Femei şi Bărbaţi, Plăcerile vieţii — aprilie 25, 2014 at 13:14

7 “complimente” care ascund altceva

by

Când toţi psihologii au conchis că modul în care comunicăm ne defineşte ca fiinţe umane şi ne stabileşte într-un final toate relaţiile cu ceilalţi, ei nu au exagerat deloc.

Putem simţi şi gândi o mie de lucruri – modul în care le transmitem este esenţial şi, nu de puţine ori, ne trezim făcând afirmaţii aberante sau ale căror mesaj ajunge la receptor sub o cu totul altă formă decât cea pe care ne-am fi dorit-o.

complimenteDe câte ori am vrea să-i spunem cât de mult îl iubim şi ne iese ceva întortocheat şi nesigur sau de câte ori am vrea să facem un compliment şi aruncăm în faţa celuilalt cu o insultă pe care nu o mai poţi controla?

De aceea, azi vă propun o listă cu câteva dintre declaraţiile pe care le consideri complimente, dar de fapt ele îţi insultă partenerul de dialog.

1. Tu eşti frumoasă şi când ai câteva kilograme în plus!

Când discuţi cu o persoană care îşi face griji în privinţa greutăţii sale, trebuie să nu uiţi că există nişte limite ale comunicării. Nu tranforma frumuseţea în ceva ce are legătură cu kilogramele în plus sau în minus pentru că la un moment dat celălalt nu va rămâne decât cu informaţia negativă din propoziţie.

2. Doamnelor, nu vă faceţi griji privind ceea ce cred bărbaţii despre dvs.

Dacă ni s-ar da un bănuţ de fiecare dată când li se spun femeilor să nu se mai gândească la ce cred bărbaţii despre ele, probabil azi am fi extrem de bogaţi.

Dar, acest sfat care încearcă să motiveze o femeie nesigură ascunde o mare lispă de respect: a reduce toţi factorii (interni şi externi) ce determină o femeie să fie nefericită la părerea unui bărbat sau a mai multora înseamnă să o subestimezi cu atât mai mult.

3. Tu nu eşti ca ceilalţi!

Sună cool, dar generalizările, oricum ar fi ele, nu flatează pe nimeni  în realitate – dacă asculţi mai atent, sună mai degrabă a ignoranţă decât a compliment.

4. Eşti atât de curajoasă să porţi asta!

Poate femeia din faţa ta a ieşit din casă simţindu-se foarte bine într-o fustă puţin mai extravagantă, dar ce şi-ar dori să audă este, bineînţeles, că transmite sentimentul pozitiv şi celorlalţi.

Dacă faci afirmaţia de mai sus, nu o complimentezi, ci o faci să se simtă umilită – aici curajoasă are doar în aparenţă o conotaţie pozitivă, în realitate are sensul de ce mult ai îndrăznit să îţi asumi acest risc.

5. Ai pierdut puţin în greutate!

Toată lumea se foloseşte de acest compliment la un moment dat, dar există o capcană şi aici: când celălalt depune eforturi considerabile ca să slăbească şi foloseşti această afirmaţie e ca şi cum i-ai spune trist că rezultatele sunt aproape insesizabile.

6. Această rochie este aşa mult tu”

Nu înseamnă că îţi place, dar consideri că i se potriveşte, nu e frumos, dar ei îi stă bine – nu poate fi decât ofensator.

7. Aşa extraordinar azi!

Nu vrei decât să treacă această zi în care nimic nu ţi-a ieşit bine, iar aspectul tău fizic nu te ajută deloc, dar vine cineva şi îţi spune cât de bine arăţi tocmai în ziua pe care ai izola-o din viaţa ta.
Nu l-ai crede nici dacă ţi-ar jura!

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page