Dezvoltare durabilă, Responsabilitate socială — ianuarie 26, 2017 at 14:33

Abonamentele la clinicile private sunt deductibile pentru angajaţi

by

Măsura decisă de Guvern are ca scop atât scăderea presiunii pe sistemul medical de stat, cât şi încurajarea dezvoltării mai rapide a infrastructurii medicale private româneşti.

sanatateAngajatorii care acorda salariatilor abonamente la clinici private de sanatate trebuie sa fie atenti, pentru ca acestea sunt deductibile fiscal numai pentru anumite servicii medicale. De asemenea, si asigurarile private de sanatate sunt deductibile pentru angajator, dar in limita a 250 de euro pe an pentru un angajat.

De la 1 februarie, orice angajat care are un abonament de servicii medicale private va fi scutit de plata impozitului, în limita a 400 de euro pe an.

Adrian Benţa, consultant fiscal: „Din punctul de vedere al persoanei fizice nu este un câştig foarte mare, 400 de euro ori 16%, circa 50 de euro. Important este ca acei bani rămân în buzunarul salariatului şi nu se duc la bugetul de stat”.

Pentru a beneficia de facilitatea fiscală, abonamentul medical trebuie dus angajatorului, care va face el apoi deducerea de impozit din veniturile totale ale angajatului. Contravaloarea se va regăsi în salariu.

De asemenea, nu doar abonamentele de sanatate care cuprind servicii de medicina muncii sunt deductibile fiscal pentru angajator, ci si asigurarile private de sanatate.

“Asigurarile de sanatate voluntare sunt deductibile pentru angajator in limita unei prime de 250 euro/an/angajat, dar sunt considerate beneficii de natura salariala pentru angajati, fiind astfel impozitate”, a punctat Laura Stefan- Business Development Manager Accace, pentru avocatnet.ro.

“Sunt deductibile fiscal doar serviciile de medicina muncii. Daca pe langa serviciile de medicina muncii sunt incluse in abonament si alte tipuri de investigatii, acestea sunt considerate avantaje de natura salariala pentru angajati si impozitate. In practica, linia dintre serviciile de medicina muncii si cele de medicina generala fiind foarte fina, sunt incluse cat mai multe consultatii sub umbrela serviciilor de medicina a muncii”, a explicat specialistul.

In plus, daca abonamentele de sanatate includ si membri ai familiei angajatului, atunci acestea sunt considerate beneficii de natura salariala, a continuat sursa citata.

Potrivit Laurei Stefan, justificarea deductibilitatii se bazeaza pe contractul de medicina muncii semnat cu clinica specializata si cu dovedirea calitatii de angajat a celor pentru care se platesc abonamentele.

In cazul asigurarilor private de sanatate, pentru a justifica deductibilitatea fiscala angajatorul trebuie sa utilizeze contractele/politele de asigurare si sa dovedeasca calitatea de angajat a celor asigurati.

Cheltuielile cu asigurarile private de sanatate au o deductibilitate limitata. Pe lista cheltuielilor cu deductibilitate limita, stabilite in Codul fiscal, sunt cuprinse si:

 • cheltuielile de protocol in limita unei cote de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit;
 • cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii. Intra sub incidenta acestei limite, cu prioritate, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru inmormantare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile si protezele, precum si cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor activitati ori unitati aflate in administrarea contribuabililor: gradinite, crese, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti, pentru scolile pe care le au sub patronaj, precum si alte cheltuieli efectuate in baza contractului colectiv de munca. In cadrul acestei limite, pot fi deduse si cheltuielile reprezentand: tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, cadouri in bani sau in natura oferite copiilor minori si salariatilor, cadouri in bani sau in natura acordate salariatelor, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora, ajutoare pentru salariatii care au suferit pierderi in gospodarie si contributia la fondurile de interventie ale asociatiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;
 • perisabilitatile, in limitele stabilite de organele de specialitate ale administratiei centrale, impreuna cu institutiile de specialitate, cu avizul Ministerului Finantelor Publice;
 • cheltuielile reprezentand tichetele de masa acordate de angajatori, potrivit legii;
 • cheltuielile cu provizioane si rezerve;
 • cheltuielile cu dobanda si diferentele de curs valutar;
 • amortizarea;
 • cheltuielile efectuate in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant;
 • cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 250 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant;
 • cheltuielile pentru functionarea, intretinerea si repararea locuintelor de serviciu situate in localitatea unde se afla sediul social sau unde societatea are sedii secundare, deductibile in limita corespunzatoare suprafetelor construite prevazute de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, care se majoreaza din punct de vedere fiscal cu 10%;
 • cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente unui sediu aflat in locuinta proprietate personala a unei persoane fizice, folosita si in scop personal, deductibile in limita corespunzatoare suprafetelor puse la dispozitia societatii in baza contractelor incheiate intre parti, in acest scop;
 • cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.

Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private PALMED: „Prin încasarea acestor bani se reinvestesc aceste sume şi practic afacerile vor creşte, iar presiunea pe fondul pe sistemul de asigurări sociale de sănătate va scădea”.

În acest moment sunt un milion de abonamente medicale în sistemul privat, iar în următorii 4 ani numărul acestora se va dubla, susţin patronatele.

Majoritatea românilor, 93% sunt asiguraţi doar ai sistemului de sănătate de stat. Şi un procent foarte mic, 2%, au abonamente medicale la clinici private şi alte 2 procente au asigurări medicale private.

În acest moment, un abonament medical mediu costă 120 de euro pe an.

Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private PALMED: „Prin deducerea acestor taxe sunt încurajaţi să meargă tot mai mult la medic, iar accentul se pune în cazul abonamentelor tot mai mult pe prevenţie”.

Iar prevenţia va scădea numărul românilor bolnavi şi al celor spitalizaţi.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page