Comunicate de presă, Ultimile Știri — octombrie 9, 2013 at 17:00

9 Octombrie, data la care in Romania sunt comemorate victimile Holocaustului

by

holocaust9 Octombrie este data la care, in Romania sunt comemorate victimile Holocaustului, instituita prin Hotararea de guvern nr. 672/5 mai 2004, la propunerea Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania, condusa de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, si a Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania.

In urma cu 71 de ani, la 1 iunie, romii din Romania, au inceput sa fie deportati.

In urma cu 71 de ani, la 9 octombrie, evreii din Romania au inceput sa fie deportati.

Atat romii cat si evreii au fost deportati in Transnistra, la Auschwitz, la Buchenwald, la Dachau, Malines si multe alte uzine ale mortii. Au murit deopotriva de foame, de frig, extenuati de munca si devorati de boala, gazati, impuscati, pe mesele de laborator ale doctorilor nazisti. De exemplu, in lagarul Natzweiller au fost asasinati impreuna tanarul rom maghiar Geza Balo, de 17 ani si tanarul evreu de 19 ani Baruch Gurwicz.

holocaust1

In perioada Holocaustului, au murit impreuna 6 000 000 de evrei si peste 1 000 000 de romi. Doar pentru ca politica nazista a avut la baza principiul superioritatii rasei germane, care trebuia sa domine lumea. Savantului Robert Koenber, in cartea sa „Volk und Stat” spunea: „Evreii si tiganii sunt straini de noi si asta pentru ca au ascendenta asiatica, in timp ce a noastra este nordica”.

Partida Romilor „Pro-Europa” sucursala municipiului Calarasi isi exprima pe aceasta cale regretele fata de crima la adresa umanitatii care se numeste Holocaust.

Isi exprima, totodata, credinta ca un astfel de genocid sa nu mai fie generat, sprijinul pe care si l-au acordat  in „uzinele mortii” indiferent de etnie, sa se realizeze in libertate si buna intelegere sub soare.

holocaust2

Daniel Stancu,
Presedinte sucursala municipiului Calarasi
a Partidei Romilor „Pro-Europa”

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page