Cultură şi Educaţie, Obiceiuri — ianuarie 6, 2019 at 20:30

7 ianuarie: Ziua Sfântului Ioan Botezătorul, Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului

by

Şirul Sărbătorilor de iarnă se încheie se încheie cu cinstirea Sf. Ioan Botezătorul, Proorocul şi Înaintemergătorul Domnului, oferindu-ne puterea restauratoare a pocăinţei, înţeleasă ca îndreptare morală, ca zbor către înălţimile virtuţilor. Sf. Ioan ne-a învăţat că se poate, mai mult, este necesar să ne împăcăm cu noi înşine, cu aproapele şi cu Dumnezeu.În fiecare an, pe data de 7 ianuarie prăznuim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Astfel, în ziua după Botezul Domnului facem prăznuire de sfântul Ioan Botezătorul şi Înaintemergatorul Domnului, cel mai mare dintre profeţi, glasul care strigă în pustie “gătiţi calea Domnului”, turtureaua pustiei care a binevestit primăvară harului, făclia Luminii dumnezeieşti, răsăritul ce a vestit pe Soarele Dreptăţii, că un înger pământesc şi om ceresc, care stă la graniţa dintre cer şi pământ şi uneşte Vechiul şi Noul Testament. Trimis de Dumnezeu în deşert să anunţe vestea cea bună a venirii lui Mesia Hristosul, şi să pregătească calea lui Iisus, Ioan îşi împlineşte misiunea botezând pe Isus în apele Iordanului. De acum strălucirea lui urma să scadă, iar a Mântuitorului să crească.

Sfântul Ioan este protectorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naşte copii sănătoşi, fără malformaţii sau diformi. Totodată, ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot timpul anului.

Potrivit unei superstiţii, cine nu se veseleşte în Ziua de Sfântul Ion va fi trist tot anul.

În unele zone există obiceiul „Iordănitului”. Tinerii stropesc cu aghiasma luată în ziua de Bototeaza toţi oamenii care au participat la sluja de Sfântul Ion. „Iordăniţii” trebuie să-i răsplătească pe tineri cu bani.

În ziua de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu aghiasma nouă pentru a fi ferit de boli tot anul.

Ziua de Sfântul Ion este considerată şi „Ziua furcii”, ziua în care femeile îşi reiau treburile zilnice.

Foarte mulţi români poartă numele Sfântului Ioan şi îşi sărbătoresc ziua onomastică. Numele de Ion (forma neaoşă), Ioan sau Ioana, fie ca atare, fie în diferite variante: Ionel, Nelu, Ionica, Nica, Ionuţ, Onuţ, Ionela, Nela, Ionica sau Oana, alcătuind cea mai bogată familie onomastică din România.

Ioan este un nume iudaic: “Iohanan” prescurtare din “Iehohanan” şi inseamna “Dumnezeu s-a milostivit”. IOAN derivă din YOCHANAN în ebraică, adaptat de greci în IOANNES (IOHANNES în latină), și înseamnă GRAȚIA, FAVOAREA LUI DUMNEZEU.

Persoana care primește acest nume (sau una din variante) la naștere este menită să aducă lumina, grația divină într-o familie în care aceasta a fost uitată, dată la o parte, sau privită ca neimportantă față de plăcerile lumești. Copilul ce va purta acest nume vine ca un favor, ca o îndeplinire a unei dorințe adânci și vechi și este așteptat și dorit cu înfrigurare și speranță de cel puțin un membru al familiei, cel/cea care a sugerat numele.

IOAN este un cadou pentru familie din partea divinității, un răspuns la rugăciunile cuiva a cărui/cărei părere a fost ignorată.

Persoanele ce poartă acest nume sunt menite să aibă un alt grad de înțelegere și relaționare cu Dumnezeu decât alți membri ai familiei, transmițând mai departe semnificațiile tainice și celor care au uitat de ele.

Ioan Botezătorul a fost cel care a anunțat oamenii că Dumnezeu își trimite grația, favoarea, binecuvântarea sub forma fiului său, Iisus.

La multi ani de Sfântul Ion! Trebuie să crezi în viaţă, să înţelegi că nu trăim decât o data, să iubeşti ca şi cum n-ai fi suferit niciodată, să cânţi de parcă nimeni nu te-ar auzi, să munceşti de parcă nimeni nu te-ar plăti, să imprăştii veselia de parcă nimeni nu ar plânge şi să trăieşti de parcă acum ar fi sfârşitul!
La multi ani Ioane, să ai un an plin de reuşite!

LA MULȚI ANI, PLINI DE LUMINĂ!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page