Evenimente — mai 9, 2018 at 15:20

9 mai – Ziua Europei: “Uniți în diversitate”

by

9 mai – Ziua Europei, sărbătorește pacea și unitatea în Europa. Tema centrală a acestui an este “Anul european al patrimoniului cultural”. Sărbătoarea Europei sărbătorește pacea și unitatea în Europa în luna mai. “Uniți în diversitate”, este motto-ul Uniunii Europene, și a fost folosită pentru prima dată în 2000. Motto-ul indică modul în care, în întreaga UE, europenii au reușit să colaboreze pentru pace și prosperitate, menținând în același timp bogăția diverselor culturi, tradiții și limbi ale continentului.

De asemenea, steagul european simbolizează atât Uniunea Europeană, cât și unitatea și identitatea Europei în general. Steagul european este alcătuit dintr-un cerc de 12 stele de aur pe fundal albastru. Stelele reprezintă idealurile unității, solidarității și armoniei între popoarele Europei. Cercul este, de asemenea, un simbol al unității, dar numărul de stele nu depinde de numărul de țări membre.

Data de 9 mai coincide exact cu aniversarea declarației istorice a lui Schuman. Cu această mare ocazie, tocmai discursul ținut la Paris în 1950, de către ministrul de externe de atunci, francezul Robert Schuman, a schimbat destinul european . Tratatul său a vorbit despre a da noi idei de formă și cooperare politică, lucruri absolut inovatoare pentru Europa de atunci. Intenția lui era să ofere un echilibru care ar fi făcut un război între națiunile europene care tocmai ieșiră din evenimentele triste ale celui de-al doilea război mondial.

Care a fost idea de bază? Statele fondatoare – Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Belgia și Luxemburg – au decis să își reunească resursele de cărbune și oțel și să creeze o piață comună pentru aceste materii prime, eliminând taxele la import și la export .

Propunerea ministrului francez de externe al vremii, Robert Schuman, vine la doar cinci ani după încheierea celui de-al doilea război mondial. Nu sunt numai implicații economice, ci și politice: prin fuziunea intereselor Franței și Germaniei, conflictele viitoare ar fi fost evitate.

Declarația prevede, printre altele: „Solidaritatea de producție astfel stabilită va demonstra că orice război între Franța și Germania devine nu numai de neconceput, ci practic imposibil“.

Cele șase țări fondatoare și-au adâncit integrarea economică prin înființarea Comunității Economice Europene, odată cu semnarea Tratatului de la Roma din 1958.

Actul Unic European din 1985 a stabilit obiectivul de a crea o piață comună unică, în timp ce Tratatul de la Maastricht din 1992 a văzut nașterea Uniunii Europene , inițial cu 12 țări, stabilind calea către uniunea economică și monetară .

Propunerea lui Schuman este considerată certificatul de naștere a ceea ce este acum Uniunea Europeană. Ziua Europei reprezintă o oportunitate de a organiza activități care să apropie Europa de cetățenii săi și de popoarele Uniunii.

Ziua Europei este în mod clar o oportunitate de a aduce Europa mai aproape de cetățeni și popoarele Uniunii sale unul cu celălalt, astăzi Uniunea Europeană este format din 28 de țări cu valori, drepturi și resurse partajate. Multe dintre aceste țări împărtășesc, de asemenea, moneda euro, care este permanent supusă criticilor și discuțiilor .

Datorită UE și acordurilor Schengen, europenii pot călători fără obstacole în toate țările europene. Desigur , Uniunea Europeană nu este încă perfectă , iar drumul este lung și întortocheat, înainte ca acestea să ajungă la o organizație cu adevărat democratică , capabilă să reprezinte și să permită să dea glas celor peste 500 de milioane de cetățeni care o compun.

Tema centrală a acestui an este “Anul european al patrimoniului cultural”. Pe parcursul anului 2018, se celebrează diversitatea culturală în întreaga Europă – la nivel european, național, regional și local. Scopul Anului european al patrimoniului cultural este de a încuraja mai mulți oameni să descopere și să se implice în patrimoniul cultural european și să consolideze sentimentul de apartenență la un spațiu european comun. Sloganul pentru anul 2018 este: ”Patrimoniul nostru: unde trecutul se întâlnește cu viitorul”.

Moștenirea culturală ne modelează identitatea și viața de zi cu zi. Ne înconjoară în orașele și peisajele Europei, peisajele naturale și siturile arheologice. Nu se găsește numai în literatură, artă și obiecte, dar și în meșteșugurile pe care le învățăm de la strămoșii noștri, povestirile pe care le spunem copiilor noștri, hrana pe care o bucurăm în companie și filmele pe care le urmărim și le recunoaștem.

Moștenirea culturală are o valoare universală pentru noi ca indivizi, comunități și societăți. Este important să se păstreze și să se transfere generațiilor viitoare. Poți să te gândești la patrimoniu ca fiind “din trecut” sau static, dar de fapt evoluează prin angajamentul nostru cu el. În plus, patrimoniul nostru are un rol important în construirea viitorului Europei. Acesta este motivul pentru care dorim să abordăm tinerii în special în timpul Anului European.

Patrimoniul cultural vine în multe forme și forme.

  • tangibile– de exemplu, clădiri, monumente, artefacte, îmbrăcăminte, lucrări de artă, cărți, mașini, orașe istorice, situri arheologice.
  • intangibile– practici, reprezentări, expresii, cunoștințe, abilități – și instrumentele asociate, obiectele și spațiile culturale – pe care oamenii le apreciază. Aceasta include tradițiile de limbă și orală, artele spectacolului, practicile sociale și meșteșugul tradițional.
  • naturale– peisaje, floră și faună.
  • resurse digitalecreate în format digital (de exemplu, artă digitală sau animație) sau care au fost digitalizate ca o modalitate de păstrare a acestora (inclusiv text, imagini, video, înregistrări).

Prin cultivarea moștenirii noastre culturale, putem descoperi diversitatea noastră și putem începe o conversație inter-culturală despre ceea ce avem în comun. Deci, ce modalitate mai bună de a ne îmbogăți viața decât de a interacționa cu ceva atât de important pentru cine suntem?

Patrimoniul cultural nu trebuie lăsat să se deterioreze, să se deterioreze sau să se distrugă. De aceea, în 2018, căutăm modalități de a sărbători și de a le păstra.

Numai sărbătorind trecutul putem să construim viitorul, să descoperim ce patrimoniu cultural avem și de ce este important!

La Mulți Ani tuturor cetățenilor UE!

L.M.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page