Cultură şi Educaţie, Obiceiuri — noiembrie 7, 2018 at 23:07

8 noiembrie: Sărbătoarea Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. La mulți ani!

by

În fiecare an la 8 noiembrie este marele praznic al Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, numiţi Sfinţii Voievozi ai oştirilor cereşti. Creştinii ortodocşi dar şi cei greco-catolici  sărbătoresc Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, sărbătoare pe care biserica o dedică îngerilor. Numele complet al sărbătorii este Soborul mai-marilor Arhistrategi (căpetenii) Mihail şi Gavriil şi a tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri. Cu alte cuvinte, în data de 8 noiembrie nu îi prăznuim doar pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, ci, totodată, toate cetele îngereşti. 

Prin cuvântul “arhanghel” înţelegem “mai mare peste îngeri” sau “cel dintâi dintre îngeri”. Iar “înger” înseamnă “vestitor”, pentru că îngerii vestesc pe pământ şi fac cunoscută oamenilor voia lui Dumnezeu. Ei au fost creaţi de Dumnezeu mai înainte de om şi de lumea văzută, dar nu prin cuvânt, ci numai cât a gândit, Dumnezeu i-a şi creat.

Biserica le-a dedicat celor doi îngeri, Mihail şi Gavriil, aceeaşi zi de sărbătoare, 8 noiembrie, poate şi pentru a transmite mesajul că omul are nevoie să fie un spirit luptător, drept şi cinstit, dar în acelaşi timp delicat, sensibil, iubitor.

Mihail şi Gavriil au corespondenţe în lumea oamenilor prin calităţile specifice fiecăruia.

Mihail este împlinitorul dreptăţii dumnezeieşti, purtând în mâna dreaptă sabia de foc. La porunca Domnului, el l-a alungat din cer pe Lucifer, îngerul răzvrătit. Numele, de origine evreiască (Miha’El), se tălmăceşte “Cine este că Dumnezeu?”.

Mihail, aşa cum îl arată şi icoană, este un luptător, împărţitor de dreptate. E înzestrat cu o sabie şi păzeşte uşile raiului. E un spirit aprig care împarte şi apară dreptatea. În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este considerat ocrotitor al copiilor lui Israel (în Vechiul Testament). Într-adevăr, personalitatea celui botezat cu acest prenume reflectă semnificaţia numelui, căci Mihai are în mod natural tendinţa de a-i proteja pe cei din jur, fie că este vorba de copii sau de oameni adulţi.

El poartă, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. De multe ori îl întâlnim alăturându-se Sfântului Ilie, atunci când acesta tună şi trăsneşte, sau orânduieşte singur grindină, cu tunul. El ţine şi ciuma în frâu, asemănător Sfântului Haralambie.

Persoanele cu numele Mihail (Mihai) se spune că inspiră încredere şi că le place să trăiască în armonie cu cei din jur. Sentimentele joacă un rol deosebit de important în viaţă lor şi trec prin filtrul emoţiilor toate deciziile pe care le iau, fie ele legate de viaţă afectivă sau de cea profesională.

De cealaltă parte, Gavriil, este personajul mai delicat, care aduce veştile bune, cu oarecare discreţie. Gavriil în limba ebraică înseamnă “Dumnezeu este puternic”numele acesta deosebit arătându-ne că omul îşi găseşte puterea în Dumnezeu, adică în credinţă şi iubire: puterea de a trece peste orice greutate, puterea sufletească de a răzbi şi învinge în viaţă: Dumnezeu este scăparea şi puterea noastră, ajutor întru necazurile ce ne împresoară”(Psalmi 45,1)

Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului şi tot el a adus drepţilor Ioachim şi Ana vestea zămislirii Maicii Domnului. Icoanele îl arată cu un crin în mână, simbol al curăţeniei şi gingăşiei.

În această zi, cu toţii ne gândim la persoanele dragi din jurul nostru care poartă aceste nume, să le transmitem fiecăruia câte un gând bun.

Fie ca îngerii ce ne protejază să ne aducă mult noroc, fericire şi împliniri!

Fie ca toate întâmplările frumoase şi spiritul acestei zile să vă însoţească pretutindeni!

La multi ani celor ce poartă numele Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil!

Iată şi câteva sugestii pentru a vă felicita apropiaţii cu ocazia zilei onomastice:

 • Fie ca din această zi sfântă, în drumul lin al vieţii tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ţi aducă fericire şi bucurie. La mulţi ani de Sfinţii Mihail şi Gavriil!
 • Îţi urez să ai o zi a numelui la fel de colorată precum aripile unui fluture, la fel de fericită precum cântecul privighetoarei şi la fel de frumoasă precum o grădina plină cu flori.
 • De ziua numelui tău, îţi doresc tot binele din lume, noroc, fericire şi sănătate şi să ţi se îndeplinească toate dorinţele pe care o să ţi le pui!
 • Fie ca sfinţii ce te protejaza să-ţi aducă mult noroc, fericire şi împliniri. Să ai o zi minunată!
 • Arhanghelul Mihail, înger al adevărului şi dreptăţii să-ţi stea alături mereu, la bine şi la greu, să-ţi lumineze calea şi să-ţi arate destinul. La mulţi ani Mihai!
 • Îngerul Mihail/Gavriil să îţi călăuzească paşii, să îţi aducă bucurie în suflet şi să fie întotdeauna cu tine. La mulţi ani!
 • De ziua numelui tău, îţi doresc tot binele din lume, noroc, fericire şi sănătate. Să ţi se îndeplinească măcar jumătate din dorinţele pe care o să ţi le pui!
 • La mulţi ani ! Aşa cum soarele luminează pentru toată omenirea aşa şi tu ne luminezi nouă viaţa.
 • Fie-vă viaţă senină ca răsăritul de soare, iar sufletul mereu curat şi tânăr că rouă de pe flori. O zi de neuitat care să ţină o viaţă!
 • Ziua numelui să-ţi fie plină de realizări şi să te bucuri mereu de orice lucru frumos din viaţa ta! La mulţi ani!
 • Fie ca această zi să-ţi deschidă poarta unui viitor plin de succese şi realizări. Sfântul al cărui nume îl porţi să te ocrotească şi să te călăuzească mereu. La Mulţi Ani!
 • De ziua numelui tău şi în orice altă zi îţi urez să ai parte de momente speciale, cu bucurii şi să rămâi cu multe amintiri plăcute. Să ai o zi excelentă!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page