Cultură şi Educaţie, Obiceiuri — ianuarie 7, 2017 at 11:55

7 ianuarie: Sf. Ioan Botezătorul, Proorocul şi Înaintemergatorul Domnului. La mulți ani de Sfântul Ion!

by

În fiecare an, pe data de 7 ianuarie prăznuim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Şirul Sărbătorilor de iarnă se încheie cu cinstirea Sf. Ioan Botezătorul, Proorocul şi Înaintemergatorul Domnului. Se ştie din tradiţia populară că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor, pentru ca pruncii să se nască sănătoşi, fără malformaţii sau diformi. Totodată, ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot timpul anului.

sfantul ioanAproape două milioane de români poartă numele Sfântului Ioan şi îşi sărbătoresc ziua onomastică. Ioan este un nume iudaic: “Iohanan” prescurtare din “Iehohanan” şi inseamna “Dumnezeu s-a milostivit”. Foarte mulţi români poartă numele de Ion (forma neaoşă), Ioan sau Ioana, fie ca atare, fie în diferite variante: Ionel, Nelu, Ionica, Nica, Ionuţ, Onuţ, Ionela, Nela, Ionica sau Oana, alcătuind cea mai bogată familie onomastică din România.

la-multi-ani-ioaneSărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de “Sânt-Ion”, “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

Astfel, în ziua după Botezul Domnului facem prăznuire de sfântul Ioan Botezătorul şi Inaintemergatorul Domnului, cel mai mare dintre profeţi, glasul care strigă în pustie “gătiţi calea Domnului”, turtureaua pustiei care a binevestit primăvară harului, făclia Luminii dumnezeieşti, răsăritul ce a vestit pe Soarele Dreptăţii, că un înger pământesc şi om ceresc, care stă la graniţa dintre cer şi pământ şi uneşte Vechiul şi Noul Testament. Trimis de Dumnezeu în deşert să anunţe vestea cea bună a venirii lui Mesia Hristosul, şi să pregătească calea lui Iisus, Ioan îşi împlineşte misiunea botezând pe Isus în apele Iordanului. De acum strălucirea lui urma să scadă, iar a Mântuitorului să crească.

Unii oameni serbează ziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.

În trecut de Sfantul Ioan avea loc Torontoiul sau Iordănitul femeilor, un ritual din care s-a mai pastrat doar ospăţul final, ospăţ ce încheie astfel ciclul sărbătorilor de iarnă. “Iordănitul femeilor”,  este de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se “iordănesc”.

Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este “Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

Se spune conform tradiției populare că după Sfânt-Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

La multi ani de Sfântul Ion! Trebuie să crezi în viaţă, să înţelegi că nu trăim decât o data, să iubeşti ca şi cum n-ai fi suferit niciodată, să cânţi de parcă nimeni nu te-ar auzi, să munceşti de parcă nimeni nu te-ar plăti, să imprăştii veselia de parcă nimeni nu ar plânge şi să trăieşti de parcă acum ar fi sfârşitul!
La multi ani Ioane, să ai un an plin de reuşite!

la-multi-ani-ion1

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page