Evenimente, Ultimile Știri — aprilie 28, 2014 at 14:01

60% dintre femeile consultate în cadrul campaniei naţionale “Zilele V – Protejează-ţi feminitatea!” au fost diagnosticate cu infecţii vaginale

by

Societatea Română de Ultrasonografie în Obstetrică şi Ginecologie a susţinut în perioada 10 Februarie – 10 Martie 2014 campania naţională de informare şi educaţie medicală privind sănătatea femeii: Zilele V – Protejează-ţi feminitatea! Ȋn cadrul campaniei femeile din 16 oraşe au beneficiat, pe lângă informare, şi de un consult ginecologic gratuit pentru depistarea infecţiilor vaginale.

poster zilele VConsultaţiile s-au desfăşurat în 32 de clinici din 16 oraşe (Bucureşti, Braşov, Constanţa, Craiova, Focşani, Iaşi, Suceava, Bacău, Satu Mare, Timişoara, Piteşti, Oradea, Cluj Napoca, Ploieşti, Târgovişte şi Arad). Astfel, în perioada 10 februarie-10 martie au fost efectuate aproximativ 3500 de consultaţii, cele mai multe în Oradea, Iaşi, Timişoara şi Constanţa. Dintre acestea, aproximativ 60% au fost diagnosticate cu infecţii vaginale.

“Această primă ediţie a campaniei naţionale Zilele V ne-a arătat ca sunt in continuare multe femei cu infecţii vaginale care nu se prezintă la medicul ginecolog. Deşi româncele au evoluat mult la acest capitol, numărul celor diagnosticate cu o infecţie vaginală rămâne destul de mare” mentioneaza Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, Preşedintele Societăţii Române de Ultrasonografie în Obstetrică şi Ginecologie, Director Departament de Obstetrică şi Ginecologie UMF ‘’Carol Davila’’, Bucureşti.

Ȋn urma celor 3405 consultaţii, aproximativ 60% din diagnostice au fost reprezentate de infecţii vaginale (34.07 % reprezentat de vaginită, urmat de 24.23% cervicită). S-a putut observa şi un procent de 3%, reprezentând confirmări de sarcină.

Mai avem de lucrat până când româncele vor înţelege importanţa consultului medical şi riscurile automedicaţiei. Consultaţia ginecologică de rutină, însoţită de cele mai multe ori de o ecografie transvaginală, este recomandată cel puţin de două ori pe an la persoanele active sexual şi o dată pe an la femeile aflate la menopauză. Cred ca Zilele V este o campanie care ar trebui desfăşurată anual” adaugă Prof. Dr. Radu Vlădăreanu.

Despre infecţiile vaginale

Vaginitele sunt infecţii vaginale asociate cu un agent patogen străin şi se împart în: vaginite micotice, vaginite bacteriene, vaginite mixte (micotică + bacteriană) şi infecţii cu transmitere sexuală. Dintre acestea, un procent important (24,6 %) îl reprezintă infecţiile mixte. Infecţiile vaginale lăsate netratate sau automedicaţia cresc vulnerabilitatea la infecţii şi cervicită (termen care include toate inflamaţiile colului uterin), pot duce la infertilitate şi aduc şi un disconfort zilnic, persistent. 

Rezultate ale Campaniei nationale Zilele V – Protejează-ţi feminitatea!

Ȋn perioada 10 februarie – 10 martie 2014, au fost efectuate un total de 4349 programări. Cele mai multe programări au fost efectuate în Iaşi (760), urmat de Constanţa (729) şi Oradea (623).

Ȋn perioada 10 februarie – 10 martie 2014, din totalul de 4349 programări, au fost efectuate 3405 consultaţii. Cele mai multe consultaţii au fost efectuate în Oradea (675), Iaşi (563), urmat de Timişoara (311). 

Ȋn ceea ce priveşte repartiţia pe grupe de vârstă, procentul cel mai mare (27 %) a fost reprezentat de grupa de vârstă 35-45 ani, urmat de  un procent de 26% fiecare, pentru grupele de vârstă 25-35 ani şi peste 45 ani. Grupa de vârstă 18-25 ani a reprezentat 21% din totalul consultaţiilor (3405 consultaţii). 

Ȋn urma celor 3405 consultaţii, aproximativ 60% din diagnostice au fost reprezentate de infecţii vaginale (34.07% reprezentat de vaginită, urmat de 24.23% cervicită). S-a putut observa şi un procent de 3%, ce a reprezentat confirmări de sarcină.

Mai multe detalii, la adresele:  www.zilelev.comwww.facebook.com/zilelevhttps://twitter.com/ZileleV

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page