Evenimente, Ultimile Știri — octombrie 30, 2013 at 22:43

8 persoane au fost diagnosticate cu toxiinfecție alimentară – DSVSA Ialomița a luat măsuri

by

dsv ialomitaÎn data de 13 octombrie 2013, opt persoane care participau la o masă festivă (nuntă) organizată într-un restaurant din Slobozia s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului de Urgenţă Slobozia fiind diagnosticate cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară. Urmare acestei situații, DSVSA Ialomiţa a dispus mai multe măsuri prin care au fost verificate condiţiile de igienă a unităţii organizatoare, provenienţa materiilor prime, a documentelor însoţitoare şi a respectării trasabilităţii produselor, precum și condiţiile de depozitare a materiilor prime şi a respectării bunelor practici de igienă, totodată fiind recoltate probe din materiile prime existente pe stoc, în vederea analizării microbiologice.

În urma anchetei efectuate şi a obţinerii rezultatelor de laborator, la unitatea organizatoare, a fost dispusă confiscarea şi dirijarea spre neutralizare a produsului incriminat (brânză de oaie) ce a furnizat rezultat necorespunzător la parametrul Stafilococ cp. (8,5 kg.) și sancţionarea cu 6.000 lei, conform H.G. 984/2005, pentru nedemonstarea trasabilităţii.

La nivelul furnizorului de brânză de oaie s-a interzis comercializarea produselor  de brânză de vacă și brânză de oaie fără buletin de analiză, cu rezultat corespunzător pentru fiecare lot, reinstruirea personalului lucrător cu privire la bunele practici de igienă şi producţie și includerea în programul de autocontrol a testelor de sanitaţie recoltate de pe suprafeţele utilajelor, ustensilelor şi mâinile lucrătorilor.

Producătorul a fost sancționat cu sama de 600 lei  conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare. Pentru ambele unităţi au fost dispuse controale suplimentare, efectuate cu o frecvenţă mai mare decât cea prevăzută de Ordinul ANSVSA nr. 43/2012.

Menţionăm că DSVSA Ialomiţa a gestionat întreaga situaţie prin sistemul SRAAF.

Petronela MOROIANU

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page