperit din punct de vedere al tematicii: corpul, sufletul, spiritul, întreaga ființă aș spune.

Alocuțiune prof.dr. Dumitru Constantin Dulcan

Sexualitatea în jurul căreia gravitează întreaga istorie este atât de atractivă pentru că, în sine, conține misterul și voluptatea, și de aceea cuvântul ”sex” aprinde o lămpiță în creierul tuturor.

Ideea iubirii pe care colega noastră  o pledează, nu este întâmplătoare. Problema se pune: privim cum priveau o parte din antici, mai ales la nivel romantic, sexualitatea ca un sanctuar sau o privim doar ca ceva care o coborâm de pe soclu, o dezbrăcăm de podoabe, la nivelul nudului, adică privim sexualitatea ca pe un simplu act fizic, ca un consum care consumă.

lansare-carte-maria-timuc-si-ovidiu-bojor004Dați-mi voie să vă spun, cu toată certitudinea, pentru că am pledat cursuri de psihosexologie la masteranzi și m-am ocupat foarte mult de antropologia acestui fenomen, că în mod cert, o întâlnire fizică fără nici un sentiment de atracție, de iubire, în mod categoric este un consum inutil. Este un consum inutil și am să vă spun de ce: Sunt 2 poli, polul cerebral și polul sexual. Energia lor este o energie consensuală, în sensul că ceea ce consumi la un pol se pierde din celălalt. Așa cum spun orientalii, această energie nu este aceea care animă celulele, metabolică și funcțională fiziologică, această energie cu totul aparte și Maria a spus un lucru extraordinar: prin sexualitate ajungem la conștiință. Eu aș spune la super conștiință.

Energia sexuală este o energie consensuală, intelectuală. Dacă polul cerebral este neglijat și i se dă prioritate doar polului sexual, este indubitabil că acel om are de pierdut din punct de vedere al energiei vitale și intelectuale. În consecință, cartea colegilor noștri mi se pare a fi o carte foarte utilă, colega noastră Maria Timuc este un talent, o scriitoare care are foarte multe intuiții și aș putea spune, chiar comunicări dintr-un plan mult mai subtil, așa că, scrierile din cărțile ei nu ne conduc decât la o dimensiune a spiritului elevat. O felicit din toată inima, vă mulțumesc!”

Alocuțiune prof.dr. Adrian Restian

Noi, suntem încurcați de polisemantismul cuvintelor, din cauza asta nici nu ne înțelegem între noi. Toate limbile obișnuite, vorbite, au multiple înțelesuri pe care după cum ați văzut, în reprezentația Doinei Ghițescu, au ieșit absolut la suprafață și ne-au zăpăcit de-a dreptul.

lansare-carte-maria-timuc-si-ovidiu-bojor100Iubirea, cuvântul iubire este poate cel mai polisemantic cuvânt pe care îl știu eu. După părerea mea, iubirea a apărut pentru ca doi oameni să-și îngrijească copilul care crește foarte greu, poate nu crește niciodată chiar dacă ar trebui. Omul a avut și are cea mai frumoasă perioadă de iubire atunci când se nasc copiii, după aceea iubirea se cam pierde, devine obișnuință. Cert este că, mai ales bărbatul, iubește toate femeile, ori, sensul iubirii nu este acela de a încurca, de a răni, ci acela de a ne apropia unii de alții.

A apropia iubirea, care este o stare emotivă prelungită, de sex care este un instinct, este destul de dificil. Natura a făcut o alegere extrem de dificilă: Instinctul persistă, pe când sentimentul de iubire se cam duce. De aceea, cel mai mare sentiment de iubire este cel al mamei față de copilul ei, care încă nu s-a atrofiat, deși știm bine că mii de femei își părăsesc copilul la maternitate. Cert este că cel mai mult vă iubește mama d-voastră, în ce privește tatăl este discutabil, După iubirea de mamă, vin celelalte forme de iubire, iar d-na Timuc a arătat asta foarte frumos începând cu ”iubirea mântuitoare”.

Iubirea mântuitoare, pe care ați făcut bine că ați trecut-o prima, este cea mai importantă dar este și cea mai grea, de la ea plecăm. Isus Hristos care a propovăduit iubirea pe acest pământ, ne-a spus să ne iubim între noi, iubirea de aproape, iubirea de Dumnezeu. Iubirea are nu numai sentiment ci și acte, nu de milostenie, nu de milă, ci de dăruire totală. A mări polisemantismul iubirii este o mare greșeală, a-l aduce pe o calea lui cea bună, aceea de a iubi oamenii fără nici o condiție, de a iubi adevărat până la abnegație, ar fi suprema noastră calitate de a ieși din dificultățile prin care trece societatea astăzi.

Iubirea este vindecătoare, iubirea are putere tămăduitoare. În momentul în care copilul vă îmbrățișează se secretă în creier oxitocina care este hormonul iubirii, după care se secretă dopamina care este hormonul plăcerii, iar după aceea serotonina care este hormonul spiritualității, al măreției acestui sentiment.

Din păcate azi trăim într-o societate în care sexul este decuplat de iubire, se vede clar că este un exhibiționism total, care nu are nimic de-a face cu iubirea mântuitoare”.

lansare-carte„Himalaya de la Ayurveda la medicina modernă”, autori acad. dr. Ovidiu Bojor și dr. Miclaus Cornelia Laura, Editura Dharana: O carte care nu trebuie să lipsească din bibliotecă.

Expert al Națiunilor Unite pentru programele de dezvoltare industrială, Academician dr. Ovidiu Bojor a participat la numeroase misiuni în Asia, între 1978 și 1985 a lucrat în zona himalayană, în Nepal, Bhutan, Shin Hye unde a studiat flora de acolo și a eleborat împreună cu prestigioase companii 50 de produse noi, valorificând flora indigenă.

”Lucrarea pe care o lansăm astăzi cu sprijinul Himalaya Drug Company India și Prisum International Trading România, a fost elaborată împreună cu colaboratoarea mea dr. Laura Miclăuș, și cuprinde monografiile tuturor produselor Himalaya, bazate pe o multitudine de specii de plante, dintre care 20-25 le găsim inclusiv în flora românească. Sunt monografii complete, pe care se bazează evoluția medicinei tradiționale până în prezent, unde veți găsi în afara denumirii botanice și compoziția chimică a acestora, acțiunea famaco-dinamică și cel mai important, veți găsi alături de fiecare medicament și studiile clinice efectuate.

Consider că sunt îndreptățit să scriu această carte pentru că am studiat timp îndelungat concepția filozofică a medicinei Ayurvedice și îmi doresc ca produsele Himalaya să fie cunoscute și promovate la adevărata valoare”, afirmă acad. dr. Ovidiu Bojor.

”Una dintre vechile mele preocupări, din trecut dar și din prezent a fost studiul și incursiunea în medicina popoarelor lumii, fiind vorba despre vechile sisteme tradiționale care s-au născut acum 8000, 10000 de ani sau poate chiar mai demult. Munca mea a constat în încercarea de a stabili punți de legătură între aceste sisteme. Am găsit 2 puncte principale comune: 1. Considerarea omului, în integritatea lui structurală, funcțională, energetică, psihosomatică; 2. Folosirea ca remedii a darurilor naturii.

lansare-carte-maria-timuc-si-ovidiu-bojor063Aceste două lucruri au stabilit punți de legătură între sistemele vechi, tradiționale, și sistemele moderne de astăzi. Unii spun ”reîntoarcerea la natură”. NU. Reîntoarcerea la natură în conceptul actual înseamnă pași importanți înainte, nu a ne întoarce, însemnă evoluție spre adevărul absolut, folosind toate mijloacele și tehnologiile moderne. Înțelepciunea vechilor sisteme tradiționale spune că, ”Dacă gândirea este negativă, dacă sufletul este bolnav, corpul nu poate fi sănătos”.

Așa cum am mai spus, în comunitatea din India și tările sub-himalayene, medicina Ayurvedică este o concepție veche de mii de ani ale popoarelor lor, la fel ca și concepția geto-dacilor din țara noastră, care spune foarte clar ”Nu poți îngriji ochiul dacă nu ții seama de cap”, ”Nu poți îngriji corpul dacă nu ții seama de toate celelalte elemente ale corpului omenesc, și în special, ”Nu poți îngriji corpul în întregimea lui dacă nu ții seama de suflet”, pentru că majoritatea afecțiunilor pleacă de la etajele superioare, de la supărare, de la neîmplinire, de la frământările interioare. Acestea sunt principalele cauze ale originii bolilor de care suferim, pe lângă alimentația și medicamentele de sinteză”, a explicat acad. dr. Ovidiu Bojor

Co-autoarea lucrării „Himalaya de la Ayurveda la medicina modernă”, dr. Laura Cornelia Miclăuș, a mulțumit academicianului dr. Ovidiu Bojor pentru onoarea pe care a făcut-o companiei prin acceptarea de a scrie această carte și pentru încrederea pe care a acordat-o produselor Himalaya, ceea ce a confirmat rezultatele acestor produse privind siguranța și eficiența lor. De asemenea

lansare-carte-maria-timuc-si-ovidiu-bojor080”Compania Himalaya produce produse fitoterapeutice, care sunt preluate din Ayurveda, medicina tradițională indiană veche de peste 5000 de ani, care în momentul de față sunt supuse unor tehnologii moderne de fabricație. Asta înseamnă că am adus Ayurveda în lumea modernă și am transformat-o în știință.

Viziunea și misiunea companiei Himalaya, constă în a aduce produsele din plante bazate pe știința Ayurveda, la nivelul celor din medicina modernă. Departamentul de Cercetare și Dezvoltare este alcătuit din peste 200 de specialiști: medici, biochimiști, farmaciști.

Ceea ce face diferența între produsele Himalaya și cele ale altor companii sunt studiile clinice pe produs. Fiecare produs Himalaya are în spate ani de cercetare proprie înainte de a fi lansat pe piață. De exemplu pentru Liv.52 a fost nevoie 10 ani de studii și investigații, până s-a ajuns la formula care există în momentul de față și care este neschimbată de 60 de ani. Formula Liv.52 este printre puținele formule care este inclusă în ”ABC Clinical Guide to Herbs” care este o publicație de renume din America. Liv.52 a câștigat în 2015 premiul pentru cel mai vândut hepatoprotector în SUA și nu în ultimul rând, în momentul de față Liv.52 este folosit ca etalon în studiile pentru alte hepatoprotectoare”, a menționat dr. Laura Miclăuș în descrierea pe scurt a produselor și companiei Himalaya.

Felicitări organizatorilor evenimentului, respectiv Editura Dharana și directorului său, Ioan Busuioc și Prisum Internațional, distribuitor al produselor Himalaya în România.
Felicitări Companiei de Librării București, Librăria Luceafărul și dnei Marieta Seba, pentru spațiul minunat și generos pe care l-a pus la dispoziție.
ocean-fishFelicitări domnului Silvian Miron pentru produsele minunate ale firmei sale: ”NECTAR SILVIAN DIN MEI SI SECARĂ – CREMĂ DE BRAGĂ”, firmei OCEAN FISH și lui Petru Buiuca, primul MasterChef din România, care au delectat asistența cu produse culinare savuroase la petrecerea care a avut loc după.

[wzslider autoplay=”true”]

Mulțumiri pentru o seară magnifică,

Liliana Manea și Nelu Bălașa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page